:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колекцията "Басат" се настанява в "Квадрат 500"

Изложбата представя най-доброто от съвременното каталунско изкуство
Репродукция: "Квадрат 500"
Антонио Саура, "Композиция".
Национална галерия

До 15 януари



Проектът "Луис Басат и креативността" представя изложба на съвременно каталунско изкуство, която ще бъде открита утре в "Квадрат 500". Зала 19 на Националната галерия ще събере творби на най-известните автори на испанската област. Луис и Кармен Басат създават една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в Каталуния, включваща над 3000 произведения, събирани в продължение на 48 години. Сред художниците са имена като Чиида, Мирo, Тaпиес, Домингес, Агилар, Клавe, Гиноварт и др. Изложбата в "Квадрат 500" е първото показване на част от тази колекцията извън Испания. Експозицията "Съвременно каталунско изкуство 1950-1979" ще остане в "Квадрат 500" до 15 януари 2017 г.

Родът на Луис Басат тръгва от Шумен. През 1912 година семейството се мести в Истанбул, минава през Корфу и се установява в Барселона. Именно Луис Басат е човекът с български корен, който застава начело на екипа, ръководил церемониите за олимпийските игри в Барселона. Той е доскорошeн президент на групата "Басат Огилви Иберия" и неин творчески директор за Европа, основател на Института за творческо развитие "Басат Огилви", носител на над 400 отличия в областта на рекламата и номиниран за най-влиятелен рекламист на ХХ век. Луис Басат е доктор хонорис кауза на Европейския университет в Мадрид, ревностен фен на футболен клуб "Барселона" и един от кандидат-президентите на клуба.

Проектът се осъществява в сътрудничество с испанското посолство и института "Сервантес". На 30 ноември от 17 часа в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде представена книга на Луис Басат, посветена на креативността в рекламата и изкуството. Авторът ще изнесе и лекция в образователен модул за студенти, рекламисти, визуалисти, дизайнери, режисьори, журналисти и медиатори. След лекцията Басат ще получи почетното звание "Почетен знак със синя лента" и ще бъде отличен като посланик на добра воля от Министерството на външните работи.
Репродукция: "Квадрат 500"
Хосе Гиноварт, "Барселона".
1123
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД