:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,654,492
Активни 66
Страници 3,595
За един ден 1,302,066

Едва 50 фирми са взели пари по новата "Конкурентоспособност"

Над 220 са проектите с бонус точки от Северозапада
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Голям интерес на фирми от бедни общини, които искат да инвестират в производство, регистрира в отчета си министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски.
Около 7%, или едва 50 договора, са платени по новата програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Все пак сключените договори към момента са 744 за обща сума от около 200 млн. евро и изплащането на парите по тях тепърва предстои, показва отчет на министерството на икономиката. Експертите на министъра в оставка Божидар Лукарски поясниха, че въпросните 50 фирми са "отличници" - те изпълняват проектите си без наложена корекция в сумите.

Над 220 от 744-те договора ще се изпълняват в Северозападния район. От този програмен период по "Конкурентоспособност" фирми от най-бедния край на България могат да получат бонус точки при оценката на проектите си. Целта е така да се подпомогне бизнесът в местата с висока безработица, отлив на инвестиции и застаряващо население.

По "Иновации и конкурентоспособност" са били обявени пет процедури за набиране на проекти с бюджет от 380 млн. евро. Интересът към тях е голям, тъй като общият брой на получените предложения по тези процедури е над 3600.

В същото време над 97% от програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. са изплатени, като данните са към края на октомври. С това и по старата, и по новата програма бизнесът е усвоил над 660 млн. лв., се посочва още в отчета на министерството. Програмата за бизнеса стартира с голямо закъснение и фирмите започнаха реално да усвояват пари едва към края на 2008 година. Програма "Конкурентоспособност" започна с приоритетни сектори за подпомагане като самолетостроене и автомобилостроене. След серия от скандали и обвинения в крайна сметка приоритетите бяха прекроени и достъп до парите получиха и фирмите от сектори като дървообработване, текстил, обувна промишленост и др.

Оценката на проектите също бе сериозен проблем - част от тях бяха разглеждани в рамките на месеци и дори години. През 2012 г. обаче пресяването на документите се "отпуши" след реформа, която премахна т.нар. междинно ниво за оценка.ХАЙТЕК

Като успех в отчета на министерството се изтъква и строителството на София тех парк. Това е най-мащабната инвестиция и по старата, и по новата програма, а общият й бюджет е 45 млн. евро. Научните лаборатории в комплекса вече работят, а 70% от наличните площи в Инкубатора са заети, пише в отчета. Макар създаден за фирмите, идеята за изграждането на София тех парк бе посрещната със смесени чувства. Причината бе, че ресурсът за неговото изграждане идва от единствената програма за фирмите - "Конкурентоспособност", и се "хаби" за инфраструктурен проект, а не за модернизация на производства, цехове и др.КОНСУЛТ

Едва стартирала, новата "Иновации и конкурентоспособност" вече е обект на анализ. За целта министерството ще наеме поредните консултанти, които да направят оценка на откритите процедури, сключването на договори, резултатите от проектите и др. Ще бъде направена и предварителна оценка на риска от загуба на средства в идните години, а в заключение ще има обобщен доклад с препоръки и предложения. Разбира се, анализът няма да е безплатен, а ще струва 200 000 лв. без ДДС, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. Парите идват по линия на самата европейска програма.
1174
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД