:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Светът дава съчувствие и помощ за "Шапекоензе"

Бразилски клубове ще пратят безвъзмездно свои играчи, за да бъде възроден отборът
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Привърженичка на "Шапекоензе" е разпънала клубно знаме в църква в Шапеко, където бе отслужена траурна меса в памет на загиналите в самолетна катастрофа футболисти и треньори на отбора.
След милионите жестове на съчувствие към близките на загиналите в самолетна катастрофа футболисти и треньори на "Шапекоензе", които бяха получени от цял свят, последваха и предложения за помощ, с която да бъде възроден бразилският отбор. Сред останалите тимове от тамошната Серия А възникна предложение, което ще бъде пратено на футболната конфедерация на страната - в следващите три години "Шапекоензе" да не бъде допуснат да изпадне от елита. Освен това бразилските клубове, както и португалският "Бенфика" са готови да преотстъпят безвъзмездно свои футболисти като помощ за клуба, който остана едва с неколцина играчи - тези, които по различни причини не се качиха на самолета. Има и непотвърдена до момента информация, че звездата на "Реал" Кристиано Роналдо ще дари на "Шапекоензе" 3 млн. евро лични средства.

Междувременно продължават да излизат нови подробности за трагедията. Разказ на оцелялата стюардеса потвърждава съмненията, че е възникнала повреда в електрическата система. Точната причина обаче ще стане ясна, след като бъдат прослушани записите на намерените "черни кутии". Спасеният неин колега от екипажа пък обясни, че е оживял, тъй като е спазил инструкцията за сигурност и е заел препоръчителна поза, докато останалите са били прави и са крещели от ужас.

Освен това оцеляха още журналист и трима футболисти на "Шапекоензе" - Нето, Джаксън Фолмън и Алан Русел. За последния обаче има опасност да остане парализиран от травмите, а на Фолмън вече са ампутирани и двата крака. Заради тежкия терен пострадалите са били носени на ръце около половин час до линейките, а най-близкият път е бил на 17 км. Вече е ясно, че има оцелели благодарение на решение на главния пилот (и собственик на чартърната компания) да изпусне горивото малко преди удара със земята, като така да избегне взрив.

Бразилия вече е в тридневен траур, а в град Шапеко той ще трае един месец. На клубния стадион "Арена Конда" постоянно прииждат разплакани фенове, навсякъде има запалени свещи, както и зелени цветя, които са символ на "Шапекоензе".

720
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД