:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Власт

Играчи от Уолстрийт ще управляват от името на Тръмп

Преди изборите новият президент на САЩ не спря да напада Хилари Клинтън, че е човек на едрия капитал и на "задкулисие, контролиращо лостовете на властта във Вашингтон", а сега привлича в екипа си същите хора
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Новият президент на САЩ Доналд Тръмп представяше себе си като приятел на "малкия човек" по време на предизборната кампания, но в екипа има все повече хора от Уолстрийт.
През последните седмици става все по-ясно, че голям брой играчи от Уолстрийт ще са в екипа на новия американски президент Доналд Тръмп. Вчера бе съобщено, че Стивън Мнучин, бивш банкер от инвестиционната банка "Голдман Сакс", познат и в Холивуд, който набираше средства за кампанията на Тръмп, ще е неговият избор за финансов министър. Изборът му отново изкарва на преден план в американската и световната политика името на банката и противоречи на посланията от кампанията на самия милиардер, според които финансовият и политическият елит на страната са навредили на икономиката и глобалната й роля. Според в. "Уолстрийт джърнъл" вероятно няма да има проблем с одобряването на кандидатурата му от републиканците в Сената. Мнучин ще бъде третият за по-малко от 25 години банкер от "Голдман Сакс", преместил се във върховете на американската администрация и оглавил финансовото министерство. Преди него това са правили Хенри Поулсън и Робърт Рубин, като по време на президента Джордж Буш зам.-министър на финансите бе още един човек от банката - Робърт Стийл. Поулсън е един от икономическите съветници на Доналд Тръмп, който натрупа огромно богатство тъкмо по времето на американската криза с недвижимите имоти - тази същата криза, която изпрати в неплатежоспособност десетки хиляди американци и разтресе целия финансов свят.

На този пост Мнучин ще е водещият фактор за насочване на икономиката в определено русло, ще надзирава събирането на данъци, налагането на международни санкции, управлението на публичния дълг и ще е връзка между администрацията, финансовите пазари и бизнесмените. Бъдещият главен финансист на САЩ е



дарявал повече пари за кампании на демократите



и те бяха шокирани, когато заложи на Доналд Тръмп и се премести в неговата кампания. Там той отговаряше за набирането на средства от хиляди малки донори в опит да догони значителната финансова преднина на щаба на демократите. "Уолстрийт джърнъл" коментира, че с наближаването на президентските избори повечето ръководители на компании и банки на Уолстрийт са били сигурни, че който и да спечели, със сигурност следващият финансов министър на САЩ няма да е от "Голдман Сакс". Причината била, че репутацията на банката в обществото била толкова опетнена от финансовата криза, че никой не би рискувал да предложи неин служител, а и да го направи, той едва ли ще бъде одобрен. Това прави номинацията на 53-годишния Мнучин още по-необичайна - той е работил там 17 години, като още през 1994 г. става партньор в банковата група. "Голдман Сакс" е смятана за пример за влиянието на Уолстрийт върху администрацията. В същото време в самата банка участието в публичната администрация - далеч не само във финансовото министерство - отдавна е възприемано като важен принос в кариерата на един финансист. Джошуа Болтън например бе началник на кабинета на Джордж Буш, Стивън Фридман бе главен икономически съветник в същата администрация, Гари Генслър бе при Барак Обама ръководител на Комисията за търговия със стокови фючърси и финансов шеф на кампанията на Хилари Клинтън.

Друг пример за намесата на големия бизнес във Вашингтон е Стивън Файнбърг, който е считан за един от водещите финансисти в Ню Йорк. Основателят на частния инвестиционен фонд Cerberus Capital Management LP ("Сърбъръс кепитъл мениджмънт") ръководи гигантска финансова империя, чиято стойност се оценява на много милиарди. Той управлява от скромно обзаведен кабинет в жилищна сграда на Upper East Side, демонстрира патриотичните си чувства, возейки се в американски пикап, и носи само конфекция. Файнбърг е сред най-дискретните играчи на Уолстрийт, стриктно избягва всякакви медийни изяви, припомня "Дойче веле". За разлика от Петер Тил, инвеститор от германски произход, прочут като основател на eBay и PayPal, Файнбърг дълго се въздържаше открито да подкрепя Доналд Тръмп. По време на предварителните избори той дори направи дарения за републиканския конкурент на Тръмп - Джеб Буш. Едва в края на юни стана известно, че Файнбърг е организирал галавечеря за набиране на средства в полза на Доналд Тръмп. Гостите е трябвало да дадат по 50 000 долара, за да участват в мероприятието, съобщи нюйоркската преса. Стивън Файнбърг стана особено популярен през 2007 г., когато неговият инвестиционен фонд Cerberus Capital Management LP погълна автомобилния концерн "Крайслер", който дотогава беше част от "Даймлер". Към управляващите среди на "Сърбъръс" спада и Джон Сноу, финансов министър по времето на Джордж Буш-младши, както и Дан Куейл, вицепрезидент по времето на Джордж Буш-старши.

Пол Аткинс също не е непозната фигура във финансовия свят. Бившият шеф на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси е сред



най-отявлените критици на финансовите реформи,



гласувани от администрацията на Барак Обама. Тръмп също заяви по време на предизборната си кампания, че смята бързо да отмени пакета от закони, приети от Обама, и на тяхно място да възобнови действието на един по-стар пакет от законодателни мерки, предвиждащи разделянето на финансовия бранш на търговски банки, инвестиционни банки и застрахователни компании. Това би отнело възможността на търговските банки да водят търговия с деривати и други рискови ценни книжа. Въпросното разделение беше премахнато през 1999 г. от президента Бил Клинтън. Много финансови експерти са на мнение, че именно това е създало предпоставките за настъпилата през 2007 г. международна финансова криза.

Автори на икономическата програма на Доналд Тръмп са милиардерът Уилбър Рос и професорът по икономика в Калифорнийския университет в Ървайн Питър Наваро. Докато Наваро минава за критик на американската търговска политика, инвеститорът Рос се прочу като ликвидатор на американската стоманодобивна индустрия отпреди около десет години. Разбиването на двата големи стоманодобивни концерна Bethlehem Steel и International Steel Group, станало с решителното участие на Рос, доведе до закриването на десетки хиляди работни места в щатите Охайо и Пенсилвания. Иронията в случая е, че точно в тези американски щати Доналд Тръмп спечели победа, представяйки се като защитник на "малкия човек".

СНИМКА: www.mintpressnews.com
Пол Аткинс е върл противник на банковите закони по времето на президента Бил Клинтън през 90-те години на миналия век.
СНИМКА: www.quotationof.com
Джон Сноу е бил финансов министър при администрацията на Джордж Буш-младши.
СНИМКА: www.oheavy.com
Стивън Мнучин, който е бивш банкер от инвестиционната банка "Голдман Сакс", е спряган за нов финансов министър на САЩ.
25
1995
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
30 Ноември 2016 20:51
частния инвестиционен фонд Cerberus Capital Management LP ("Сърбъръс кепитъл мениджмънт"
Сърбъръс... от сърбане ще да е...
30 Ноември 2016 20:53
Джон Сноу - плешивец с боядисана коса... баси...
30 Ноември 2016 20:54
ай ся претенции...
30 Ноември 2016 20:54
Тцъ, тцъ, тцъ...

Тоз Тръмп голямо чудовище, бе...
30 Ноември 2016 20:56
трамп - чмо!
30 Ноември 2016 20:56
Сърбъръс... от сърбане ще да е...


Не съм виждала куче да сърба. Дори да е триглаво.
30 Ноември 2016 21:29
Да бе, щото до сега Америка не се управляваше от Уолстрийт.
30 Ноември 2016 22:06
Сигурно Тръмп трябва да сложи някой бой скаут за финансов министър, за да са доволни критиците.
Тръмп обеща в предизбораната си кампания, че ще формира администрацията си от доказани експерти.
Ако финансовите експерти не са на Уол Стрийт, тогава къде да се търсят?!
А?!
30 Ноември 2016 22:07
Ако финансовите експерти не са на Уол Стрийт, тогава къде да се търсят?!А?!


те тука у форумо е пълно!
30 Ноември 2016 22:11
Днеска по време на обедната почивка гледах СиЕнЕн с едно око.
Коментаторите недоволстваха, че Тръмп вероятно ще привлече трима генерали в Администрацията.
Един в студиото репликира, че по-добре е генерали (хора с опит), отколкото безхаберниците, дето Обама наслага на възлови постове.
Резултата го видяхме....
30 Ноември 2016 22:12
те тука у форумо е пълно!

те тука у форумо само преки наследници на Исус и Мохамед не съм срещал...
30 Ноември 2016 23:09
само преки наследници на Исус и Мохамед не съм срещал...
не парадираме
30 Ноември 2016 23:10
30 Ноември 2016 23:14
Няма как - без т.нар. money changers не може да се мине. Те знаят най-добре как работи машината за мангизи и нейната централа Федералния Резерв. Другият вариант е обуздаване на грабежа през паричното предлагане и замяната му с нов златен стандарт или парична система подобна на генерирането на биткойнс, но за това се иска дупе. Тръмпи Бой колкото и да се дървеше на шефката на Фед няма да посмее да му посегне, че ще го откомандироват при братята Кенеди. Какъв беше оня цитат - дайте ми контрол върху паричното предлагане на една страна, другото не ме интересува - нещо като Солунската митница за Бай Ганю, но в англосаксонски вариант. Такава далавера не се изпуска. Единственият проблем е, че сегашната финансова система в Щатите върви към пореден срив - най вероятно валутен и трябва нещо да се направи. Те и затова хората избраха Тръм за президент - да спре пропадането. Истината е, че и да има желанието, той няма хора. Републиканците и вече го опаковат и май няма къде да ходи освен да играе по свирката на истинските собственици на тази страна.
30 Ноември 2016 23:17
обуздаване на грабежа през паричното предлагане и замяната му с нов златен стандарт или парична система подобна на генерирането на биткойнс, но за това се иска дупе


вие можете ли да запълните със съдържание тези празни слова?
01 Декември 2016 00:04
Да, разбира се, все пак съм доктор по екон, но ще ми трябват поне 20ина страници.
01 Декември 2016 00:11
доктор по екон, 20ина страници....
01 Декември 2016 00:37
Вълците от уолстрийт ша схрускат бедното рижаво пате на Кремль...
01 Декември 2016 05:32
Нищо чудно! Американците какво очакваха от милиардер?????? Да нахрани гладните? Притеснителното е, че Тръпм се заигра със спекулантите, които докараха САЩ до това положение. А се очакваше, че националния елит ще победи точно за тяхна сметка. Измама и лицемерие също като при Клинтън. В единия случай имаме лицемерието и измамата на марионетките на едрия капитал, който плаче за бедните, но ги ограбва. Във втория май имаме падане на маските и вече милиардерите ще управляват директно?
01 Декември 2016 09:05
Не мога да повярвам, че титаничните форумни геополитици вярват на идиотщината, че човек, станал милиардер благодарение на сегашната система, ще иска драстично да промени сегашната система. Иска се особен вид промитост на мозъка да го повярваш това.
01 Декември 2016 11:07
Джон Сноу - плешивец с боядисана коса... баси...

Пълна подигравка, така е.
01 Декември 2016 16:31
showstopper
30 Ное 2016 23:14
За съжаление си абсолютно прав...
01 Декември 2016 16:57
бонго-бонго
13 Юли 2016 00:08
Мнения: 23,773
От: Swaziland
Промени

„Днес Бърни Сандърс ще подкрепя една от най-войнствените, подкрепящи „Уол Стрийт“ и офшорките кандидати в историята на Демократическата партия“, заяви Стивън Милър – старши съветник на Тръмп.


Подобни обвинения точно от екипа на Тръмп звучат комично.

tantus
01 Декември 2016 09:05
01 Декември 2016 17:03
от "окупирай Уолстрийт" до диктатурата на Уолстрийт.
01 Декември 2016 21:34
„По материали на чужди (либерастки) медии“
Трябва да се отчете труда на събирателя на либерастка пропаганда. Само един малък проблем: не може да си позволи да приложи същите критерии спрямо администрацията на Обама и Клинтън. Значи, цялата тази загриженост е лицемерие, подкрепено с едностранчиви факти и внушения.
Либерастите може и да предпочитат касиер от QFC за министър на финансите и чистачка за шеф на пентагона, но в живота, когато са на власт и те правят същото.
Защо не ревете, че шефът на ECB Mario Draghi e човек на Goldman Sachs?
Защо не спрете да взимате подаяния от ЕС?
http://www.goldmansachs.com/media-relations/press-releases/archived/2002/2002-01-28.html

LONDON Goldman Sachs today announced that Mario Draghi is joining the firm as a Managing Director. He will serve as Vice Chairman of Goldman Sachs International, as a member of the Group's Commitments Committee.

Based in London, Professor Draghi will work with the firm's senior management in Europe and New York on European strategy and on developing and expanding the firm's business globally. Specifically, he will help the firm develop and execute business with major European corporations and with governments and government agencies worldwide.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД