:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството разпредели близо 2.2 милиарда лева от излишъка

1 милиард отиват за санирането, 1.177 милиарда - за "Белене"
Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова вчера заяви, че всички договори по сегашната програма за саниране са гарантирани и настоя тя да бъде продължена с евентуален нов милиард, ако парламентът одобри бюджета във вида, внесен от правителството в оставка.
С две свои решения вчера правителството успя да "намести" около 2.2 милиарда лева от излишъка. 1 милиард ще получи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Още 1 милиард и 177 милиона лева отиват в Министерството на енергетиката. С тях ще бъде платено поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене".

По прогнозни данни на финансовото министерство бюджетният излишък в края на октомври бе 3.4 милиарда лева. Според закона за бюджета за 2016 г. държавата може да си позволи дефицит до 1.8 милиарда лева, тоест и след днешните плащания остава "резерв" от около 3 милиарда лева.

С отпуснатия милиард "безплатно" ще бъдат санирани блокове със 147 761 апартамента, в които живеят 340 705 души, аргументират се от МРРБ. Парите са предвидени за покриване на заемите, които осигури Българската банка за развитие (ББР) за плащане по програмата, която се изпълнява с държавна гаранция. Според данните на МРРБ досега са сключени 2019 договора, по които ще се обновят тези жилища - с обща РЗП от близо 11.4 млн. кв. м. Към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите по дейностите са за около 983 млн. лв.

С решението на правителството в оставка ще се разплатят блоковете, за които са подписани договори, и за които вече има напреднала фаза на подготовка с финансови разчети в рамките на 1 млрд. лв. Плащанията ще се извършват и догодина, когато ще продължи санирането на одобрените сгради.

Това означава, че милиардът е почти изчерпан. По тази причина преди седмица регионалният министър Лиляна Павлова препоръча на кметовете да не подписват нови договори и да се въздържат от обявяване на нови търгове за още жилищни сгради. Тогава тя се аргументира с това, че следващите управляващи ще решат дали да продължат програмата, да гласуват още пари и съответно да се сключват нови договори. Във все още неприетия бюджет за 2017 г. отиващото си правителство е записало "под черта" 1 милиард лева за санирането. И вчера министър Павлова заяви от името на колегите си в кабинета, че те са убедени в ползата от програмата.

601.61 милиона евро, или около 1.177 милиарда лева, бяха преведени на министерството на енергетиката. От ведомството парите ще отидат към Националната електрическа компания (НЕК), за да може тя да изчисти дълга си към руската "Атомстройекспорт" по делото "Белене". През есента депутатите гласуваха държавата да отпусне безлихвен кредит на НЕК, с който тя да погаси борча си за поръчаното, но неплатено оборудване за втората атомна централа.

Парите обаче няма да попаднат директно в сметките на НЕК. Причината е, че министерството все още очаква одобрение от ЕК, преди да отпусне безлихвения заем за електрическата компания. Брюксел трябва да даде съгласието си за това и да излезе с позиция, че не става дума за държавна помощ.

Във вторник говорител на ЕК заяви, че решението за отпускане на държавен заем е в компетенциите на българското правителство, но не уточни има ли проблем с нерегламентираната държавна помощ и кога ще има официално решение на Брюксел. Ако НЕК успее да плати цялата сума от около 600 млн. евро на руснаците, Москва ще опрости лихвите по делото в размер на около 24 млн. евро.

От НЕК се очаква да върне сумата на министерството на енергетиката в срок от седем години. При гласуването на закона преди повече от месец обаче не стана ясно точно какво предвижда погасителният план и дали затъналата в дългове компания ще може да си го позволи.



СТАТИСТИКА

Досега са санирани и пуснати 119 сгради, а по други 441 са започнали строителни работи. 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител и за тях предстои откриването на строителните площадки. До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв. По данни на МРРБ в момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ. Сключените договори между сдруженията и общините са 3397, а подадените искания за финансиране пред ББР са 3357. Сключените тристранни договори за целево финансиране са 2019. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности.



РАЗХОДИ

България вероятно ще трябва да плаща транспорта, застраховката и митническите такси за реакторите на Втора атомна. Сметката ще набъбне допълнително и от това, че първият от тях е готов, но вторият е изработен на 90%. Засега не е ясно дали и колко ще трябва да плати допълнително България, тъй като информацията е конфиденциална, става ясно от отговор на министъра в оставка Теменужка Петкова. Въпросът към нея е зададен от бившия икономически министър Драгомир Стойнев от БСП, който се интересува кой ще поеме разходите за транспортирането на реакторите към България.



19
3240
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
30 Ноември 2016 19:17
След нас - потоп!
30 Ноември 2016 19:46
Безплатно саниране и при социализма не е имало щото при продажба на санирано с общи пари жилище продавача ще се облагодетелства от по-високата цена за сметка на баламите, пълначи на бюджета.
30 Ноември 2016 19:49
Белене гьол, а нещо чува ли се за качеството на санираните блокове?
30 Ноември 2016 20:34
Интересно далаверата със санирането почти колкото ядрен реактор.
30 Ноември 2016 20:49
Резервът, без да е ясно дали това са спестени пари или от 16-те млрд., се харчи щедро за саниране, от което идва сериозно ресто, за когото трябва и за реакторите, рестото от които вече е усвоено.
Виж, за мизерните пенсии няма, там няма ресто. Няма и за болни деца, та трябва ежедневно да се обявяват сметки за набиране на смешни 40-50000 евро за да се спаи дете. Пари за " саниране" на 3-4 етажа, и чиито стиропори падат от малко по-силен вятър.
Гарантирано от герп.
30 Ноември 2016 20:58
Преди малко гледах репортажа за откриването на новата кампания Българска Коледа. До сега общо около 28 милиона лева от СМС и на обикновени хора . Подпомогнато е лечението на стотици деца, купена апаратура за десетки болници...
А тука въртят милиарди(наши, разбира се) за стиропор на панелки...

PS :Stern писали сме заедно

30 Ноември 2016 21:00
Ама нали спряха Белене че нямало пари да го строят? А сега хем не се строи хем плащаме милиарди! Е няма ли някой да влезе в затвора за 1 милиард нанесени щети на държавата?!
30 Ноември 2016 21:53
Виж, за мизерните пенсии няма, там няма ресто.

На алчните пенсионери, изпълзяли на припек с надежда да закачат нещо от излишъка им се полага само един гол .............

Да са мислили преди да гласуват.
30 Ноември 2016 22:24
За колко време ще се санират всички сгради в държавата безплатно? Какви са разчетите на правителството?

Ако няма такива или са нереални - това саниране си е държавна помощ. И трябва да има вкарани в затвора. Защото едни се облагодетелстват с държавни пари. Вместо държавата да си оправя инфраструктурата, здравеопазването, образованието и всичко което тя трябва да върши.
30 Ноември 2016 23:24
Правителството разпредели близо 2.2 милиарда лева от излишъка
Излишък от к`во бе?! От изтегления държавен дълг, който крадливата ГЕРБ-РБ-АБВ-ПФ сволоч не е успяла да "усвои", щото остаФката на Хай Буй ги изненадА?
30 Ноември 2016 23:32
Добре плачете за санирането , а за дадените на НЕК?
30 Ноември 2016 23:35
За НЕК сме осъдени, за санирането - още не
01 Декември 2016 07:59

С отпуснатия милиард "безплатно" ще бъдат санирани блокове със 147 761 апартамента, в които живеят 340 705 души, аргументират се от МРРБ


Колко от жилищата са на едни и същи собственици? Как преброихте, че толкова много хора живят в тях? В повечето случаи - никой не живее. Просто в провиндцията е така - 50% от жилищата стоят заключени.

Кой е отговорен за заблуждаващата информация? Т.е. тези лъжи?
01 Декември 2016 10:34
щото при продажба на санирано с общи пари жилище продавача ще се облагодетелства от по-високата цена за сметка на баламите, пълначи на бюджета.

Споко, бе! Сега като им вземат апартаментите всичко ще е точно!
01 Декември 2016 10:53
Интересно далаверата със санирането почти колкото ядрен реактор.

Не е!
Там едва ли може да се открадне 50%.
Тук, при санирането - гаранция!

/Информирам - емотикона в никакъв случай не артикулира ДВЕПМ!- защото е на редакцията, а там такива неща не се допускат/
01 Декември 2016 11:53
"И вчера министър Павлова заяви от името на колегите си в кабинета, че те са убедени в ползата от програмата. "
За кого?
01 Декември 2016 11:55
Мисля, че има разлика между излишък - положително бюджетно салдо и резерв:

"Бюджетно салдо" е разликата между приходите, помощите и даренията, разходите и бюджетните взаимоотношения. Положителното бюджетно салдо е излишък, а отрицателното бюджетно салдо - дефицит.(§ 7от Допълнителните разпродеби на Закона за публичните финанси);

"Фискален резерв" е показател, който включва:

а) салдата по всички банкови сметки на бюджетните организации без тези на общините и техните разпоредители с бюджет;

б) активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система;

в) вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други;

г) други финансови активи по чл. 154, ал. 22. (§ 40 от ДР на ЗПФ)


01 Декември 2016 13:50
Въпросът към нея е зададен от бившия икономически министър Драгомир Стойнев от БСП, който се интересува кой ще поеме разходите за транспортирането на реакторите към България.

А в спогодбите,по които се произнесе арбитражният съд, тези неща- доставка, застраховка и прочее не са ли описани?
01 Декември 2016 18:25
След като бюджетът отново ще е в дефицит, който може да стигне 3%, за какви "излишъци" дърдори ОПГто? "Излишъци", в смисъл излишни за здравеопазване, образование, пенсии и пр.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД