:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите върнаха свободата на децата

Тийнейджърите до 14 г. ще могат да ходят по улицата без придружител, а деца под 10 г. могат да бъдат оставяни и сами вкъщи. Това гласува вчера парламентът в Закона за детето, като отмени собственото си решение от предната вечер.

Тон даде соцдепутатката Емилия Масларова. "Преспахме тази нощ и виждаме, че ще е по-добре да прегледаме текста, за да не станем за смях пред обществото. Да сложим поне ограничение за след 21 ч. за децата до 14 г.", предложи тя. Вразумена, вносителката на спорния текст Татяна Калканова от НДСВ също поиска да прецизиране. "Текстът трябва да се отмени. През лятото в 21 ч. все още грее слънце", настоя Петър Жотев от ОДС.

"Уважаеми дами, знаете симпатията ми към вас, но вижте какво става в пресата. Да се съберат 6-има умни мъже и да поправят текста", предложи пък Стефан Данаилов.

Накрая със 140 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" разпоредбата бе върната в комисията за децата за преработка. "Ще коментирам текстовете, когато парламентът окончателно ги приеме", заяви шефката на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан, която завчера бе изумена от гласувания текст.

Иначе парламентът реши, че дете, което е жертва на насилие в семейството и има опасност от увреждане на развитието му, ще се отнема от родителите. Това се отнася и за малчугани, за които майките и бащите без основателна причина трайно не полагат грижи или пък нямат възможност да ги отглеждат. Условията и редът за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняването на деца в тях ще се определят с наредба на правителството.

Депутатите гласуваха още да се лицензират социалните услуги за деца. Лицензиите ще се издават за срок от 5 г. от шефа на Агенцията за детето.



КОМЕНТАР

Похвално е, че депутатите, както никога, реагират светкавично и адекватно, оправяйки буквално след часове гафа си. Защото традицията е недоизкусурени текстове да действат месеци, а понякога и години, преди да им дойде редът за преработване. Хубаво е, че едно преспиване им е било достатъчно, за да им светне, че и самите те като родители няма как да спазват въпросната разпоредба. Нека обаче това не се случва единствено когато текстовете опират и до техните глави.
580
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД