:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Ню Йорк таймс": Смяна на стратегията в Ирак

Труден избор за САЩ - бърза атака на Багдад или "прочистване" на юга
САЩ сега са изправени пред труден избор в усилията си да съборят Саддам Хюсеин и правителството му, се казва във военен анализ, публикуван вчера в "Ню Йорк таймс" и препечатан от британския "Таймс".

Един от вариантите е американците да напреднат бързо към Багдад, да унищожат Републиканската гвардия в подстъпите му и да спечелят битката в самия град. Тогава федаините и другите военизирани формации, атакуващи съюзническите сили при настъплението им на север, ще бъдат разгромени от тях или унищожени от шиитите, нетърпеливи да си разчистят сметките след десетилетия на репресии. В Ирак ще се изгради нов ред "отвътре навън", се посочва в анализа.

Вторият вариант е да се забави щурмът към Багдад и вместо това ударението да падне върху прочистването на южните иракски градове от федаини. Това ще улесни съюзниците да прокарат коридори за доставки на север, да прехвърлят от САЩ допълнителни сили, и би могло да окуражи шиитите на юг да отхвърлят игото. Така новият Ирак би бил създаден "отвън навътре". Възможна е и смесица от тези варианти.

В анализа се изтъкват и причините, поради които съюзническото командване е било принудено да променя стратегията си за тази "крайно необичайна" война.

Първо, администрацията на президента Буш сгреши в преценката си, че Саддам Хюсеин ще се опита да забави настъплението към Багдад, като унищожи инфраструктурата в Южен Ирак. Вместо това той я остави непокътната, запаси градовете с храна и изпрати федаини и други части да осигурят лоялността на местните, използвайки тези градове като бази за съпротива срещу американците. В резултат те откриха при настъплението си към Багдад неочаквана и сериозна заплаха в ариергарда си.

Друга причина е недостатъчната по численост армия за началото на кампанията - едва половината в сравнение с войната в Залива през 1991 г. Задачата бе усложнена и от отказа на Турция да позволи американска атака на Ирак от север.
659
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД