:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поляк обединява Европа на велосипед

Снимка: Юлиян Савчев
75-годишният Хенрик Атенборски от Полша мина тази седмица през България с велосипеда си, с който вече 11 месеца обикаля Стария континент под мотото за обединяване на Европа. Бодрият бивш химик тръгнал от родния си град Жешов в Южна Полша на 5 май м. г. и смята да финишира пак там и пак на 5 май т. г., след като навърти с педалите общо 20 000 километра из 26 европейски страни.

"Реших, че най-добрият начин хората да спрат да воюват, да се обединят и да станат приятели е да потърсят личен контакт помежду си. Велосипедът е отлично средство за това. Спираш, където си искаш, говориш, с когото си искаш. Разбираш, че всяко човешко същество носи добро в себе си", разказва пан Хенрик.

Той сам финансира приключението си. Сторило му се много дълго да чака отговори от европейски инстанции, които биха могли да го спонсорират. Жена му била против да тръгва, но както той казва, "ако мъжете винаги слушаха жените си, Марко Поло нямаше да стигне Китай и Индия, Васко да Гама нямаше да обиколи Африка, а Колумб нямаше да открие Америка". Все пак вкъщи го чакат с нетърпение и дъщерята Дорота, и синът Славек, и общо 7-те внуци.

Пан Хенрик с гордост показва туристическата си книжка с печати от най-екзотични кътчета на Европа - включително от финландското село Рованиемен отвъд Полярния кръг, където живее Дядо Коледа. Пак от Финландия е споменът му за нощното посещение на мечка край палатката му. Тя облизала неизмитото след вечерята на велосипедиста тиганче и си тръгнала.

В Холандия пък, където все налитал на забрани за опъване на палатки, пан Хенрик се изхитрил да се подслони тайно в крайпътни храсти. И посред нощ бил разбуден от шумните милувки на любовна двойка, която не подозирала за присъствието му.

Във френските Алпи се повредила ос на велосипеда. Като стигнал до Италия, се опитал да я смени, но се оказало по-евтино да си купи ново колело. Така и сторил, но пък качествената придобивка почти веднага му била открадната от двора на хотела, където отседнал. Тогава си купил по-евтин и неугледен велосипед, с който сега прекосява и България. До финала му остават още Румъния, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия.
595
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД