:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 473
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Създадоха свръхфини оптични влакна от паяжина

Фини нишки паяжина може би ще решат проблема на фотониката: как да се изготвят кухи оптични влакна, достатъчно тесни, за да пренасят светлинни лъчи в най-бързите оптични схеми, пише сп. "Ню сайънтист".

За да изготвят влакната, Юшан Ян и екип инженери от Калифорнийския университет в Ривърсайд поставят паяжината в стъклен кожух и след това изтеглят нишката чрез изпичане. Те се надяват, че скоро ще могат да приготвят кухи влакна, чиято сърцевина ще е с диаметър само два нанометра или 50 000 пъти по-тънка от човешки косъм. Чрез традиционни методи най-тънките кухи сърцевини на оптични влакна, които могат да се произведат, са широки 25 нанометра.

Освен във фотониката оптичните влакна от паяжина могат да се използват за повишаване разделителната способност на оптичните микроскопи. Възможно е също те да се превърнат в епруветки с размери от порядъка на нанометри, участващи в нов тип сензори, които да всмукват отделни молекули от определен химикал.

С най-тънката известна паяжина (с диаметър само 10 нанометра) на вид паяк от Близкия изток и Южна Азия могат да се правят още по-фини влакна, с диаметър около 2 нанометра.
2420
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД