:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,918,990
Активни 273
Страници 1,892
За един ден 1,302,066
КАРИЕРА

Прекалено лично: Спенс

Известният български рапър не одобрява Саддам, но е категорично против войната в Ирак
Снимка: "Снайпер рекърдс"
Надали има тийнейджър в страната, който да не е чувал за Спенс. Надали има и родител, който да не е чел поне веднъж нещо за известния рапър. Ако обаче сте от най-консервативно настроените меломани, които недолюбват тази музика, по-добре не четете по-нататък.

Все пак точно Спенс не е от хората, които могат с лека ръка да се причислят към общата маса рапъри в България. Първо - той все още не се смята за музикант, въпреки че е доста известен, сам прави музиката и текстовете на парчетата си, а албумът му "Прекалено лично 1" вече две години се продава с успех. И второ - за разлика от много свои колеги Спенс има какво да каже. Интересна е и съдбата му.

Като малък той бил доста будно дете, отворено към най-различни занимания. Сега следва МЕИ, има завършен четвърти курс и му предстои дипломна работа по специалността "Комуникационна техника и технологии".

Голямото му желание преди години обаче било



да стане архитект



А и добре рисувал, но се провалил на изпита по математика във ВИАС. "Не опитах да кандидатствам втори път. Явно не ми е било толкова сериозно желанието", размисля той.

По музиката също се увлякъл от малък. "Едно време баща ми, който се занимава с електроника, ми беше направил един синтезатор. Свирех и на китара известно време. В пети или шести клас пък бях в училищния духов оркестър", разказва Спенс.

Той е родом от Плевен. А от баща си Найден е наследил влечението към римите. Баща му пише стихове, предстои му да издаде стихосбирка. Самият Спенс обаче не се смята за поет и не крие, че никога не е опитвал да пише стихове. Но има нюх към римите, който му върши добра работа като рапър. "Баща ми обаче ми каза, че съм доста брутален в сравнение с неговата романтична лирика."

Спенс се запалил по рапа,



когато бил в осми клас



Тогава си купил първите касети с такава музика. "Започна да ми харесва като стил - много искрен и много прям. В края на гимназията направих и първите си опити върху "Can't Touch This" на МС Хамър. Той не ми е бил никога идол, но тогава беше хит. Идол ми е Тупак. За мен той е най-добрият, няма друг като него така да римува", не крие възхищението си Спенс.

Той самият не отрича, че е опитвал да подражава на Тупак в началото. "Но не съм се стремял да приличам на него. В крайна сметка всеки в началото опитва да подражава на идолите си. Номерът е да създадеш свой стил и да правиш свои неща."

Баща му приел с голяма радост новината, че синът ще издава първия си диск. Между другото родителите на Спенс са разведени, а



той и сестра му са отгледани от баща им



Самият Спенс не е женен официално, но живее на семейни начала с приятелката си. Двамата се запознали по време на едно негово участие в Хасково. Тя е оттам и тогава работела в града. И не слушала рап. И сега предпочита друг вид музика, но слуша с интерес нещата, които прави Спенс. Двамата имат 8-месечно бебе, кръстено на баща му Найден.

Първото си качване на сцена Спенс не помни. Но помни много добре първата си изява под името Спенс. "Пазя си и плаката. Беше в края на май 2001 г. в Пазарджик. Вече бях издал албума си и имах представа как ще реагира публиката."

Спенс всъщност е Станислав, но приятелите му казват Станчо. Описва себе си така: "Много бързо се надъхвам. Но като видя, че не се получава, лесно ми спада ентусиазмът. В същото време съм голям инат. От малък съм такъв. Баща ми винаги ми е давал съвети. Но аз обичам да изпробвам върху себе си, да си счупя главата, за да знам, че така е било правилно."



Псевдонимът Спенс се наложило сам да измисли,



след като на една сцена работел с Dj Станчо и нямало как и той да се обявява по същия начин. "Тогава Станчо правеше всеки вторник черно парти в дискотека "Домино" в Студентския град. Там си създадохме доста сериозна публика. Много съжалявам, че тази сцена вече я няма. Сега малко или много нещата се комерсиализираха", казва той.

Повечето му приятели слушат рап, така че в това отношение различия и спорове няма. Спенс е и в много добри отношения с почти всички свои колеги. Е, има и едно-две изключения. "Няма какво да крием - българският рап е много зле като ниво. Това го казвам и за себе си. Най-ясно си пролича, когато застанахме до Риза. Момчетата звучаха като от друга планета", критично отбелязва Спенс.

Според него хип-хопът не е само псуване и демонстрация на пари, а трябва да казва и истинските неща.



"Трябва да е протест, негодувание",



изтъква той.

И като стана дума за протест, едно от нещата, срещу които Спенс протестира сега, е войната в Ирак. "Не одобрявам Саддам, но не одобрявам и Буш. За мен САЩ са най-големите терористи. Не може те да определят световната политика - кой какво може да има и кой, къде и какво трябва да продава. Доколкото знам, те са страната с най-голям външен дълг.

Не одобрявам и позицията на България за войната в Ирак. Тези, които ни управляват, не мислят за българите, а за собствените си интереси. Трябва да научат нещо от историята - единствената страна в този свят, която не е загубила война, е Русия. Не съм привърженик на БСП, нито съм русофил, но се базирам на историята. А



народ, който си забравя историята,



си губи бъдещето.

Като си дадохме летището, поне да бяхме го продали. Всички са съгласни да дадат нещо за пари, а ние си даваме дупето без пари. НАТО поне ще ни дадат вазелин сега.

Дори и на концерт, организиран от политическа сила, бих казал какво мисля. За съжаление, моето мнение няма да промени позицията на България. Обществото така е обхванато от апатия, че не желае да се занимава с нищо. Хората просто видяха, че и да говорят, и да протестират, нищо не става. Може би трябва да се направи революция в тази държава, знам ли?

Когато правителство е на едно мнение, народът на друго и няма никакъв начин за диалог, това означава, че нещата не вървят на добре. Всички политици в България играят на дребно и гледат да си уредят вила някъде или да си купят кола. Това разочарование трае вече доста години, така че всички са претръпнали и не им пука", негодува Спенс.
 
...и с Белослава в една по-необичайна фотосесия.
 
Спенс се надява с музиката си да призове повече хора против войната.
 
Спенс
4808
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД