:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трайчо Трайков получи обвинение по празниците

То е обичайното - за умишлена безстопанственост - за продажбата на акции на ЕВН


Бившият енергиен министър и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е обвинен между Коледа и Нова година за умишлена безстопанственост за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество ЕВН. "На 28 декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?", написа Трайков във "Фейсбук". Официално съобщение на държавното обвинение няма.

Обвинението е, че през 2011 година остатъчният пакет акции от "ЕВН България Електроразпределение" АД е бил продаден по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност. "Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия, и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол", коментира Трайков обвинението.

Бившият министър допълва, че тогава шеф на Агенцията по приватизация е Емил Караниколов, който все още е на същата позиция и към него няма повдигнати обвинения за този случай. Караниколов се назначава от Министерския съвет, а не от енергийния министър. Трайков припомня още, че тогавашният председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация Юлия Ненкова сега е шеф на Комисията за защита на конкуренцията. "Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин", пише Трайков.

Продажбата на миноритарния държавен дял от 33 процента в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" се случи на 21 декември 2011 година. Цената, която държавата получи за акциите си, бе изненадващо добра. Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното - при 156.60 лева. Това бе с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация. От фондовата борса определиха продажбата като голям успех. Акциите бяха изкупени близо час след пускането им за продажба, а държавата получи за тях над 90 млн. лева. Огромна част от дяловете бяха купени от ЕВН.

Според Трайков той е получил обвинение, защото по време на предизборната си кампания е поискал радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. "Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011 г. не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка. Започва година, през която ще получим много отговори", коментира Трайков.



ЕКШЪН

В последните месеци на 2016 г. трима бивши енергийни министри получиха обвинения за безстопанственост за действията им по проекта АЕЦ "Белене". Двама от тях бяха от БСП - Петър Димитров и Румен Овчаров, както и един от ГЕРБ - Делян Добрев. Здравният министър в оставка Петър Москов също беше обвинен в безстопанственост - за бартера на ваксини между България и Турция. За престъпление по служба две обвинения получи военният министър в оставка Николай Ненчев. Всички тези обвинения бяха повдигнати шумно и публично.

8
1159
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
02 Януари 2017 19:12
Трайко Кукорайко ,сърдит че не му обръщат внимание
02 Януари 2017 19:34
Обвиненията срещу Трайков ще паднат в съда като гнили ябълки.
02 Януари 2017 20:03
Права си, Славке! Виж обвиненията СРЕЩУ Трайков дано дадат резултат и тоя ревльо получи, каквото заслужава.
02 Януари 2017 21:58
Този заплес, къде работеше преди да го направят министър ?
02 Януари 2017 23:58
Работил е единствено като експерт. Само Станишеф му е конкуренция
03 Януари 2017 11:08
В допълнение на 19 март 2012 посланикът на САЩ в България Уорлик заявява, че „Подалият оставка Трайчо Трайков е действал винаги в интерес на българските граждани, а напускането му ще е загуба за българското правителство“

Това дали е достатъчно за осъдителна присъда?
Ако се споменат "българските граждани" поименно дали могат да ги присъединят към делото?
03 Януари 2017 11:53
Всъщност обвинението трябва да е чре изобщо са продадени акциите - но товс го решава цялото правителсдтво.....
03 Януари 2017 14:32
Виж обвиненията СРЕЩУ Трайков дано дадат резултат и тоя ревльо получи, каквото заслужава.

Ще получи, ама друг път. Никой с пръст не може да го пипне - щеше да ти е ясно, ако беше прочел процедурата по продажбата на акциите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД