:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 551
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След колите МВР купува и обувки за над 9 млн. лв.

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През 2010 г. полицаите протестираха заради лошите условия на труд, некачествените униформи и обувки.
След като започна подмяна на патрулките, МВР е обявило и търг за нови обувки, сочи справка в Агенцията за обществените поръчки. По традиция поръчката е пусната в последния момент, малко преди кабинетът да сдаде властта. Тя е на стойност 9 265 775 лв. Срещу тези пари МВР трябва да получи над 200 хил. чифта обувки от различен тип - летни и зимни, мъжки и дамски. Част от ях са половинки, а други - високи, тип боти.

Търг, с който се подменя част от униформеното облекло и обувки на полицаите, е рядкост през последните няколко години. Обикновено вместо да се купува, просто се удължаваше срокът за използване на старите униформи с промяна в наредбата. Само преди няколко дни вътрешният министър Румяна Бъчварова се похвали, че МВР завършва годината с балансиран бюджет. Въпреки това в документацията е посочено, че за момента няма осигурено финансиране. Затова МВР предвижда сключването на рамково споразумение със срок 36 месеца, през които да се възлагат търговете. След това финансиране ще се отпуска за всяка отделна част от поръчката - например за 30 хил. чифта половинки летни мъжки обувки. Именно лошото състояние на обувките и униформите бе сред основните причини за първите полицейски протести преди години. Тогава служителите на МВР се събраха в градинката край министерството, носейки скъсаните се служебни обувки.

Освен покупката на нови обувки за полицаите, министерството иска да поднови и лиценза си за различните защити, които се вграждат в личните карти и паспортите. Става дума за невидими защити, поставяни в документите. Те са одобрени още през 2009 г. от тогавашното правителство, като решението е секретно и от него може да се разбере само, че образците за лични документи са утвърдени, но не и какви защити се влагат в тях. Макар че е обявена обществена поръчка, търгът на практика е безсмислен, защото МВР ще отправи покана до една фирма, която е доставчик на услугата от години и държи авторските права върху патента. Това е унгарската печатница Jura Trade Kft. Поръчката е за 764 808 лв., които ще се плащат в рамките на две години.
2
1139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Януари 2017 18:56
Добре че беше ЕС-то да оправи и чепиците на милиционерите, че то голи и боси одат.
16 Януари 2017 11:42
Тва като вица от социализма дето до незнамкояси година всяко десето семейство щяло да има хеликоптер, всяко пето- кола и всяко второ- обувки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД