:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тапетоносецът на либерализма

Кръжецът около Плевнелиев може да го брои за успешен президент. Останалата част от българите - не.
Петьо Цеков
Времето на президентското междумандатие, в което действащият не си е тръгнал, а избраният още не е дошъл, е време на равносметка.

Като оставим конюнктурните хвалебствени дитирамби на шепа "политолози", едва ли в тази страна ще се намери някой безпристрастен наблюдател, който би дал висока оценка за мандата на Росен Плевнелиев. Всъщност не само "висока", дори и "средна" оценка трудно би дал някой. Днес за Плевнелиев е по-лесно да чуе добра дума за себе си в чужбина, но не и тук. След като рейтингът му летеше пет години като стрела надолу, ясно е, че сега тапетоносецът на либерализма е добре приет само от кръжеца, в който участва.

Разбира се, проблемите на Плевнелиев не се ограничават с онези десетки сладки средни по размер гафове, които той сътвори през мандата си. Нито кадрите с "българските" Скалисти планини, нито 200-килограмовото великденско яйце за папата, нито обявяването на Вацлав Клаус за президент на Чехословакия или онази тъпа реч за 3 март, в която пропусна да отдаде почит на загиналите за освобождението на България руски, румънски, финландски воини. Не са и няма как да бъдат определени като сериозни гафове президентската стратегия за интеграция на Mangali, прогонването на българските журналисти от срещата му с вицепремиера на Турция Бекир Боздаг. Ако ме питате мен - не е гаф, а е диагноза онова ненадейно негово твърдение, че е участвал с два плаката, написани върху тапети, в митинг на 10 ноември 1989-а пред парламента.

Проблемите с мандата на Плевнелиев бяха други - далеч по-важни.

Това беше тъжен за нас мандат - имахме си държавен глава, който



не успя да покрие дори минималните изисквания за престой на поста



Плевнелиев не успя да се справи с двете първостепенни задачи, които му възлага конституцията - да олицетворява единството на нацията и да представлява републиката в международните отношения.

Плевнелиев не олицетворяваше единството на нацията, напротив - той упорито и последователно избягваше баланса, не търсеше компромиса, не интегрираше, а сепарираше. След неговия мандат нацията определено е още по-разделена.

В акцията по осмисляне на този провален мандат самият президент се самоопредели като визионер и се похвали, че през 2016 г. бил навестен от 25 държавни глави. Освен това се сравни с Гаук, Обама и Меркел едновременно, приятелският хор го определи като човек, който лично е участвал във вземането на решения от международен аспект.

Смешно. На практика имахме президент, който провеждаше такава политика, която днес ни отдалечи едновременно и от Русия на Путин, и от САЩ на Тръмп (утре вероятно и от Франция на Фийон). Нашият представител пред международната общност успя да постави под съмнение и референдума във Великобритания, и този в Италия, т.е. демократичния вот в тези страни. На практика май само Германия и няколко бюрократи в Брюксел може да са доволни от "последователната политика" на Плевнелиев.



Във вътрешен план - като във външен



Най-най-най-голямата небивалица, която бе тиражирана тези дни по адрес на Плевнелиев, бе, че той "успял да запази нормални отношения с политическите партии". Някой би ли ми посочил партия, с която Плевнелиев днес е в нормални отношения? С ГЕРБ явно не е - все пак партията на Борисов тотално игнорира възможността за повторен мандат. С БСП - ясно - не е. С ДСБ определено не е - спомняте си реакцията на Плевнелиев, когато Радан Кънев направи опит за номинацията му. Никой не е чул Плевнелиев да е в добри отношения и с останалата част от Реформаторския блок. Плевнелиев беше, сигурно е и вероятно ще бъде в добри отношения с няколко души, които още не са регистрирани от СГС като партия. Той олицетворяваше тези хора и ги представляваше, той искаше да е техен и само техен президент.

Нахално е да твърдиш, че Плевнелиев правилно е напуснал полето на "писаните правила", тъй като е човек с мисия. Първо, това бе нелепа "опорка", която игнорира конституцията, законите и всякаква проява на нормалност. Второ, "мисията" на Плевнелиев бе изградена върху фалшивите прозрения, че е застрашена европейската и евроатлантическата ориентация на страната. Няма сериозен български политик (не броя Сидеров за такъв), който да поставя този въпрос. Не само това - тъй като и за слепите малки кученца в студената зимна нощ е ясно, че никой не ни напада, Плевнелиев през цялото време акцентираше върху глобалния характер на руската заплаха - Москва не само прегази Крим и Донбас, но и ще нападне Прибалтика, може би и Полша. Разбира се, за по-трезвите е ясно, че Русия няма как да си позволи да нападне страна членка на НАТО, без да рискува глобална война. Не конфронтация, а обратното - Русия предприе опити да намали напрежението около себе си. Ако не беше така, тя нямаше да приветства Тръмп.

Т.е. "мисията" на Плевнелиев очевидно бе не да брани европейския ни път, а да всее страх от потенциална руска агресия, от някакъв нов Берлински конгрес, който ще ни остави в някаква нова сфера на влияние. Пълен фалш - упорито, последователно повтарян през целия мандат. За да се стигне до оня епистоларен призив към Тръмп на 17-те бивши лидери - за Бога, бате, не сваляй санкциите срещу Путин. И абсолютно нелепото обяснение в любов към Достоевски.

Няколко души отчитат факта, че



мандатът на Плевнелиев съвпадаше с период на криза



Факт - въпреки че като транзитна страна България бе в периферията на кризата, тя е налична. Но тук успехи няма, колкото и да ги търсите. Плевнелиев остана безидеен като германски канцлер в тази криза. Когато нашата граница бе подложена на натиск, върховният главнокомандващ хал хабер си нямаше как да реагира. Той беше от тези, за които границата не означава нищо. Всеки, преминаващ зелената граница, беше бежанец, човек в нужда. Нещо повече, Плевнелиев казваше, че е грешка армията да бъде пратена на границата, защото турците щели да си помислят нещо лошо. Абсурдна теза, която с времето все пак отиде там, където й е мястото. С времето стана ясно, че сред мигрантите има всякакви хора, а дори и най-либералните се съгласиха, че България не е необходимо да бъде разграден двор. С времето стана ясно, че хуманизмът не се изразява в това да отвориш едната врата и да се надяваш, че гостите ще излязат през другата.

Като голям успех на Плевнелиев феновете му отчитат факта, че той е първият президент, назначил 2 служебни правителства и отказал да назначи трето. Успех?!? Хубаво е Росен Плевнелиев първо да отчете като успех служебното премиерстване на Георги Близнашки, пък тогава да го коментираме... А за да се стигне до служебното правителство на Близнашки, не се ли мина през онези протести срещу назначаването на Д. П. и онзи закон за ДАНС, който стана факт без вето на президента Росен Плевнелиев...?

Единственият истински плюс за Плевнелиев е, че успя да запази донякъде независимостта на президентската институция от опитите за влияние на основните партии. Както всички президенти преди него, така и Плевнелиев се бореше за еманципация от партията майка, в случая ГЕРБ.

И това е нещо. Следващият ни президент Румен Радев също може да запази независимостта на институцията. А може и да не успее.

Снимка: EPA/OSSERVATORE ROMANO
Плевнелиев бе радушно приет не само от Обама и Меркел, но и от папата. През 2012-а Бенедикт XVI получи скъп дар - 200-килограмово иноксово яйце, символизирщо по някакъв начин 12-те апостоли. С вплетени в него цвят, сърце и четирилистна детелина . Чу-до....
Христо Комарницки
Туш!!!
41
11713
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
18 Януари 2017 19:27

Хакомат Видео представя...
...в ролята на бай Ставри - Петьо Цеков!

18 Януари 2017 19:27
18 Януари 2017 19:30
Добър анализ, но последният абзац развали впечатлението.
18 Януари 2017 19:30
Добър анализ

Дайте по-бързо да го забравим това недоразумение.
18 Януари 2017 19:36
В Отчета имаше пропуски. Например за галилите го папи... Баце не би го пропуснал !
п.п. Комарът отново бие рибите
18 Януари 2017 20:14

Ако пък нямаше забрана на ненормативната лексика, подобен анализ би бил по-кратък, ясен и цветист...
--------------------
Сайтът на Генек
18 Януари 2017 20:35
Либерален тапетоносец - добро попадение.
18 Януари 2017 20:42
Петьо
18 Януари 2017 20:44
Либерален тапетоносец, ама след някколко дена ще се изсули като Сатаниш и Николашка на синекура за вярна евроатлантическа служба , а за поразиите му ще плаща не кръгът Розови бузки , а целият БГ народ.
В т.ч. и матриала, дето го избра .
18 Януари 2017 20:58
колко умно!
като мелез между Валерия Велева, Паулу Коелю и ... таксиметров шофьор
18 Януари 2017 20:59
Това беше тъжен за нас мандат - имахме си държавен глава, който

не успя да покрие дори минималните изисквания за престой на поста


Точно. Непригоден и недостоен е Чейлю за поста, гафовете са следствие.
18 Януари 2017 21:08
Фсичко това е така, но причината за фиаското на плезидентчето е ф отсъствието на лицево окосмяване.
Ако вземете една негова снимка и му нарисувате мустаци, ще се шокирате от тва, ква сила е можело да излъчва то.
Но не би.
18 Януари 2017 21:11
Единственият истински плюс за Плевнелиев е, че успя да запази донякъде независимостта на президентската институция от опитите за влияние на основните партии. Както всички президенти преди него, така и Плевнелиев се бореше за еманципация от партията майка, в случая ГЕРБ.

И това е нещо. Следващият ни президент Румен Радев също може да запази независимостта на институцията. А може и да не успее.

И какво сега? Цеков допуска, че Радев може да бъде по-зле от Плевнелиев? Ай стига, ве!
18 Януари 2017 21:11

Тъкмо се бях приготвил да вдигна палче за Петьо Цеков, и той, верен на своята природа, опропасти тази възможност в последния абзац.
Кога ще пораснеш, Петьо?
18 Януари 2017 21:12
чернички, един палец под нослето?Тип цвъчка?
18 Януари 2017 21:23
Това беше тъжен за нас мандат - имахме си държавен глава, който

не успя да покрие дори минималните изисквания за престой на поста





Тапетоносецът на либерализма


18 Януари 2017 21:29
А бре Петьо, а бре Цеков - ти виждаш ли се къде си нагазил?
... а на II-я тур – 1,698,136 (52,58% от действителните гласове...
(моля вж в: Натисни тук - т.е. те (ние) съзнателно са избрали с мажоритарна нагласа настоящия президент. И Вие имате претенция да сте по-умен от всички нас - ами да бяхте се кандидатирали и и да Ви изберем, че в таз гмеж да се откроявате като айсберг или фар-маяк. Вместо Вие и Вам подобните списуватели да бяхте ни просветлили кого да изберем, СЕГА на умряло куче калъчка вадите. Ентелегентно. Доколкото паметта ми и жизненият опит ме не лъжат - да бяхте предуприли нас, несведущите, овреме... А Вие СЕГА падналия ритате... И дали другият избор по Вашата логика - направо би бил ... мечта, а!?!
18 Януари 2017 22:14

Защо се цупите, можеше да е много по-брутално
18 Януари 2017 23:38
Нелеп мандат на нелеп индивид...
19 Януари 2017 00:00
Някой би ли ми посочил партия, с която Плевнелиев днес е в нормални отношения?

Че то нема ни една нормална партия...
19 Януари 2017 00:32
автора
19 Януари 2017 01:35
*
19 Януари 2017 02:27
СЕГА на умряло куче калъчка вадите

Много точно!
Както и целият му мандат.
Хайде, да кажем, че беше полумъртъв мандатът му, че от време на време ги ръсеше едни... да те е срам, че си българин!
19 Януари 2017 04:00
*
19 Януари 2017 04:08
отсега си свалил гащите пред Радев...ЧАКАЙ БЕ, ми той може и да не те хареса..какви ще ги ръсиш тогава“??

Оставил си е вратичка, човекот. Не га мисли.

Другата възможност беше Калфин. Той с коя партия в момента е в добри отношения, ако и да не е бил плезидент? Точно така. Резилът е същият.
19 Януари 2017 08:05
Струва ми се, че повратна точка в поведението на Плевнелиев като президент бе присъствието му на олимпиадата в Сочи. Както си спомняте целият западен политически елит бойкотира събитието, а нашия човек не се ориентира в ситуацията и бе там. През цялото време на мандата си реши да доказва, че е допуснал грешка от която се срамува. И го направи по жалък, отвратителен начин.
19 Януари 2017 08:09

Плевнелиев не олицетворяваше единството на нацията, напротив

Не сте прав, г-н Цеков , в последната година от мандата си, всеки път, щом се появеше и си отваряше устата, г-н Плевнелиев обединяваше единодушно нацията. По-голямо единение на нацията през последните 27 години България не бе виждала - просто за целта е било необходимо не да се следят медиите, не да се четат.нар. грантови анализатори (безсмислено усилие), а ... постингите по все неформални форуми под публикациите в електронните негрантирани от АзБ издания. Аз, кат филолог, значително обогатих тезауруса си от ненормативна лексика благодарение на явленията на таз националнообединителна фигура. Даже братята сърби ни завидяха в тоз аспект.
П.П. Какво е било положението във ФБ не зная, щото отказвам да съм сураттефтерна. Както впрочем отказвам да съм и стиропорно-пластмасово-санирана, което всъщност си беше инициатива на г-на Плевнелиева.
19 Януари 2017 08:09
*
19 Януари 2017 08:19
..
19 Януари 2017 08:25
Плевнелиев беше издигнат от ГЕРБ, и той беше Неговия папагал. Това трябва да се знае и помни .
И да не се вярва на Тъпоумния Интригант, че това чудо в Президенството е провеждало друга политика , освен тази на ГЕРБ и Неговата.Това също трябва да се помни.
19 Януари 2017 10:01
Петьо Цеков

Това беше (няма нищо по-хубаво от това време на глагола съм) случаен и смешен човечец!
19 Януари 2017 10:50
Заглавието казва всичко за Плевнелиев. На мен обаче много ми харесва снимката с яйцето - има много символика в нея - кое е първичното - многовековните християнски ценности или неолибералните проповядвани от Пастирката.... Разбира се имаме и други мили спомени, като Чехословакия..., визитата при английската кралица..., отсъствието на Русия от речта му по повод 3-ти март и т.н. и т.н.
19 Януари 2017 10:59

Бай Драган 19 Яну 2017 08:25
Плевнелиев беше издигнат от ГЕРБ, и той беше Неговият папагал.

Този индивид е еманация не само на ГРОБ, но и на цялата ни политическа класа. При толкова срамни гафове и пълна неадекватност как пък никой от 240 депутати, правителство и политически лидери не инициира процедура за импийчмънт още в първата година? Значи за тях той беше нормален, адекватен президент, един от тях!
Утайката на обществото управлява страната. Боже, пази България!
19 Януари 2017 11:03
Малко съчки на Кладата и от Петьо Цеков, ще му се зачете, където трябва. Удряйте, там, по едно кръстене, че не се знае...
19 Януари 2017 11:07
SvSophia
19 Яну 2017 08:09
тезауруса
19 Януари 2017 11:22
СЕГА на умряло куче калъчка вадите

Ами трябва да има поне една медия дето да направи обективна оценка на роско. И анкета са си направили хората - всичко е точно!
19 Януари 2017 11:24
Айде вече да дръпнем синджирчето и да приключим темата. Останалото е ... история.
19 Януари 2017 15:08
П. Цеков
man_out
19 Януари 2017 10:59
20 Януари 2017 07:10
"Днес за Плевнелиев е по-лесно да чуе добра дума за себе си в чужбина, но не и тук."-че кой е пророк в събствената си държава? А за повечето българомразци добър президент е този, който обича Русия и Путин. В тази връзка Ал Бънди се вписва идеално в техния сценарий. Но да ги попитам, щом на една територия се вее едно знаме то по тяхната логика...та какъв и Кипър с турското знаме? Ами ако има референдум в Делиормана и Кържали, какво знаме ще се вее и какви по народност ще са тези територии? Да, ама не!
21 Януари 2017 22:24
Та какво друго може да се очаква от един малограмотен гешефтар? Какъвто шефът му, посочил го в 5 часа след обяд като избраник на ГЕРБ, т.е. - най-достойният измежду тях - такъв и той! С какво е бил по-различен от циганите, които въртяха и въртят далавери в Герматния? Той си е бил просто един от тях! Такъв си и остана - циганин в политиката, но за сметка на всички нас, на целия български народ, за сметка на цялата българска държава! Соросоид и предател! Бих заличил името му от ЕСГРАОН завинаги и не само неговото - на целия му род! Ние не можем, но ГОСПОД го наказа - отне му детето! Това не стрестна човечето - то си продължи с предателското си поведение. Ще има и второ наказание от Всевишния!!!
21 Януари 2017 22:25
Firmin
19 Яну 2017 11:24

Айде вече да дръпнем синджирчето и да приключим темата. Останалото е ... история.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД