:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,002
Активни 270
Страници 1,904
За един ден 1,302,066

7 години затвор за Соломон Анжел

Отдавна моля позволение да се разплатя с хората, каза осъденият
Снимка: Велислав Николов
7 години затвор за Соломон Анжел и 6 месеца условно за съдружника му Чавдар Райчев даде вчера столичният градски съд. Така завърши на първа инстанция започналият през 2000 г. процес за неосъществения "Град на мечтите". Разследването е от 1996 г., веднъж е приключвало с мнение за прекратяване. През 1997 г. Анжел лежа 11 месеца в ареста. Той не е бягал от България.

Прокуратурата бе обвинила Анжел и Райчев за длъжностното присвояване в особено големи размери на 169 918 лв. през 1993-1995 г. Това е левовата равностойност на парите от 309 неосъществени договора за построяване на жилища, парите отишли за купуване на терени, за оборотни средства на завода "Зидарит" в Бургас, за купуване и превеждане на валута и др., твърди прокуратурата. Сред потърпевшите бяха Румен Гечев и Красимир Ангарски.

В обвинителния акт обаче се сочи, че средствата са на дружеството "Анжел" АД, чийто мажоритарен собственик е Соломон Анжел. Прокурорът искаше по 30 г. затвор за двамата подсъдими.

Съдът реши, че присвоената от Анжел сума е 5197 лв., което не е "особено големи размери", и му даде 7 г. Но отказа да намали гаранцията му от 10 000 лв. За Райчев бе отсъдено, че присвоил 25 лв. и затова наказанието е условно.

Ще обжалвам присъдата, обяви Анжел. От години в Пощенска банка стоят запорирани 235 000 лв. на дружеството, единствената ми молба към съда бе да свали запора и да ми позволи да се разплатя с хората, каза Анжел. По негова информация част от вложителите успели да извадят изпълнителни листове за дължимите им суми. Главницата била за 45 000 лв.
2200
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД