:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,005
Активни 271
Страници 1,907
За един ден 1,302,066
Обезщетенията за имоти ще се изчисляват по пазарни цени

Държавата плаща само кеш при отчуждаване

Дават 3 месеца за напускане на частната собственост
Занапред държавата ще брои пари на частниците, ако събори къщата им, за да гради магистрала, летище, метро или друг крупен обект. Досега собствениците, чиито имоти се отчуждаваха за държавни нужни, можеха да бъдат компенсирани с друг парцел. В бъдеще те ще получават парично обезщетение по пазарни цени, определени от лицензиран оценител. Това е предвидено в промените в Закона за държавната собственост, приети вчера на първо четене от Комисията по местно самоуправление.

Държавата ще влиза в частната собственост по бързата процедура. Целта е да не се бавят големите обекти, които се финансират от еврофондовете, заради обжалване на отчуждението. Сега нещата се проточват над година и крупни обекти като летище София, електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград се блокират, казаха от транспортното министерство.

Законът ще дава 3 месеца за напускане на имота дори когато става въпрос за единствено жилище. Срокът за освобождаване на собствеността в останалите случаи ще е още е по-къс. Той вероятно ще се фиксира в заповедта за завземане на имота, обясниха от строителното министерство.

Преди седмица депутатите поискаха МО и МВР да изяснят кои обекти в държавата са свързани с националната сигурност. Зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев контрира, че дефиницията е твърде широка и в нея може да влезе дори стадион "Народна армия". Решено бе определението да се прецизира.
407
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД