:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,284,894
Активни 85
Страници 11,479
За един ден 1,302,066
Обратни разписки

Иде ли?

Бойко Ламбовски
Политици и анализатори от всички страни не се уморяват да вещаят за големите промени, които настъпват на Земята. Германският министър Щайнмайер заяви, че старият световен ред е свършил. Предстоял нов. Вещателите свързват новото с възхождението на Тръмп на политическото кормило на САЩ, с Брекзита във Великобритания, с някакво (мнимо или реално, но непостижимо) лукавство на Путин, с разни такива неща. Мисля, че са прави за промените. Само че Тръмп и всичко останало са продукт на други промени и страхове, белязали новия начин на живот на човечеството. Тези промени са най-съществени в труда. Той е радикално различен, затова се променя и животът на милиарди. Преди няколко седмици транспортните работници в лондонското метро тръгнаха да се борят срещу съкращаването на хиляди продавачи на билети, техни колеги; щели да бъдат заменени от автомати. Преди дни евродепутатът Мади Девло обясни, че идват роботи, които могат да се самообучават. Автоматика и електроника ще заменят ръцете на милиони. Девло написа доклад, че това предполага и безработица. Препоръча на ЕС да мисли за безусловен базов доход за гражданите в ЕС, иначе щяло да стане трудно. Финландия впрочем въведе такъв доход. Страната почва да плащана безработни по 560 евро на месецНека помислим какво се случва. Дали не предстои бъдеще, в което милиони ще съществуват на някакви стипендии, без да работят? Що за свят ще бъде? Как ще изглежда? Как ще му влияе тенденцията най-богатите да стават свръхбогати (8 души в света днес разполагат с толкова пари, с колкото разполагат три милиарда други, по-незаможни жители на планетата)?

Факт е, че хората на Земята стават повече и че тежката работа за човека намалява, а за милиони направо изчезва. Факт е, че това се дължи на индустриалната революция.

Сега живеем в епохата на четвъртата революция, решиха на форума на Давос. Първата я направи парната машина, втората - електричеството, третата - електрониката и информационните технологии, посочи Клаус Шваб, председател на Световния икономически форум. Четвъртата според него е свързана с новите технологии, изкуствения интелект, нанотехнологиите, 3D принтирането и т.н. Щяла да облекчи още повече труда и живота.

Аз си мисля обаче - а ние какво? Баба ми, лека й пръст, беше жънала жито със сърп. Както десетки и стотици нейни баби и прабаби. За който не го е пробвал, да кажа - аз пробвах. Веднъж - за опит. Една ръкойка ожънах. Видя ми се бодливо, досадно, неприятно. Ако накарам днес да прави това поне пет минути някоя приятелка на сина ми, със сигурност би го определилакато садизъм и издевателствоЩе кажете, че няма нужда. И ще сте прави. Има си комбайни за тази работа, има си машини за всичко. Скоро за всичко ще има и роботи. Само че онзи одомашнен, опитомен труд - при който човек се изхранва с ръцете си - с изключително тежко, денонощно блъскане впрочем, е в миналото. Това в много аспекти е чудесно. Ала води дотам, че мегаполисите се пълнят с десетки и стотици хиляди, които не правят нищо. Някои не могат да си намерят работа, други не искат. "Знаеш ли, по-евтино е дори да ги храниш безплатно, отколкото да им създаваш работни места и свързаната с това инфраструктура, да измисляш разни имитации на истинска заетост "- каза ми веднъж един откровен високообразован чужденец. Беше си посръбнал; те обичат да пийнат в София, поотпускат се някак тук.

5 милиона работни места щели да се загубят в близките години в най-развитите страни на света, пресметнаха още в Давос. Част от тях щели да се компенсират от компютърното инженерство и математиката. Най-рискови били чиновници, банки, дребни търговци и магазини ("Амазон" вече откри магазин, в който няма касиери - клиентът сам избира и си плаща стоката), а най-незастрашени - IT специалисти, инженери, хора на изкуството и т.н.

В Давос умните глави признаха, че не могат да дадат ясна картина на бъдещия свят. Знаели само, че ще е много различен. И аз не мога, а че ще е различен, не е голямо откритие. Като човек с по-малко отговорност от политиците и с повече заигравки с футурологията мога да пробвам два варианта.

Оптимистичният: свят, който прилича на гигантско общежитие. Преобладаващата част от населението се занимава с разни арт и дизайнерски активности или просто с долче фар ниенте. Роботи и технологии се грижат за физиологичния им комфорт. Триумфират неща с буквата F- фешън, фармацевтика, фънИдейните гурута на онзи свят го лейбълосват като freedom.

Песимистичният e по-друг. Светът така се е разслоил по доходи и идеологии, че мяза на антиутопично фентъзи от 80-те на XX век. Има оазиси на комфорта и красотата, там обитават меритократичните елити на планетата. Има и огромни гета, пълни с мизерия и насилие. Сложни системи - все стени, но вече виртуални, и други софистицирани изобретения пазят едните от близки срещи с другите.

Най-странното е, че и двата възможни свята ги виждам недоволни. Първия някак инстинктивно, на гъсти ерупции, го избиват пришки на умни и безумни протести. А идеолозите на втория уж мечтаят за първия, но работят срещу него - заради моментни лични изгоди...

Ще стане вероятно нещо трето - не по-малко интересно.

Сигурен съм само в едно. Ала Щайнмайер вече го каза.
13
4924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
23 Януари 2017 20:02
Не иде афторе, литературата не иде. Останалото са ластици на кварталната градинка, то там.....
23 Януари 2017 20:18
В увода се слага познатото, отправната точка. После започва оригиналното - развитие на собствените мисли на автора...
Дотук има един увод. Очакваме евентуално може би и оригиналното, собственото мнение...
-----------------------------
Сайтът на Генек
23 Януари 2017 20:20
Ми истината е, че светът отвън е отражение на света отвътре, авторе, та ако виждаш всички възможни светове недоворни, не е лошо да се позанимаеш с вътрешна работа.
Щото човекът на бъдещето е одухотворен, лъчезарен, благотворен.
Ако не го видиш, значи изобщо нямаш очи още за него, а ако нямаш очи за него, това няма да е твоето бъдеще.
Така стоят нещата.
Свиквайте да работите със себе си и да търсите помощ, когато не знаете как.
23 Януари 2017 21:15
Бая самомнение се изисква, за да изплагиатстваш над графоманското си експозе класическо заглавие.
23 Януари 2017 21:18
Не ми стигат диоптрите на третото ми око, та да видя.
23 Януари 2017 21:22
Не ми стигат диоптрите на третото ми око, та да видя.

немаш трето око, а не са виновни очилата
Да имаш бе, проблемът не е мой
23 Януари 2017 21:53
Като всеки изряден немец Щайнмайер е доловил, че настава време за ной орднунг.
23 Януари 2017 22:43
Предполагам, че голяма част от интересуващите се от бъдещето са били любители на научната фантастика като млади. И аз съм такъв. Е, оказва се, че много по-лесно е да описваш пътешествия напред-назад във времето, роботизирано общество, достъпни удоволствия за всички - като за римски патриций, отколкото да предугадиш, например, нещо, което имаме сега - ИНТЕРНЕТ. Футурологията е неблагодарна работа, свързана с отчитане на огромен брой параметри, когато една малка флуктуация в тях може кардинално да измени крайния резултат. Само феномени като Ванга и то не винаги, успяват по неведоми пътища да проникнат в близкото бъдеще. Когато Ванга през 80-те години предсказва, че Курск ще бъде под вода и ще има много жертви, е предизвикала иронични усмивки у руските журналисти (документирано), пред които го е казала. Та през Курск даже не тече сериозна река. Сега знаем какво е имала предвид (катастрофата с "Курск", но постфактум. За да си оракул, трябва нещо свише...
24 Януари 2017 04:59
Въпроса на въпросите !
Най-трудното занимание от древността до наши дни !
Затова има врачки , баячки , ясновидци и тн. - фантасти !
Миналото винаги е привлекателно с неговата яснота и звършеност понеже е безопасно , бъдещето плаши заради своята неизвестност !
Поради тази причина и повече говорим за миналото отколкото за бъдещето !
24 Януари 2017 15:52
Из Критика на Готската програма, писана някъде около 1850г.
$.... когато изчезне заробващото подчиняване на човека под властта на разделението на труда, а с това изчезне и противоположността между умствения и физическия труд; когато трудът престане да бъде само средство за живот, а сам стане първа жизнена необходимост; когато заедно с всестранното развитие на индивидите нараснат и производителните сили и всички източници на обществено богатство потекат като пълноводен поток – едва тогава тесният хоризонт на буржоазното право ще може да бъде преодолян напълно и обществото ще напише върху своето знаме: „Всеки според способностите си, на всекиго според нуждите." На тоя фон идеята за ББД - безусловен базов доход е разБираема.
24 Януари 2017 17:16
Само че онзи одомашнен, опитомен труд - при който човек се изхранва с ръцете си - с изключително тежко, денонощно блъскане впрочем, е в миналото

Никак даже не е в миналото, а е само на 24 часа без електричество разстояние.
Толкова зависимо човечеството никога не е било. През последните 50 години човекът се отдели от родната си земя, стигна космоса и почти забрави откъде е тръгнал.
24 Януари 2017 17:35
Иде. На вътрешните партийни избори на левицата за кандидатпрезидент, френските леви май предпочетоха Амон (който предлага гарантиран универсален доход за всички - гарантирането му обаче струвало колкото целия ГДП на Франция...).

Иначе не всички могат да стоят бездейни (сега навсякъде е модно да се кумулират професии, не непременно заради по-високия доход, както е тук) - умственият труд изобщо не е лек, а за моя изненада проучванията ми показват, че трудът на преводача, например, в Европа се цени доста по-високо, отколкото у нас. Т. е. заплатата на преводача е по-висока от тази на университетския професор (примерно).

10-15 евроцента на преведена дума... Ееех! Тук е 6 до 10 лв. на страница. Кумулираме.

Много от надомниците-информатици и програмисти имат днес по няколко професии, пък ако щете дори едната от тях да е артистична (напр. хореография).

Не е нужно да кумулираш познанията си по квантова физика, примерно, с жънене със сърп.

(прочее моя милост из студентските си години си отряза по невнимание част от палеца на ръката, докато режеше със сърп цвекло (нормата бе 2 тона на човек на ден; изсипваха в краката ни по цяло ремарке кален чукундур) из безкрайните мъгливо-кални простори на Мизия... Не мисля, че раната ми послужи за нещо в живота..., както и да е, пръстът ми и днес е безчувствен и ми напомня за гениалната идея студенцията/интелигенцията да кумулира учение и труд).

25 Януари 2017 18:28
Не са технологиите и роботизацията. Глобализацията е причината хората да са недоволни и да искат промени.

Отделен човек, след това семейство, обществена група и накрая държава, винаги са защитавали интересите си, като са създавали разни механизми. Държавата като въвежда вносни и износни мита и недопуска чужденци да се заселват на територията й. Така народа от тази държава има възможност да повишава благосъстоянието си и да има бъдеще.
След като се заговори за глобализация, тези механизми бяха разрушени което доведе до подкопаване живота и бъдещето на населението на отделните държави. Стигна се до нереална конкуренция. Богатите изнасят парите си където им е най-изгодно, а бедните от бедни държави се изселват в по-богати страни. Невъзможно е всички по света да станат богати, защото богатството на един се измерва от сиромашията на друг. Затова в резултат, всички, с изключение на шепа хора, ще станат бедни.
Много хора казват, добре е да има свободно движение на хора, за да има конкуренция. Но в Света има милиони хора, които са съгласни да работят за един лев на час. Дали българите ще са съгласни тези милиони да дойдат в България и след това българите да се конкурират с тях?

Глобализацият, или по-точно резултата от нея, е причината за възраждане на националистическите идеи и успеха на политиците които егоистично работят за своят народ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД