:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От Брюксел президентът Радев призова за диалог с Москва

В същото време той подкрепи засилването на източния фланг на НАТО
СНИМКА: НАТО
За един ден президентът Румен Радев разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посети военното командване на алианса в Монс.
Президентът Румен Радев направи странен опит да убеди НАТО, че България ще продължи да бъде лоялен член на съюза, но едновременно с това да покаже, че София прекратява политиката на тотално отричане на Русия. От централата на алианса в Брюксел Радев се обяви за започване на диалог с Русия, но в същото време подкрепи увеличаването на военния потенциал на съюза. Подсилването на източния флаг на алианса е отговор на руската агресия в Крим, а търсеният възпиращ ефект е именно срещу руската федерация.

"Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риск", заяви президентът Румен Радев след срещата си генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел.

От своя страна, генералният секретар на НАТО реши да бъде по-умерен относно предложенията за засилването на диалога с Москва. Той дипломатично подмина призива на Радев и припомни, че увеличаването на отбранителния потенциал на алианса е пропорционален отговор на "поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед". "Средата на сигурност, която ни обгражда, се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг - тероризма. Ние виждаме кибератаки и хибридна война. НАТО отговаря. Ние отговаряме, като увеличаваме присъствието си и югоизточно от алианса, и в балтийските републики, и в Полша", заяви Столтенберг. По думите му "НАТО не иска конфронтация с Русия и нова Студена война", поради което отговорът на съюза е премерен. "Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно", допълни Столтенберг.

Въпреки думите на генералния секретар българският държавен глава се постара да покаже, че Русия не е главната заплаха за НАТО и цитира Доналд Тръмп, че основните заплахи днес са международният тероризъм и "Ислямска държава". Радев призова за обединяване на усилията на алианса с Русия. "Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия - и в Близкия изток, и в борбата с глобалния тероризъм", каза Радев. Той подчерта, че България ще продължи да бъде лоялен съюзник и ще увеличава парите за отбрана. "За България участието в учения на НАТО е важно не само за повишаване на сигурността в нашия регион, но и за увеличаването на бойните способности на българските въоръжени сили", каза държавният глава.

По-късно президентът посети и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в Монс. Държавният глава проведе среща с върховния главнокомандващ генерал Къртис Скапароти и се срещна с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

65
3896
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
31 Януари 2017 20:22
Президентът Румен Радев направи странен опит да убеди НАТО
Това добре, но не видях аргументация за това ваше твърдение. Току що гледах изявлението на президента Радев, нищо странно не видях, напротив - човекът се изказа много балансирано.

п.с. За разлика от онова, което беше инсталирано като прецедент, Румен Радев говори на официалния език - български.
31 Януари 2017 20:47
много балансирано

Бе труден баланс м/у ген Решетников и национални интереси, та затуй малко нескопосно звучеше, та трябваше Столтенберг да му припомня, че все пак сме член на НАТО.
31 Януари 2017 20:51
че все пак сме член на НАТО.


И кво като сме член на НАТО? Дори в Комсомола всеки имаше право на мнение и можеше да критикува. A в НАТО ще ходим като овце и ще блеем след прищявките на няколко души на върха, така ли?
31 Януари 2017 20:52

Достойна и мъжка позиция на Радев.
31 Януари 2017 20:55
Апселютно невярно Заглавие на Тема!
Да ви обяснявам ли подробностите, или сами ще се сетите?
31 Януари 2017 20:56
Плевнелиеволюбите вият във ФБ на умряло. Гаче България е паднала под петвековното руско иго.
31 Януари 2017 20:57
Статията доста неприкрито изразява лично отношение
31 Януари 2017 21:00
Ангарев пак се е напънал повечко...
А това някой път има неприятни последствия...
Мирише
31 Януари 2017 21:01
Статията доста неприкрито изразява лично отношение


Така е у демократичните държави - хората не ги е страх да...изпльоскат собствената си неприязън във вид на статия
31 Януари 2017 21:03
Нато е военен блок. Твърдят, че е за защита. А той на практика си е агресивна фашистка структура, която има мераци далеч извън геогрфските си граници. Ние може да сме приели да бъдем негови членове и да участваме в колективната защита ако някой член бъде нападнат, но това не значи, че трябва да пригласяме като кухи лейки на всеки брюкселси комплексар. Да не сме в детската градина! Някой се разсърдил на Пешо, че му изял осморката и сега цялата група няма да си играе с него. Ай холан
31 Януари 2017 21:07
Дори в Комсомола всеки имаше право на мнение и можеше да критикува.

И аз имам такъв спомен. Можех да критикувам империализЪма, колкото ми душа иска. Та що сега да се пазиим от критика на руския империалиъм (по ЗИП)?
31 Януари 2017 21:10
И аз имам такъв спомен.


Пък аз имам спомен, че допреди два месеца г-н президентът спечели едни избори след заявленията си, че ще отстоява позицията на държавата си, а няма да се срамува да противоречи на шефа на НАТО, например. Странно, нали? Как си е позволил такова нещо!
31 Януари 2017 21:13
Та що сега да се пазиим от критика на руския империалиъм (по ЗИП)?


Абе, ай стига сте папагалили глупости! Като те е страх - пази се. Ама едно е да се пазиш, а друго е да дрънкаш кухи клишета и да се правиш на еркек. Ако Русия нападне Литва, или Полша - можем и да отидем да се бием с нея, но докато не ги нападне никой не може да ни забрани да си поддържаме добри отношения. Ако ще и да сме единствените в НАТО.
31 Януари 2017 21:14
Ако Русия нападне Литва, или Полша - можем и да отидем да се бием с нея,
31 Януари 2017 21:15
И аз имам такъв спомен. Можех да критикувам империализЪма, колкото ми душа иска

За теб няма съмнение, че е било така...
А как го правеше - гледаше ли комсомолския секретар в очите или с чупка в кръста...
31 Януари 2017 21:19
Ами, да, щом ни влече да воюваме с Русия - ще воюваме. Ама ако трябва да воюваме. Нашите задължения в НАТО са да поддържаме армия и ако някой член бъде нападнат - да му помогнем с каквото можем. Това е! Задълженията не включват да следваме безумните политически приумици на поредния Генсек.
31 Януари 2017 21:22
BiBi-an 31 Януари 2017 21:15

Нека да отгатна. Въпросът е зададен от комсомолски секретар.
31 Януари 2017 21:34
Дори в Комсомола всеки имаше право на мнение и можеше да критикува.

Обаче накрая кюфтета ги ядяха комсомолските секретари а ние ручахме медузи по бригадите ...

А генерала ако продължава да се мъчи да се хареса и на едните, и на другите ,накрая ще почне да изпада в смешните ситуации на Станишката. Тука да говори едно а на запад друго. Крайно време е да се определи да тропне с крак и да почнат като Първанов да го канят на изток от Скопие само
31 Януари 2017 21:36
Тука да говори едно а на запад друго.


В конкретния случай - няма противоречие! Това ли не ти хареса? И само да ти напомня една дреболия - Първанов беше на официално посещение по покана на президента на САЩ, а роско за цял мандат - не, ако се водеха семейни приятели!
31 Януари 2017 21:41
Не го чух да тропа с крак за санкциите , и за Крим не им обяснил нищо ... Тука беше много многословен. Честно да си кажа , на мен ми е мъчно за него и какво ще го направят социалистите. Карал е самолет все пак човека не е писал доноси като други и носил кюфтета на по- старшите в партията..
31 Януари 2017 21:42
А генерала ако продължава да се мъчи да се хареса и на едните, и на другите ,накрая ще почне да изпада в смешните ситуации на Станишката.


Да не искаш да кажеш смешните ситуации на цар Борис III? Щото той нали уж не изпратил войски... А иначе българският държавен глава не е длъжен да се харесва на никого. Току-що си замина една, която примиргаше да я харесат.
31 Януари 2017 21:47
Току-що си замина една, която примиргаше да я харесат.


И не я трудоустроиха
31 Януари 2017 21:50
Честно да си кажа , на мен ми е мъчно за него и какво ще го направят социалистите.
Бъди мъш! Изтрий сълзите от коравите бузи!
31 Януари 2017 21:50
Крайно време е да се определи да тропне с крак и да почнат като Първанов да го канят на изток от Скопие само

Дъл' е ловджия?
31 Януари 2017 21:52
Не го чух да тропа с крак за санкциите , и за Крим не им обяснил нищо ... Тука беше много многословен.


И даже един шамар не отпра на Столтенберг
31 Януари 2017 21:53
Дъл' е ловджия?

Пилот е, бре! Но инак със сигурност е по-читав от Росен. И има топки. И не е по характер женски полов.
31 Януари 2017 21:53
И не я трудоустроиха


Завалийката! А толкова напиняше, чак гласчето му се изпили...
31 Януари 2017 21:53
Първанов беше на официално посещение по покана на президента на САЩ,

Туй кога? Преди или след като отстреля архара. Щото рогата му май останаха единствения спомен от официалните посещения на Гоце в чужбина. Венец на кариерата така да се каже.

ПС: Предполагам за това нетът не помни за такава визита.
31 Януари 2017 21:56
радев изпълни руската боина техника с оръжието на противника да се атакува противника
с натовски самолет кацна в брюксел
и говори на български език които не е официален за нато
31 Януари 2017 21:59
и говори на български език които не е официален за нато

Тук малце е посбъркал. Аку беше говорил на руски, щяха да го разберат без преводач
31 Януари 2017 22:00
Туй кога?


Президентът Георги Първанов замина на посещение в САЩ по покана на Джордж Буш
16.10.2005 | 14:26



Натисни тук

Тва от другия нет, не от твоя дето не помни
31 Януари 2017 22:04
радев изпълни руската боина техника с оръжието на противника

Нищо, сега ша са поправи. Решетников ще го вкара в правия път.
31 Януари 2017 22:14
офицерите и воиниците от нато трябва да знаят какво говори главнокомандващ натовска държава
31 Януари 2017 22:25
.
31 Януари 2017 22:30
спартанк в римската империя
да му мислят европеиските монархии
31 Януари 2017 23:04
Дори в Комсомола всеки имаше право на мнение и можеше да критикува.

И не само критикуваше, ами действаше.
Докато накрая комсомолците ритнаха канчето на партийците , а един комсомолски секретар даже стана Президент.
31 Януари 2017 23:58
Президентът Георги Първанов замина на посещение в САЩ по покана на Джордж Буш

Впечатляващо. Демек Гоце се отзовал на поканата на Даб-Я - подпалвачът на арабската пролет? Предполагам, че са си допаднали интелектуално.
01 Февруари 2017 00:00
офицерите и воиниците от нато трябва да знаят какво говори главнокомандващ натовска държава

Нема лошо. Въпросът е на него кой му го говори.
01 Февруари 2017 00:21

Нека да отгатна. Въпросът е зададен от комсомолски секретар.

Ни познА...
Не ти е сефте
01 Февруари 2017 00:24
Балансирана позиция на новият ни Президент! Не виждам какво лошо е казал Радев.Напротив-дал е да се разбере,че не желае да свири в общия оркестър на либерастите-глупци,носители на ЕТАЦ,оглавили Евросъюза и НАТО.А и доста находчиво е споменал Ба'т Дончо.Щото,ако и да мъркат срещy него,въпросните "евро-нато вождове" пълнят гащите от страх и накрая ще цАлyват ръка на Големия Бял Баща отвъд Локвата.Тyк може и да ни се правят на някакви "началници"...(по Бай Стрyй),но в крайна сметка,каквото каже Тръмп,това и ще стане.А на повечето от тия зелки ,ще им изстинат и топлите местенца в столицата на Белжик.От тyй ,горките,най-много ги е страх. Радев
01 Февруари 2017 00:25
BiBi-an 01 Февруари 2017 00:21

Ма верно ли? Значи по-нагоре по веригата. Няма значение. Всичките така се бяхте прегънали, че ви беше напълно непонятно, че човек може да стои изправен.
01 Февруари 2017 00:49
Балансирана позиция на новият ни Президент!

Шпагат на шапката между Решетников и националния интерес.
01 Февруари 2017 01:30
подтичване с ибрик в ръка

Ибрикът е специалитет на "Турция е истински приятел на Русия !" (не казвам, кого цитирам )
Дано и ние не стигнем дотам.
01 Февруари 2017 01:38
А бе верно ли, какво разправя докторът? Че Корнелия я инструктирали на Драган Цанков 28 да провежда референдум за излизане от ЕС? И тя оказала!
В смисъл, ама наистина ли отказала?
01 Февруари 2017 01:45
Taм е и разликата.Yмните държавници правят бизнес,глyпавите-лаят и вредят.Едните търсят приятели,дрyгите са си просто треторазрядни васали.
Та КОЙ беше тоя НАЦИОНАЛНИЯТ ИНТЕРЕС?
01 Февруари 2017 01:47
.Yмните държавници правят бизнес

Тцъ. Умните СЕО-та правят бизнес. Държавата не е търговско дружество. (С известни резерви по отношение на България).
01 Февруари 2017 01:54
Не го чух да тропа с крак за санкциите

НАТО-то ли налага санкциите?
01 Февруари 2017 02:05
Лексемата "резерви" по отношение на България, може спокойно да я премахнете.3а съжаление Родината ни си е търговско дрyжество.На yправляващата(yправляващите) партии в дадения момент.Без значение от цвета и самоопределянето им в политическия спектър.
А аз така и не разбрах за националния интерес.Яде ли се,пие ли се,човек ли е,роман ли е?Кой е той?
01 Февруари 2017 02:06
До кога ще коментирате тез смешни санкции бе ?
01 Февруари 2017 02:08
hidalgo_bg 01 Февруари 2017 02:05

Демек, Вие считате, че бизнесът на поредния овладял ООД България съвпада с националния интерес?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД