:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата защити пред съда референдума на „Шоуто на Слави“

Според държавното обвинение резултатите от допитването трябва да са задължителни
Ася Петрова
Прокуратурата категорично защити референдума, проведен през м.г. Централната избирателна комисия (ЦИК) не е отчела правилно избирателната активност на допитването, инициирано от "Шоуто на Слави". Коректното броене на гласувалите ще направи резултатите задължителни за Народното събрание. Това становище изрази вчера държавното обвинение пред Върховния административен съд (ВАС). Там се разглежда жалбата на "Шоуто на Слави" срещу решението на ЦИК, с което се позволи на парламента да прецени дали да се съобрази с волята на избирателите за въвеждането на чист мажоритарен вот и намаление на държавната субсидия за партиите на 1 лв. на глас. Малко над 12 хиляди гласа не достигнаха, за да станат резултатите от допитването задължителни за депутатите.

Още през декември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров застана на страната на инициативния комитет за референдума. "Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа трите "ДА" станаха задължителни. Отричането на този извод или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това обаче не би довело до нищо добро за държавата ни", написа тогава шефът на държавното обвинение в писмо до Слави Трифонов.

Вчера заместничката на Цацаров Ася Петрова защити лично пред ВАС тезата на шефа си. Според нея намерените в урнитe бюлетини без пликове, които по закон се броят за недействителни, трябва да се включат в отчитането на избирателната активност, а не да се вадят от нея, както прави ЦИК. Комисията брои само бюлетините в плик. "Недействителни не означава отсъстващи бюлетини. И с тях е упражнено право на глас", изтъкна зам.главният прокурор. Добавянето на тези гласове към активността според нея ще направи резултатите от референдума задължителни. "Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов от "Шоуто на Слави".

От ЦИК обаче не отстъпиха от своята методика. А назначената от съда тройна математическо-статистическа експертиза, която трябваше да преброи повторно бюлетините и пликовете, установи, че съществени нарушения при първоначалното броене липсват.

ВАС трябва да се произнесе по казуса в рамките на 30 дни. Срокът обаче е пожелателен и само от съдиите зависи дали ще се бавят толкова.

------------СПОР

Очаква се днес ВАС да се произнесе по жалбата на група ексдепутати срещу решението на ЦИК да има само 500 машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Според жалбоподателите законът изисква комисията да осигури машинно гласуване на всички избиратели. ЦИК обаче твърди, че Изборният кодекс не я задължава изрично да постави устройство във всяка секция. От комисията се позовават и на становище на ДАНС, според което са нужни поне 6 месеца за проверка на машините, преди да бъдат пуснати за ползване.
43
3368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
31 Януари 2017 19:34
Суджуци
31 Януари 2017 19:34
От правна гледна точка позицията на прокуратурата е пълен нонсенс. Когато това стане ясно и от решението на съда, ще е редно някои висши прокурори да депозират оставките си поради очевадната си некомпетентност.
31 Януари 2017 19:40
Слави - Ася - Цветанов - ГЕРБ.Рано или късно всичко се прояснява.
31 Януари 2017 20:02
Момата от снимката кога ще е гост на шоуто ? Че да гледаме Бюро "Стойки и чалъми"
31 Януари 2017 20:06
Слави - Ася - Цветанов - ГЕРБ.Рано или късно всичко се прояснява.
Глупости! Просто "Такава е волята на Народа!" (с) 2016 ПП Славишоу.



И няма нищо общо между отделните парчета на суджука! Това са инсинуации на олигархията! Те съвсем случайно са подредени едно след друго в такава стройна върволица...

31 Януари 2017 20:19
*
31 Януари 2017 20:23
"Блаблабла, референдума на Слави" е достойна новина за първа страница на вестник... СЕГА!


ПП.
Колеги, свиквайте.
31 Януари 2017 20:33
Още през декември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров застана на страната на инициативния комитет за референдума. "Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа трите "ДА" станаха задължителни. Отричането на този извод или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това обаче не би довело до нищо добро за държавата ни", написа тогава шефът на държавното обвинение в писмо до Слави Трифонов.


Цацаров застана на страна, която не страна на закона. Опозори прокуратурата с конюнктурна, популистка и опортюнистична позиция. Даде пример за нетърпим правен волунтаризъм. Утре с "пряко изразена народна воля" ще бесим престъпниците без съд и присъда, навярно. А Цацаров ще ни призовава да не я ... игнорираме. Позор.
31 Януари 2017 20:42
Изтърпяхме 35 години Живковизъм...колко ли години ще бъде бойковизма?
31 Януари 2017 20:43

Споделям тезта на Firmin. Има нещо дълбоко порочно в това прокуратурата да декларира, че нарушението на закона е легитимно действие. Аз съм изумен. Дори Бойко не си е позволявал такъв произвол.
31 Януари 2017 20:49

Митни, в една нормална държава действително не би била тема за Първа страница, би била нейде "за задворках". Но появата и тук съвсем не е без смисъл. Очевидно е дадена заповед по региона да се шуми по въпроса.
И да се формира позиция на плебса, максимално съзвучна с трелите от Учин дол, сарабандата на Цацаров и магнолиите на Банки.
31 Януари 2017 20:53
От комисията се позовават и на становище на ДАНС, според което са нужни поне 6 месеца за проверка на машините, преди да бъдат пуснати за ползване. Ово е стандарт. Они ще ги произведат за 2 месеца,ДАНС ще ги проверява 6.
31 Януари 2017 21:09
Извинете, а някой нападал ли е пред съда референдума на онуй шоу, че се е налагало прокуратурата да се вдигне на негова защита? Какво неясно има в закона за референдума, че се налагат "защити"? Има просто числа, които трябва да се спазват, нищо повече. Ако в закона пише, че трябва да се повече от числото Х, значи трябва да са с 1, обаче повече от числото Х. Какво има тук за тълкувание?! Има протоколи, в протоколите има записи, в тях има и подписи. Прочитат се протоколите, преброяват се подписите, сравняват се с протоколите и това е. Никакви "воли на народа", никакви "ние сме два милиона и половина", никакви "Лъвов мост ви казва", никакви "Давам ви два месеца!". Защото ако в прокуратурата има поне един с чисти ръце, хладен ум и горещо сърце, досега да е замел господин Трифонов за опит за подмяна на държавната власт, наричан в други страни и народи "преврат".
Останалото са алабализми и опити за ловене на риба в мътна предизборна вода.
31 Януари 2017 21:12
Ма това ли било Асето! Малиийй!
Иначе тези 454 бюлетини "в повече" ще са тема таман до 26-ти март. Следват партийни и "надпартийни" ерупции...
П.п. А Славчо да гори вечно в Геената, дано! Дето разклати кочината...
31 Януари 2017 21:56
Цацаров застана на страна, която не страна на закона. Опозори прокуратурата с конюнктурна, популистка и опортюнистична позиция.

Да бе, опозорил.
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/kriza-v-obshtestvenoto-doverie-kam-prokuraturata-policijata-i-sada.html
От това позор в повече накъде?
31 Януари 2017 22:40
алелееее
31 Януари 2017 22:44


алелееее
И аз като kаily


31 Януари 2017 22:48
БСП-то си е свикнало да игнорира народната воля. Това не е изненада за никого. Изненадата е че много авторитетни форумци го правят. Дали ще е добре или зле за България времето ще покаже. Дребнавите машинации на ЦИК са да свалят отговорноста от себе си и да тикнат горещия картоф в други ръце. Но народната воля си е факт и трябва да се зачете. Иначе никой не би трябвало да претендира за наличие на демокрация в България.
31 Януари 2017 22:49
Въх тоя път съм на страната на прокурорите.
Не че са цвете за мирисане, ама ако е мажоритарно Шакото ще стане депутатин - на 100% сигурно.
Всички в махалата, ме знаят че на чужди пари не посягам, хеле пък ако са от много хора събрани.
Цапнат съм в устата и приказвам сладко в кръчмата.
Имам више, умен съм, бях красив на млади години и говоря право куме та в очи кога иде реч за обществени работи. Децата и те всичките учат за вишу, едното дори в Европата. От една жена са и съм още с нея вече повече от 30 години. И тя ме слуша - не на 100%, ама някой си път признавам че е права, ама дано не чуе.
И дума не може да става за сравнение с оня тарикат бат Сали от Самоков.
Ако прокурорчетата удържат - вътре съм.
31 Януари 2017 22:57
Ово е стандарт. Они ще ги произведат за 2 месеца,ДАНС ще ги проверява 6.

Естествено - за производството има готова технология, пък на ДАНС само методиката за проверката ще я мъдрят къде 5 месеца и не че ще е готова, ами ще я ползват след петия, щото след месец трябва да са приключили и проверката
31 Януари 2017 23:13
Срамно е в 2017г. в Б ългария да властва Цацаровщината,Пенгезо-Икономовщината и други подобни!
31 Януари 2017 23:18
Гледал съм много филми.Не съм виждал дори в мексиканските затвори по-мазна физиономия.
01 Февруари 2017 00:04
Вчера заместничката на Цацаров Ася Петрова защити лично пред ВАС тезата на шефа си. Според нея намерените в урнитe бюлетини без пликове, които по закон се броят за недействителни, трябва да се включат в отчитането на избирателната активност, а не да се вадят от нея, както прави ЦИК.


Тази дама не е юрист, а нещо съвсем друго.
01 Февруари 2017 00:13
а нещо съвсем друго
ве, и аз така подозирам. но там са я сложили в качеството ѝ на юрист.
какво ли не може да се види на територията...
01 Февруари 2017 01:32
Абе защо така, след всяка подобна невчесана тема, на клавиатурата ми идват само едни словосъчетания:
01 Февруари 2017 07:33
"Недействителни не означава отсъстващи бюлетини. И с тях е упражнено право на глас", изтъкна зам.главният прокурор. Добавянето на тези гласове към активността според нея ще направи резултатите от референдума задължителни. "Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов от "Шоуто на Слави".

"Недействителни не означава отсъстващи бюлетини". - Всеки логически грамотен на ниво 9-ти клас знае, че от такава предпоставка категорично истинен извод не може да се направи. Така че работа на прокуратурата е да разследва разминаването между брой пликове и бюлетини, а НЕ да прави безумни заключения и.
01 Февруари 2017 07:54
Колеги, казуса тука е не дали на някой му харесва учиндолския или не, а дали е спазен закона, лош или добър. От изнесените факти излиза, че условията в закона не са изпълнени! Ако това е истина, чудно като каква се намесва прокуратурата с апел да не се спазва закона, действително има нещо объркано! От хора, които познават Цацаров съм слушал само суперлативи досежно юридическата му грамотност, явно някой го стиска в определени моменти за "слабото" му място, което незнам какво е, но е факт, че прави глупост след глупост.
01 Февруари 2017 09:36
Не знам как е, ама и така не е. Значи милиони гласове за нещо, каквото и да е то, подадени съвсем законно, но недостигащи според изискванията, не могат да накарат управляващите да променят нещо, а протести от по максимум няколко хиляди, при това неидентифицирани човека, могат да ги накарат да променят закони, наредби и пр. тзащото такава била "народната воля"? Дали пък позоваването на законите или пренебрегването им е в зависимост от конкретния интерес на управляващите, които и да са те?
01 Февруари 2017 09:37
Прокуратурата защити пред съда референдума на „Шоуто на Слави“

И защо ме облъчват сега с това. На мен, например, ми е по-интересно какво ще каже съда, а не какво мисли прокуратурата... Или трябва да се създава настроение, че Дългия е прав по презумпция, за което вече се изписаха и изприказваха тонове приказки. Какво като са гласували 2.5 милиона? Ако не са достатъчни, не са и толкоз. Ако ще само един да не стига.
01 Февруари 2017 10:03
Ама как ... същата тая прокуратура дето и дигахте палци и сърдечно либехте, когато говореше глупостите за двойните дъна в Костинброд? Същата дето съдеше цв цв ... и дето обясняваше как парите от КТБ са изнесени в сакове?
Дето не можа да осъди ортака на бекапе Христоп Бисеров, щото лошите швейцарци не им дали данни?
Не мое да бъде, такава прокуратура да работи конюктурно - не, не мое да бъде?
01 Февруари 2017 10:18
Искането, което съдът удовлетвори, бе да се броят пликове и бюлетини в 44 секции, не на извадков принцип, а всяка една изрично посочена, по списък. Тези спорни 12 000 гласа са в тях. Прокуратурата не спори, че вот с бюлетина без плик е недействителен. Но прокуратурата твърди, че такъв вот формира брой гласували. Това, разбира се, не е така и по закон, вече го дискутирахме тук защо, но нека приемем, че от прокуратурата са прави и вотът с бюлетини без пликове се е състоял. Дотук добре.

Обаче ето какво се случва. В тези 44 секции, ако преброим положените в списъка подписи, сметката не излиза. И ако се окаже, че броят на положените подписи е равен или близък с броя на пликовете с бюлетини в урните, тогава ... Как ще ме убедите, че в 44 секции избирателите, пропуснали да си сложат бюлетината в плик преди да я пуснат в урната, са пропуснали и да положат подпис в списъците. Много разсеяни тези избиратели, бре! Тука корабчета плуват ли? Не е ли по-логично някой да е метнал тесте бюлетини без плик в урната, след като на някой друг са му дали данните за избирателната активност към 20,00 часа и е разбрал, че референдумът е ... "на кантар"?
01 Февруари 2017 10:24
„Преброяването се извършва от Секционните избирателни комисии (СИК). СИК установява броя на гласувалите според броя на откритите пликове. Тези 12 хил. бюлетини са от 44 секции. Беше извършено повторно преброяване. При това преброяване не се установи наличието на такива бюлетини. Не са установени и двойно повече подписи в протоколите”, заяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

trud.bg


Но, разбира се, камерите и микрофоните следят шармантната Ася да мята косите компетентно, не и говорителя на ЦИК с данните от повторното преброяване. Щото живеем в чалга-общество, с чалга-правосъдие, с чалга-разум. И секси прокурорката ни е по-интересна от правото и закона. Хак ни е!

01 Февруари 2017 10:25
НАпълно се съгласявам с Фирмин - подписите в списъците са ключово важни. И не мога да разбера тая фиксация с бюлетини в пликове и без пликове - сравнете броя им с броя на подписите и ще се види към къде клони резултата.
Между другоито, това показв че закона за провеждането на референдуми е много тъпо написан, такъв елеменгтарен казус не може да бъде решаващ в такъв важен въпрос дали резултатът е задължителен или не е. Точно за такива случай трябва да разписано пределно ясно и конкретно какво се брои за активност, какво за резултат.
01 Февруари 2017 10:32
Интересно, колко дела е спечелило това симпатично момиче, че да е прокурор от главна прокуратура. Сигурно е, че има връзки като корабни въжета за да е там, а не например младши прокурор във Видин. Всеки прокурор би трябвало да има досие, колко процеса е спечелил, колко загубил и колко разследвания е провалил и т.н. и на базата на това служебно досие да се назначава на по-високи длъжности.
01 Февруари 2017 10:38
Просто е, писах ви го и вчера.

По ЗПУГ СИК брои подписи и пликове, РИК брои подписи и бюлетини, за да определи брой на гласували в референдума гласоподаватели.

По ИК СИК и РИК и ЦИК броят само подписи, за да се определи брой на гласували за Народно събрание.

ЗПУГ изисква в гласуването в референдума да са участвали не по-малко от гласувалите в последните избори за Народно събрание, за да е прието предложението, предмет на референдума.

Възниква въпросът кое сравняваме. Пак казвам - пет круши не са пет ябълки, щото са все ... плодове, видите ли.
Щом за Народно събрание сме броили подписи, подписи ще броим и за референдума. Иначе сравняваме несравнимото.

На шармантната Ася тезата за броене на бюлетини е безумна. Когато ЗПУГ брои гласувалите чрез бюлетини, има предвид бюлетини, намерени в пликове. Което има смисъл, защото нищо не пречи да пуснеш плика си ... празен. Така броят на пликовете е един, а броят на намерените в тях бюлетини - възможно, друг. Тогава си участвал в гласуването и СИК те брои през плик и подпис. Но не си изразил релевантна към резултата по зададените въпроси воля и РИК те брои през подпис и ... бюлетина (от плик).

Трябва да се чете и да се мисли, не да се мятат коси и да се подтичва подир задника на Главния и обществения каприз. Защото законът е над тях - над задника и над каприза.
01 Февруари 2017 10:53
Трябва да се чете и да се мисли, не да се мятат коси и да се подтичва подир задника на Главния и обществения каприз. Защото законът е над тях - над задника и над каприза.

Коси се мятат, защото акълът не се цени. Законът явно още не е над тях - "над задника и над каприза".


Иначе
Сказка ложь, да в ней намек!
Добрым молодцам урок.
:
"Попитали един математик колко прави 2+2. Казал 4. Попитали счетоводител - той казал:
–Може да е 3, а може и 5 да е.
Когато попитали юрист за същото, той заключил вратата, пуснал щорите и попитал:
– А на вас колко ви трябва да бъде?"
01 Февруари 2017 11:08
Не знам как е, ама и така не е. Значи милиони гласове за нещо, каквото и да е то, подадени съвсем законно, но недостигащи според изискванията, не могат да накарат управляващите да променят нещо, а протести от по максимум няколко хиляди, при това неидентифицирани човека, могат да ги накарат да променят закони, наредби и пр. тзащото такава била "народната воля"? Дали пък позоваването на законите или пренебрегването им е в зависимост от конкретния интерес на управляващите, които и да са те?


един здрав разум по тая тема
01 Февруари 2017 11:32
Законът за референдумите че е порочно написан, си е ясно отвсякъде. Толкова много вратички за манипулиране са оставени, че това простоняма как да е станало случайно. Иначе и чалгарите няма да се хабят да си набиват рекламата точно яхвайки него закон.
Добре охранената правосъдка вместо да изказва мнения и дава несвойствени насоки на съда е редно да сезира за очевидните нарушения в секциите с разлики в броя на подписалите гласоподаватели и броя на гласуванията по един от възможните начини (но не и на всички). Точно каквото е ставало в тузи секции трябва да се разследва. Безспорно е за всички минаващи през ИС, че имаше нагласа за раздуване на участието, един от начините за което е да се подхвърлят празни пликове. Секционните комисии допуснали подобно нарушение на целта и основата за едно всенародно допитване трябва да са обект на наказателно производство. Ще е повече от странно, ако прокукуклатурата се изказва по вторични последствия, а не се занимава със закононарушения по същество.
01 Февруари 2017 12:57
Красножопият форумен планктон квичи срещу прокуратурата, която винаги е критикувал, и яко вие на умрело, което означава, че референДУМ(ДУМ )ът им е бръкнал дълбоко там, дето слънце не огрява... Със зъби и нокти и обилни плюнки бълват огън и жупел срещу чалгаджията - как може да се осмели да разбуни вонящото блато на 27-годишния помиярски и помиен "преход" ?!? Бедна България ...
01 Февруари 2017 13:07

Mars Attack
01 Фев 2017 12:57


Душицо, нещо по същество да има да споделиш на "красножопия планктон"? Нямаш, нали? Няма и да имаш. Липсва ти необходимото. Айде СЕГА, прочее
01 Февруари 2017 13:12
Със зъби и нокти и обилни плюнки бълват огън и жупел срещу чалгаджията - как може да се осмели да разбуни вонящото блато на 27-годишния помиярски и помиен "преход" ?!? Бедна България ...

01 Февруари 2017 13:21

А някой спомня ли си по какъв повод и в кое разследване изгря звездата на юрипруденцията Ася Петрова?
01 Февруари 2017 13:29

А някой спомня ли си по какъв повод и в кое разследване изгря звездата на юрипруденцията Ася Петрова?


http://glasove.com/categories/skandalut/news/na-vnimanieto-na-vss-asya-petrova-prelyubodeystva-v-hotel-na-podsudim-po-kilurite
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД