:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 159
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Толерантност нулева

Сключени вежди contra розови бузи

Височайша толератност? Край!
"Труд": Какъв смисъл влага Бойко Борисов в думите си "Времето на моята толерантност приключи" при представянето на предизборната програма на ГЕРБ?

Вежди Рашидов, бивш министър, бивш общински съветник, скулптор, интелектуалец, вложител в КТБ: Нека не забравяме, че вторият мандат на премиера Борисов беше коренно различен от първия. Основно ГЕРБ заложи на толерантно отношение и балансирано поведение, тъй като изборите наложиха коалиционно управление. През последните години ГЕРБ никога не е провеждала агресивна, популистка и нетолерантна кампания...

...Колкото до толерантността - ще ви дам пример. За две години три пъти имах удоволствието едни хора да стоят под прозореца на министерството, скандирайки. Позволих си да ги снимам и се оказа, че това са едни и същи хора. Със скъпоплатени плакати, с няколко познати, постоянно плюещи, отричащи всичко лица и дузина от така наречените добре платени протестъри. Разбира се, и с ясен адрес. Бих ги посъветвал да върнат Червената къща на Националната галерия, за да бъде отново превърната в къща музей на патриарха на българската скулптура Андрей Николов, който е дарил дома си и ателието си именно за това. Това би било много по-смислен жест. Но нека да бъдем търпеливи, тъй като времето е пред нас и ще имаме възможността да разкажем и други интересни неща. Тогава на хората ще им стане ясно защо съм в черния списък на един кръг от розовобузести хора.

В името на хигиената и уважението към коалиционните ни партньори се налагаше да стискам зъби и да премълчавам много неща. Но за съжаление тези хора нямат спирачки на своята агресия. Това са безполезни, без биография хора, които носят разрушителна сила и с нищо не са допринесли за създаване и развитие в българската държава. Както премиерът Борисов, така и аз приключвам със своята толерантност. Защото раните, които оставят в мълчание, носят своите белези.

Онова, което ме прави щастлив, е, че нито един голям и сериозен български творец не дойде под прозорците и не само това, а получих тяхната подкрепа, за което днес искам да им благодаря. Защото аз винаги съм имал уважение и обич към гилдията си, защото съм се чувствал винаги един от тях и ще продължавам да бъда един от тях. (...)

Т: Защо румънците водят по-успешна борба с корупцията? И в момента показват яростна съпротива и непримиримост. Това може ли да се случи у нас, особено след като заявихте, че сме народ, който сам си изгради платени протестъри и платено гражданско общество?

ВР: Голяма говорилня стана тази тема. Явно липсата на новини ни прави понякога по-истерични, отколкото хората, които създават събитията. Ако добре се вгледаме, в България реално се води борбата срещу корупцията. Само че за това трябва да имаме очи и уши. Защото нека да бъдем откровени - когато главният прокурор не обвинява някого, той самият става виновен за това. Но сме свидетели, че когато той активно започва да обвинява, си казваме - защо той точно сега обвинява? А какво да прави един главен прокурор? Така че трябва да спрем и да оставим институциите да си вършат спокойно работата.

АЗ ЛИЧНО СМЯТАМ, ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИМАМЕ АКТИВНА И ДЕЙНА ПРОКУРАТУРА И ГЛАВЕН ПРОКУРОР, ПРИТЕЖАВАЩ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ХАРАКТЕР. Именно затова трябва да бъде оставен на спокойствие да работи. Не е нужно, ако една държава като Румъния има своя форма, тя да бъде шаблон за нас. Всеки народ има своята специфика, нека не ставаме консуматори на имитацията. А колкото до "професионалните протестъри" и "гражданското общество", то зад тях седят едни пари на едни много "честни" каолинови олигарси. Все пак някои от нас сме живели доста дълго на този свят и помним писателя Васил Цонев, който, обикаляйки София, имаше девиз: "Сефте се лъжем, да не си вярваме." "И неуморно да се мърсим, другари!" Тези два негови девиза като че ли са много валидни за днес.
1318
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД