:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румънското правителство тайно приело скандален указ и за бюджета

ЕК напомни на Букурещ, че борбата срещу корупцията трябва да се засили, а не да се отменя
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Само пред парламента в Букурещ се бяха събрали близо 250 000 демонстранти, което е най-масовият протест в историята на Румъния.
Румънското правителство е приело на тайното си заседание миналия вторник скандално постановление и за разпределението на държавни средства, съобщи електронното издание capital.ro. Заедно със спорните промени в Наказателния кодекс кабинетът на премиера Сорин Гриндяну е одобрил и промяна в Закона за обществените финанси, които позволяват на всяко кметство или институция да подписва договори без ограничения в сумите и без да се носи наказателна отговорност.

Нормативният акт на правителството отменя за една година и освобождава от наказателната отговорност за сключването на контракти с частни институции за суми, надвишаващи вече определени лимити за договори. Освен това не е подсъдно парите да се прехвърлят от едни дейности за други. Средствата могат да се използват по всяко време и за всичко, независимо какво е било одобрено първоначално. Бюджетът вчера беше обсъждан в пленарната зала.

Досега вниманието на обществото беше изцяло насочено към набързо приетите от кабинета поправки в Наказателния кодекс, който предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и декриминализирането на подобни деяния, нанесли щети за под 44 000 евро. В неделя вечерта над 600 000 души отново протестираха в цяла Румъния въпреки решението на премиера Гриндяну да оттегли постановлението. "Оставка!" и "Крадци!", скандираха демонстрантите. Министър-председателят обаче не смята, че има причини правителството да се оттегли от властта, която взе преди два месеца.

Вчера следобед румънското Министерство на правосъдието се отказа от намеренията си да изготви проектозакон за изменения на Наказателния кодекс. Това решение беше съобщено малко след като правосъдният министър Флорин Йордаке съобщи, че постановлението ще бъде трансформирано в проектозакон, който ще бъде внесен в парламента. Не е ясно дали тази мярка е временна, коментират румънските медии.

"ЕК е готова да предостави правна помощ на Румъния за довършването на целите по Механизма за сътрудничество", заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс вчера на среща с румънския външен министър Теодор Мелешкану, цитиран от БНР. Тимерманс е подчертал, че борбата срещу корупцията трябва да се засили, а не да се отменя. "Обещанието на председателя Юнкер за отпадане на мониторинга над Румъния и България до края на мандата му през 2019 г. зависи от необратимото изпълнение на реформите", подчерта за БНР говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

ВОТ

Депутатът от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Каталин Предою прочете вчера в пленарна зала мотивите за внесения миналата седмица вот на недоверие срещу правителство. Депутатите ще го обсъдят в сряда на пленарно заседание, но е почти сигурно, че няма да мине, тъй като управляващата Социалдемократическа партия и коалиционният й партньор Алианс на либералите и демократите имат мнозинство.
15
3010
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
06 Февруари 2017 19:46
Румъния, втора Украйна, натам вървят нещата!
Така невинно, вярно, невярно, въпросът е шумотевица да има!

А после, шат на патката главата:
https://www.youtube.com/watch?v=pAp2xN5HA0s
06 Февруари 2017 19:48
Нормативният акт на правителството отменя за една година и освобождава от наказателната отговорност за сключването на контракти с частни институции за суми, надвишаващи вече определени лимити за договори. Освен това не е подсъдно парите да се прехвърлят от едни дейности за други. Средствата могат да се използват по всяко време и за всичко, независимо какво е било одобрено първоначално.

Е-е-е...
Родната мафия сваля шапка.
Боко беше прав, че те са по-напред
06 Февруари 2017 19:53
що за политическо харакири?
06 Февруари 2017 19:55
В неделя вечерта над 600 000 души отново протестираха в цяла Румъния...

Браво...
06 Февруари 2017 20:02
Сорос яко се е подковал. Какво ли не принуди румънските социалисти да направят, че да ги свали от власт
06 Февруари 2017 20:04
Средствата могат да се използват по всяко време и за всичко, независимо какво е било одобрено първоначално.


Направо са ненадминати!
06 Февруари 2017 20:06
Направо са ненадминати!


Радев щеше да ходи на обмяна на опит. Най напред в Романия.
06 Февруари 2017 20:14
06 Февруари 2017 20:30
250 000 демонстранти, което е най-масовият протест в историята на Румъния.

Не моат ни стигна. Ние още преди повече от четвърт век се събрахме над милион на Орлов мост. К'ъв милион..., къде два бяха !
п.п. А мамалигарите ги пуснаха по пързалката
06 Февруари 2017 21:28
Нека да позная.
Дедо Шорош е подхлъзнал праведните румънски цоциалисти, да приемат тая наглост, защото има бизнес интереси в общинската канализация на Търгу Муреш и в селския стадион в Лупша.
07 Февруари 2017 01:32
07 Февруари 2017 01:40
Демократично избрани превратаджии.
07 Февруари 2017 01:43
що за политическо харакири?


Успокой се, нали знаеш как се прави вино, ...би им майката на м...амалигарите. Правиш слънчево преточване, /тракийско-български табиет/ и край - виното се стабилизира
07 Февруари 2017 11:22
Стана вече практика в Източна Европа правителства, дошли на власт с избори, да се сменят с протести. Трябва само ядро от 5-6 000 души и благосклонни медии. Цената - по 30 лв на човек на вечер /150-180 000/ е приемлива като инвестиция за всеки местен олигарх. С подходяща медийна кампания се осигуряват безплатно още 20-тина хиляди. Ако правителството е неудобно на европейските "началници", Брюксел започва да оказва натиск в правилната посока. И хоп - работата станала. Нищо ново под слънцето - белите хора цели африкански държави са купували с огнена вода, огледалца и мъниста, че нашите бантустани ли няма да купят?
07 Февруари 2017 12:02
Навремето ни проглушиха ушите, че виновен бил някой си Пашата. Сега им натиснаха копчето и въпросният азиатец изведнъж се превърна в Шорощ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД