:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Картината в българското училище е секс, наркотици и бой

Учениците са най-тежките жертви на всеки експеримент със системата, на смачканото от недоволството си общество, на липсата на усещане за социална цялост
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Миналата година в двора на 112 ОУ "Стоян Заимов" бяха показани над 300 тениски, изработени от родители и ученици, по темата за превенция и защита срещу насилието в училище, в семейството и обществото.
Българските ученици пият и пушат повече от връстниците си в другите държави. Те са сред първите по ранни сексуални контакти. Българските ученици са финансово неграмотни. Заложните къщи са им по-познати от банките, но за сметка на това са на "ти" с хазартните игри. Българските ученици пият в парка и не обичат спорта, а колкото повече растат, толкова по-чужд им става.

Българските ученици са сред първите, що се отнася до тормоз* в училище.

Сегашните ученици са тези, които някой ден ще бъдат наемани на работа, или не - все пак България е и сред първенците по брой на младежи, които нито работят, нито учат, нито се квалифицират. Разбира се, лесно е, докато четем статистиките, да обвиним тийнейджърите - че са мързеливи, че не внимават в час, че предпочитат бирата и смартфона пред ученето.

Трудното е да признаем, че децата са продукт на родителите си и на обществото, не само на образователната система. Че батките и каките се възпроизвеждат и възпитават нови батки и каки.

Всички тези статистики са просто показател за проблем на много по-дълбоко ниво, който рефлектира върху учениците и ги превръща в "подобрена" версия на средата, която ги произвежда.

Българските ученици са най-тежките жертви на всеки експеримент със системата, на смачканото от недоволството си общество, на липсата на усещане за социална цялост. Те са жертва на родителското очакване, че някой друг ще свърши тежката работа по образованието им, по възпитанието им, по намирането на работа, по превръщането на човек в пълноценен член на социума.

Те са децата на пошлата телевизия, на жълтите вестници, на живота от сензация в сензация, на евтината дрога, на липсващата полиция, на разрушените авторитети.

Те са жертви и на училищата, които ги виждат само като бройка, отговаряща на съответна сума от делегирания бюджет. Жертва са и учителите им, потънали в необходимостта да пишат добри оценки заради реномето на училището, докато всъщност рядко срещат подкрепа за позитивните си идеи и често сами се оказват подложени на тормоз, а в замяна непрекъснато биват съблазнявани с обещания за "скок в заплатите".

Статистиките за българското образование са само симптом на болест, която много добре познаваме. То е приоритет на всяка власт, особено преди избори, когато на учителите се обещават съблазнителни заплати, на учениците - безплатни таблети и други чудеса. И сега ще е така. Резултатите ги усещаме всеки ден.

-----

* Данните са от международно изследване, проведено в 43 държави. Същевременно само за 2016 година Министерство на образованието е регистрирало 2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище.
13
4760
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
08 Февруари 2017 20:27
Симптоматиката е позната, очертаващата се катастрофа е обсъждана, смислени предложения няма...
Освен едно - завръщане към корените на консервативната система с промяна само в съдържанието, не и на принципите... Но - като гракнат грантаджиите...
---------------
Сайтът на Генек
08 Февруари 2017 21:39
Каквито родителите, такива и децата им. (Древна македонска мъдрост)
08 Февруари 2017 22:09
Не разбирам защо редакцията препечатва каквото и да е от този просташки сайт.
08 Февруари 2017 23:13
...смачканото от недоволството си общество, на липсата на усещане за социална цялост. Те са жертва на родителското очакване, че някой друг ще свърши тежката работа по образованието им, по възпитанието им, по намирането на работа, по превръщането на човек в пълноценен член на социума.

Нелпо звучи твърдението за самосмачкало се чрез недоволството си общество
Защо пък родителите да не са в правото си да очакват образователите на МОН да образоват децата им, частично и да ги повъзпитават
Как скапан и тежко болен социум да приеме и изтърпи без да скапе или прогони дори и най-пълноценния пуснат в него нов член
Цялата ни нация и държавата са жертва на перфидна външна агресия, маскирана като либерална демокрация, пазарна икономика и права на човека. Образованието и науката са съсипани не поради тукашни грешки, а поради системно и упорито провежданата подривна антибългарска дейност във всички звена на МОН и други свързани просветата структури. В тях гъмжи от звена на "Отворено общество" и други подривни организации, резултатите са тези, за които пише в повърхностната и неубедителна статийка.
Освен това мулти-култито, гейпарадизмът, толерастията, порноагресията, холивудските деструктивни манипулаци и прочието хубавини откъм "приятелите, съюзниците и партньорите" разпрашиха обществото до сбъркани и ошашавени групички и изумени индивиди.
09 Февруари 2017 05:17
Хр_Атанасов 08 Февруари 2017 21:39

Каквито родителите, такива и децата им. (Древна македонска мъдрост)


На 02/12/15 г. бях на представлението на грузинския национален балет "Сухишвили" в ДСК - Варна. При антракта на подиума пред сцената се събраха около 30-35 деца,момиченца и момченца, които започнаха да лудуват/да, простено им е/, в резултат на което от техническия персонал призоваха родителите да си приберат питомците, тъй като осветителните сценични прожектори има реална опасност да бъдат съборени. Майка на едно от тези деца беше до мен и отправи цветисти изрази по адрес на персонала на спортната зала. Друг случай пак на лошо възпитание, е да си вземеш децата ,момче и момиче на по 9- 11 г. на постановката на "Жена ми се казва Борис" в 21ч.
09 Февруари 2017 05:41
Каквито родителите, такива и децата им.

Категорично не съм съгласен. Мога да дам поне десетина примери на читави хора, отгледали пълни келешчета, два примера на кретени, чиито деца станаха хора. По-скоро липсата на достатъчно внимание, контрол и възпитание е факторът. Но ключът е действително семейството и всички опити отговорността за възпитанието на децата да бъде вменена на учителите са прехвърляне на отговорност.
09 Февруари 2017 08:44
Каквито родителите, такива и децата им.
=
... Но ключът е действително семейството и всички опити отговорността за възпитанието на децата да бъде вменена на учителите са прехвърляне на отговорност.
- Q.E.D.
09 Февруари 2017 11:08
"Учениците са най-тежките жертви на всеки експеримент със системата,..."

Може ли да се подпишат психолозите от фондациите които истеризират всеки ден в медиите на тази тема и да се вкара в затвора (примерно) едни министър на образованието или да се глоби с конфискация на имуществото и забрана за държавен пост.

Нали има Главен прокурор, има ДАЗД, има министър......

Имало експеримент с хора? С деца? И децата са жертва?

Издадоха притурки за 5 клас и притурки за 7 клас, макар да падна министър заради факта, че програмите за това са неправилни. Т.е. Кунева реализира онова, заради което падна Танев - Абсурд!!!

Дали все пак децата са жертва на експеримент направен то Кунева, да или не?

Да или не? или на друг? Кой?

И кои НПО-та съветваха министъра в този момент?
09 Февруари 2017 11:14
Свежарков, най-важната задача на родителите е ВЪЗПИТАНИЕТО на създадените от тях деца. Недей прехвърля отговорностите си на учителите! Колкото до тези, които са превърнали създаването на деца в професия, т.е. "шведите", при тях вече нещата са изтървани.
09 Февруари 2017 11:19
"Те са жертва на родителското очакване, че някой друг ще свърши тежката работа по образованието им,"

Образованието и възпитанието са непрекъснат процес. Но: 6-7 часа на ден, най-активните за децата са в училище!!! В училище!!!

Когато детето дойде и донесе задачи от училище, това не е роля на родителя, а роля на училището, пренесена в къщи.
Тази измислена роля отнема/краде времето на родителя.

На незаконните притурки пише, че с тях децата и рдоителите ще се научат как да ползват учебника! Училището свободно раздава задачи на родителите!

За коя роля на родителите става дума изобщо? Не забравяйте, че децата се развиват сами и голяма част от успешните ученици не са такива заради помощ от родителите си или това, че 100% от учителите са добри.

Та кой проведе все пак експеримента с деца?

Трите имена и партия, ако може от "Сега".
09 Февруари 2017 11:47
Фенерски, знам как ти специално, би реагирал, ако учителят опъне ухото на твоя син /дъщеря/, защото се е държал свински в час.
Ще вдигнеш вой до бога, ще призовеш страстно Съд, прокуратура, БХК, МОН, НС, или ако си по-простоват ще идеш лично с двама от бодигардовете си да раздадеш справедливост.
Е ?
09 Февруари 2017 11:50
А да ви кажа, училището изобщо не е чак толкова виновно. Основните авторитети за подражание са другите деца (неформални лидери) и в това има какви ли не взаимозависимости. Пък това поведение се формира най-вече чрез медиите. Вземете кой да е филм - героите са някакви деградирали типове, които успяват да се мобилизират и да победят систематично подготвените злодеи. Тия сюжети методично втълпяват, че е по-важно каквото ти е заложено и няма никакъв смисъл от систематичен труд. А онлайн игрите? Те не разчитат на някакво познание, а на интуиция. Родителите са една частица от влиянието и то определено не основната, особено след 12 годишна възраст. Познавам родители - вярвящи християни, които са отгледали детето си с най-голямо внимание. То е наркоман и какви ли не още богунеугодни неща върши.

Консервативната система на училището очевидно не може да повлияе. Напротив, тя се явява предизвикателство, което се преодолява с неглижиране. Няма по-лошо нещо за консерватизма от игнорирането му. И тогава децата попадат изцяло под влиянието на приятели и медии.

Обаче аз не мисля, че това задължително е лошо нещо. Светът е агресивен и има нужда от бойна биомаса, а не от толерантни и отстъпчиви граждани. Тялото е средство за оцеляване и не бива да му обръщаме чак такова внимание. В крайна сметка всички ние сме временно в тая обвивка в очакване на безсмъртието. Може да се каже дори, че тялото ни пречи на безсмъртието. Нали Свежарков? На теб сигурно ти пречи тялото и никой не бива да е толерантен спрямо теб?

10 Февруари 2017 07:55
Фенерски
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД