:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

С Джанго, но не каубоя, започна "Берлинале"

снимка: ЕПА/БГНЕС
Актрисата Клотилд Куро на премиерата на "Джанго" в Берлин
67-ият кинофестивал "Берлинале" бе открит с биографичен филм за белгийския джаз китарист от цигански произход Джанго Райнхард. "Джанго" е режисьорски дебют на Етиен Комар. Директорът на форума Дитер Кослик го нарече "трогателен разказ за оцеляването" на музиканта, принуден да напусне окупирания от нацистите Париж.

За голямата награда "Златна мечка" ще се състезават 18 филма. Журито начело с режисьора Пол Верховен ще обяви решението си на 18 февруари. Холандският кинотворец каза, че се надява филмите да са нетрадиционни и спорни и е готов за разгорещени спорове с колегите си.

Извоювал си репутацията на най-политически ориентирания след големите кинофестивали, "Берлинале" веднага взе на мушка американския президент Тръмп. "Искам хората да знаят, че в моята страна тези, които са готови да се противопоставят, са наистина много", подчерта 39-годишната американска актриса Маги Джиленхол.

Мексиканският режисьор и актьор Диего Луна разкритикува с чувство за хумор намерението на Тръмп да издигне стена по границата с Мексико. Той каза, че "е дошъл тук, за да разбере как се събарят стени", имайки предвид Берлинската стена.

През 11-те дни на "Берлинале" ще бъдат показани общо 400 филма от 70 държави. Сред тях са най-новите ленти на именити режисьори като Фолкер Шльондорф от Германия, Аки Каурисмаки от Финландия, Агнешка Холанд от Полша, Илдико Енеди от Унгария, Калин Петер Нетцер от Румъния.

България се представя чрез копродуцентско участие в сръбско-българо-македонския филм "Реквием за госпожа Йелена" на Боян Вулетич, сниман частично у нас. За премиерата на 13 февруари към Берлин ще пътуват авторът на звуковия дизайн Борис Траянов и звукоинженерът Александър Бъчваров.
856
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД