:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 92
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Топлофикация" още мисли как да обезщети клиентите без парно

Приспадане от сметките няма да има за столичните квартали "Люлин " и "Надежда"
СНИМКА: БГНЕС
Първата задача за "Топлофикация" беше да се приключи с проблема с аварията. Към момента сме свидетели, че тази авария е минало", каза вчера изпълнителният директор на дружеството Георги Беловски. От общинската фирма нееднократно се застраховаха, че няма гаранции подобни аварии да не се случват и в бъдеще.
"Топлофикация София" все още няма решение за това как точно да обезщети клиентите си, които стояха на студено почти цяла седмица. Това стана ясно от обясненията на експерти на всички нива в общинското дружество вчера.

Обезщетението ще бъде под формата на намаляване на сметката за февруари за дните, когато не е имало топлоподаване в съответния район с конкретно посочено във фактурата парично изражение, каза шефът на дружеството Георги Беловски. "Ако 5 дни аварията е траяла в района, за 5 дни ще ти се сформира сума със знак минус във фактурата и няма да платиш нищо. Неудобството, което създадохме за хората е толкова голямо, от което се срамуваме, че не може да си позволим да делим на 48 часа и след 48 часа. И да издребняваме по отношение на спорове дали някой е имал топлоподаване в нормални параметри, или са били занижени, или е имал топла вода на нормална температура или на друга температура", обясни още Беловски. Според общите условия топлофикационното дружество дължи обезщетение, ако отоплението е прекъснато за повече от 48 последователни часа по негова вина.

"В този подход няма и капчица некоректност. Методиката, която изработваме, определя намаляване на сумата - тя не се възстановява, просто не се заплаща в приравнителната сметка. Намалените суми ще бъдат спрямо потреблението на отделните клиенти", добави шефът на дружеството. Методиката ще бъде изработена за седмица, след което ще се внесе в Столичния общински съвет (СОС), тъй като общината е собственик на "Топлофикация". Предложението ще се гледа на 23 февруари. Така щяло да има време (до издаването на фактурите до 15 март) да се приложи приетата методика. От "Топлофикация" се надяват на "служебно решение" в съвета. Само тогава няма да е необходимо клиентите да подават заявления или да пращат искания, жалби или сигнали.

Евентуалните компенсации ще отидат само за засегнатите клиенти от топлорайон "София-изток", които стояха най-дълго на студено. Няма да получат обезщетения обаче хората от "Люлин" и "Надежда", където също имаше спиране на отоплението. "Те са извън тази методика", посочи Георги Беловски.

На свой ред омбудсманът на "Топлофикация" Деян Дянков обеща, че ще има проверка във всички засегнати абонатни станции, за да се види колко време не е имало топлоподаване. Общите топломери съхраняват данните за 160 параметъра за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда, и показанията не се нулират към 1 март.

Националният омбудсман Мая Манолова отново призова вчера засегнатите все пак да подават заявления за обезщетения, и то до 1 март. Иначе "вместо да им върже мартеничка, дружеството може да им върже тенекия", каза тя. "Приемната ни е пълна, телефоните прегряха", заяви Манолова и подчерта, че е обезпокоена от опитите на ръководството на "Топлофикация" да заблуди гражданите за вида и размера на обезщетенията и начините, по които могат да го поискат.

От общинското дружество обявиха още вчера сутринта, че са възстановили топлоподаването във всички райони. Въпреки това сигналите за липса на отопление и на топла вода продължаваха. Според пиарите на "Топлофикация" проблемите били само в по-високите части на града, където нормалното топлоснабдяване щяло да се забави, а евентуални проблеми в други райони, извън източните, били несъществени и "единични случаи".
924
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД