:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 181
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ обеща да плаща винетките на семействата с две деца

Заради взрив от подигравки в социалните мрежи партията се отказа от мотото за кампанията си
СНИМКА: БГНЕС
Мозъчният тръст са министрите на ГЕРБ от втория кабинет на Бойко Борисов, които са работили върху програмата.
Рядък синтез между настояще и бъдеще постигна ГЕРБ в предизборната си програма, публикувана вчера. Партията преплете най-голямата си гордост - новите пътища и магистрали, с мерки по преодоляване на демографския проблем. ГЕРБ обеща да плаща част от винетките на семейства с две или три деца, което на практика означава да подпомага хиляди българи. Не е ясно нито колко ще струва това, нито откъде ще дойдат парите. В добавка партията се зарече семейства с три деца да не плащат такси за висше образование. В програмата са записани ред обещания, които са или комични, или пък за чието изпълнение липсват разчети. Предвижда се например драстично увеличаване на полицаите - един път са визирани 1000 нови служители на МВР, които да се разположат в малки и средни населени места; втори път са посочени 6000 нови полицаи, занимаващи се пряко с разследваща дейност. ГЕРБ смята да инсталира във всяка община "Биг брадър" - камери за видеонаблюдение, които да установят "пълно покритие на основните артерии с криминогенен потенциал".

За сметка на това партията се отказа от едно шумно анонсирано в предишните дни обещание - двоен скок на учителските заплати. В програмата не е вкарана цифра или конкретен ангажимент, пише само, че "по-високото заплащане през следващите години" е от ключово значение. Липсва и още едно обещание, дадено от столичния кмет Йорданка Фандъкова - да не се закриват училища. Една голяма част от раздела "Образование и наука" е посветена на хвалби за новия училищен закон, макар в действителност той да среща доста критики от хората в бранша и да предпоставя закриването на основни училища. Нов момент е, че ГЕРБ обещава делегираните школски бюджети да не зависят само от броя на учениците, но не става ясно каква точно промяна се визира.

Леко изменение в сравнение с предварителните декларации има и по отношение на икономическите параметри. Не е сигурно, че брутният вътрешен продукт ще набъбне до 120 млрд. лв., каквото обещание бе дадено преди дни. Като по-вероятни цифри са посочени 100-110 млрд. лв. Вероятно заради това с малко пада и обещаната средна работна заплата в края на мандата - не 1515 лв, а 1500 лв. Минималното възнаграждение ще е 650 лв., окончателно става ясно, че ГЕРБ няма намерение да прави 300 лв. най-ниската пенсия. Единственият конкретен ангажимент за пенсиите е тези, отпуснати до края на миналата година, да се увеличат с 2.4% от 1 юли.

В политически план ГЕРБ се обявяват за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията в частта й за държавното управление, но липсва яснота какви следва да са промените. Партията предлага първо да има поправки в основния закон, с които да отпадане депутатският имунитет, и обещава промени в Изборния кодекс, съобразно резултатите от националния референдум. Бежанските центрове в Пъстрогор и Харманли ще станат от закрит тип, а "чужденците от трети страни" ще бъдат вадени от големите градове и установявани в села по границата.

---------СЪЛЗА И СМЯХ

Програмата на ГЕРБ е цели 50 страници и бе качена на интернет сайта на партията. Веднага след уводния абзац бе записано, че предизборните обещания си имат мото и то е: "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!". Безумното изречение повлече резонен присмех в социалните мрежи, след което то изчезна от документа. От ГЕРБ се опитаха да замажат случилото се с обяснението, че мотото никога не е съществувало. И в двата варианта остана обаче още една чутовна нелепост - че трябва да се привлекат 8 млн. чуждестранни туристи "само в рамките на 2016 г." Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че програмата е отворена и в следващите 10 дни хората могат да пращат предложения.
10
1936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
10 Февруари 2017 20:00
А ако имат само едно, или нямат - да им ги направи!
10 Февруари 2017 21:04
Да припомня стария виц:" Ама в селото няма деца. И деца ще ви направим."
10 Февруари 2017 22:48
А на тези без автомобил - ще дари по две кончета със зоб за 1 година
Наглост върховна е да обещаваш неизпълнимото или изпълнимото, но неизпълнено, когато си бил в продължение на 7 /седем/ години на власт и си я напуснал сам преди няма 2 месеца
На току що слезлите сами от власт трябва да се запрети да дават каквито и да било обещания, щом не могат да спрат да не се резилят сами
10 Февруари 2017 22:51
Ха, ха.
И какво сега . Аз ли да ви избирам Баце , а той на вас да плаща винетките?
11 Февруари 2017 00:45
сурата на фъстъченото чудовище от снимката разказва цялата история и загатва за цялото бъдеще на пп "цъфнал гербер"..
11 Февруари 2017 09:59
То това за винетките е общо взето лесно за изпълнение!Повечето кандидат- винетко получатели ще са от циг....пардон от ромски произхо,а повечето от тях са с инвалидни пенсии (или циганите или циганетата,а в повечето случеи сичкото сиган)та набутването няма да е толкова голямо!А всички останали ще плащаме по 1000(хиляда)лв за свинетка!
11 Февруари 2017 18:09
Готина програмка, аресА ми! Особено там, дето щяло било да се осигури "пълно покритие на основните артерии с криминогенен потенциал". Авторът на тази брилянтна формулировка дали не е е един възвисочък ниско остриган бивш министър на вътрешните работи с усукан изказ и с доказан криминогенен потенциал? Виж за изчезналото мото съм сигурен-само другият ниско остриган с криминогенен потенциал може да го е измислил. И Той после го е свил, макар мотокражбите да не са негово амплоа.
11 Февруари 2017 18:18
ГЕРБ обеща да плаща винетките на семействата с две деца

Това за сека година от мандата или за първата само
12 Февруари 2017 07:49
Всички партии се надпреварват да обещават привилегии за едни за сметка на всички.
12 Февруари 2017 12:59
galfonizator
11 Фев 2017 18:09

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД