:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Референдумът бе порязан за втори път

Върховните съдии приеха, че секционните комисии са се объркали и спорните 12 481 бюлетини без плик не съществуват
Върховният административен съд постанови, че проведеният национален референдум не е задължителен, защото в него не са участвали нужните по закон гласоподаватели. Съдът отхвърли възраженията на прокуратурата и на инициаторите на допитването - "Шоуто на Слави", но все пак разпореди на ЦИК да отмени решението си за обявяване на окончателните резултати и да признае още 492 гласа в общия резултат. Въпреки това за валидността на референдума не достигат 11 505 гласа.

Инициативният комитет за организиране на референдума, изграден от "Шоуто на Слави", обжалва решение №4000-НР от 11.11.2016 г. на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум. С това решение бе обявено, че са гласували 3 488 588 души, а за да е задължителен референдумът, трябват 3 500 585.

"Шоуто на Слави" настоя към гласовете да се добавят още 12 481 гласа, защото според секционните протоколи толкова са намерените в урните бюлетини без плик. Прокуратурата подкрепи искането, тъй като тези бюлетини трябва да се броят поне за активността. Ако те се добавят, то тогава се преминава границата от 3.5 млн. и референдумът трябва да е задължителен без последващо одобрение от НС.

Спорни над 12 хил. бюлетини без плик са описани в протоколите на 44 секционни комисии. Съдът прие експертиза, която потвърждава версията на ЦИК - че тези 44 протокола на СИК са сгрешени, като на практика 12 481 гласа трябва да се броят за 0. Така, въпреки че прие тезата, че бюлетина без плик е действителен глас, съдът отхвърли искането за признаване на спорните над 12 хил. бюлетини без плик.

ВАС реши, че ЦИК има право да поправя фактически грешки и че е направила именно това, като не е признала спорните 12 хил. бюлетини. В хода на делото съдът разпореди да бъде извършено повторно преброяване на бюлетините и пликовете от гласуването на 44-те СИК. "Вещите лица в присъствието на представител на жалбоподателя са извършили отваряне на чувалите с изборните книжа и повторно преброяване на резултата от гласуването. Установеното по този начин за всяка от 44-те СИК е подробно описано в заключението на вещите лица. Въз основа на това е установено категорично, че посочените числа в т. 4 от 44-те СИК не отговаря на резултата от гласуването, обективно установен от вещите лица", пише във вчерашното си решение съдът.

Според ВАС извън въпросните спорни 44 секции са намерени общо 1724 бюлетини без плик и те трябва да се добавят към общия брой действителни гласове. Те обаче не са достатъчни за промяна на крайния резултат. В крайна сметка ВАС нареди ЦИК да направи само лека корекция на окончателните си резултати.

Съдебната процедура обаче не е изчерпана - решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

От "Шоуто на Слави" заявиха, че още не са обсъждали какви действия да предприемат след решението на ВАС. От ЦИК пък не бяха открити за коментар.





31
4615
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
10 Февруари 2017 19:44
Те и бюлетините за радев са без плик...
10 Февруари 2017 19:59
Гледат се броят на подписите, а не броя на пликовете и бюлетините. Всеки може да си напъха допълнителни бюлетини и пликове. Но и при подписите хора протестираха, че първо подписали, после им казали че било за референдума. Отделно има доста невалидни бюлетини. Освен това бройката се надува от това, че глас за един въпрос се брои като глас за всички въпроси.
10 Февруари 2017 20:11
Или с други думи - не е важно, как гласуват хората. А кой и как брои гласовете.
10 Февруари 2017 21:41
Виждам доволни се от статуквото. Много сме добре БВП расте.. излишъци има.. странно обаче - пътищата ни са зле, улиците още повече.. градовете особено след снега са направо заринати в боклуци и кал и кучешки екстременти. Инфраструктурата не се поддържа десетилетия. За сметка на това - се измислят какви ли не схеми за скъпоструващи безмислени проекти. Селата се разпадат, градовете - малките също.

Много сме добре. Гледам и в Македония благодарение на пропорционалната система тяхното ДПС ще управлява. Третата партия.

Та като се замисля - пропорционалната система да я дефинираме така - система за спечелване на третата партия. И ако си мислите, че ако партиите са повече ще спечели първата - не, щото винаги трябва подсигуряване. Т.е. - Герб даже и РБ - пак са се договорили с ДПС. Не напразно най-важната власт е в техни ръце, че и ДАНС..
10 Февруари 2017 21:49
Виждам доволни се от статуквото.

Трол ли сте или искрен - не зная. Много се изписа и каза за мажоритарната система в два тура, която не се ползва из белия свят, а при негри и азиатци. Сам намерете информация за дефектите ѝ.
10 Февруари 2017 22:10
Инициативният комитет за организиране на референдума, изграден от "Шоуто на Слави", обжалва решение №4000-НР от 11.11
не ги е срам. обжалвали такова решение с кръгъл номер, обявено на дата с еднакви цифри. а бе не ретрогрден меркурий, ами не знам си къф си ретрограден ще ги подгони.

единствения по-тежък грях щеше да е да обжалват решение номер 4096 - сепак то е още по-кръгло. два пъти две на десета.
10 Февруари 2017 22:12
Добре де какви са тези 12 481 бюлетини без плик? Ето това трябва да ви притеснява, защото явно всеки може да си пусне в урните каквото си иска, и после да има претенци. Как да броиш нещо за глас като де факто тези бюлетини се явяват изборна измама.
10 Февруари 2017 22:16
Ся, въпросните пликове са грижа на ЦИК, а не на избирателите.
ЦИК е длъжна да осигури пликовете у сека една секция. Се пак...
10 Февруари 2017 22:20
сепак цик има обща бройка подписали се за участие. сепак има обща бройка валидни бюлетини. и сепак нито едно от тези двете числа не е достатъчно за щенията славчови.

сепак
10 Февруари 2017 22:34
Така, въпреки че прие тезата, че бюлетина без плик е действителен глас, съдът отхвърли искането за признаване на спорните над 12 хил. бюлетини без плик.

Се пак става въпрос за пликове. Мдаа...
10 Февруари 2017 22:44
сепак става въпрос за законово регламентирано гласуване. ама то траките не е ясно имали ли са таквизи пущини като закони и гласувания, ти затва не си съвсем у час, кажи-речи като рорикова.

мдааа. или мммм дааа
10 Февруари 2017 23:33
сепак става въпрос за законово регламентирано гласуване

Да,де.
И точно ЦИК е длъжна да осигури сички изборни книжа.
Включая и пликовете у сека една секция. Мдаа...
10 Февруари 2017 23:37
44 протокола на СИК са сгрешени, като на практика 12 481 гласа трябва да се броят за 0.

Откровен саботаж и подигравка с избирателите...
10 Февруари 2017 23:44
Да,де.
И точно ЦИК е длъжна да осигури сички изборни книжа.
Включая и пликовете у сека една секция. Мдаа...
и според решението на съда книжата осигурени ли са, включително пликовете? мдааа... или ммм дааа
10 Февруари 2017 23:53
Бюлетини,пликове,гласуване.Вие на кой свят се намирате?300 партии в Територията,безброй гласувания,а всичко се разпада.Слепи ли сте?Че не става с гласуване.Става със сопа.
11 Февруари 2017 00:03
Става със сопа.

Щом свършат кинтите.
Со кротце, со благо...
11 Февруари 2017 00:12
Търсат под вола теле.Не били в пликове тези гласове После ще излезнат с пениза на пликовете немало марки и затова са невалидни за пощаджията.Кенеф ли бе да го опишеш...разровиш ли го ще мирише и ще горчи като отрова Вапцаров.Бг.никога нема да бъде държава затова колония на Султана ама и той не ги иска и ги продаде на руския цар под формата освободител.После г-н Горбачов ги продаде на запада почти без пари само да се отърве от тех.
11 Февруари 2017 00:40
щом е в интерес на народните маси няма начин да го допусне някой от статуквото в мрачните министерки коридори.. сега се гаврят с избирателите яката.
11 Февруари 2017 06:16
И за мен въпроса не е в тези 12х. Бюлетини. Запазването на статуквото е целта.
Това е само шоу което комунистите разиграват. Сериала се върти вече 28 години. Артистите са същите, режисьора и сценаристите са същите......
11 Февруари 2017 09:47
Се пак, нали се сещате, че референдуми вече няма да има, а ако се пак се случи, кой ли ще гласува?
11 Февруари 2017 11:44
Всъщност много повече от тия липсващи 12 хил. са искали да гласуват, но не е имало бюлетини. А на други места (лични познати) са криели, че има референдум и хората, които знаят, е трябвало да се молят за бюлетина, а тези които не знаят... живи и здрави. Страх ги тресе здраво. След като ЦЯЛАТА политическа класа я е страх, лед като платеният им съд е против... Искам валиден референдум! Защото това,коеот е сега НЕ СТАВА. И по-зле да стане, поне ще сме пробвали! Новата кметица на Младост и Радев са примери на мажоритарен избор. При сегашната система познаваш първите 3мс мошеници от листите, а другите са никому известни глисти!
11 Февруари 2017 12:50
Всъщност много повече от тия липсващи 12 хил. са искали да гласуват, но не е имало бюлетини.

Много повече от 12 хиляди не са искали да гласуват, ама са били подлъгани.
Ако референдумът се провеждаше отделно от изборите, до урните щяха да отидат поне милион и половина по-малко.
11 Февруари 2017 17:35
Магаретата, престъпниците, лекетата и олигофрените избрани по пропорционалната система са толкова много, че всеки квик срещу мажоритарната система е в подкрепа на всичко гадно случвало се до сега.
11 Февруари 2017 18:31
Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги направят незаконни.

Приписва се на Марк Твен или Емма Голдман.

А вие защо вярвате че точно мажоритарни избори в един тур ще ни спасят от робството на евро-атлантиците?
11 Февруари 2017 18:38
Ще ви демонстрирам до колко робството на евро-атлантиците е пуснало пипала навсякъде:

Един от инструментите на глобализма е Гугъл, ако поставите това изречение в търсачката: "Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги направят незаконни.", Гугъл ще ви поправи : "Може би имахте предвид: Ако изборите можеха да променят нещо, няма да ги направят незаконни."

Наречете ме параноик, но е така, Гугъл промива мозъци, също и Уикипедия...
11 Февруари 2017 23:23
Защото, тогава ще сме си виновни само ние и няма да имаме оправдание, а още по-малко извинение.
12 Февруари 2017 07:30
Спорни над 12 хил. бюлетини без плик са описани в протоколите на 44 секционни комисии. Съдът прие експертиза, която потвърждава версията на ЦИК - че тези 44 протокола на СИК са сгрешени, като на практика 12 481 гласа трябва да се броят за 0. Така, въпреки че прие тезата, че бюлетина без плик е действителен глас, съдът отхвърли искането за признаване на спорните над 12 хил. бюлетини без плик.

Е тук не виждам никаква логика - хем тези 12 000 са 0, хем са действителен глас.
12 Февруари 2017 08:37
Добре де какви са тези 12 481 бюлетини без плик? Ето това трябва да ви притеснява,


Ами не са. Имало е бюлетини без плик, но не са горе посочената бройка. На едно две места за определен момент не е имало пликове, но и това не е притеснително, защото по всички избори е така когато има пликове. Обикновено до десетина минути се донасят още пликове. Желаещите на всяка цена да референдустват са могли или да изчакат, или да се върнат по-късно. Та от горе посочената бройка спокойно можеш да извадиш не повече от 10-20 души които може би са искали, но не са гласували поради моментно нямане на пликове.
12 Февруари 2017 08:52
А на други места (лични познати) са криели, че има референдум и хората, които знаят, е трябвало да се молят за бюлетина, а тези които не знаят... живи и здрави. Страх ги тресе здраво.


Как са криели? Вашите лични познати са искали да гласуват, но от комисията са им отказали с мълчание? А на тези които не са отказали са взели бюлетини насила? Ми смешно е моля. Пред всяка секция има табла на които е пояснено и за двата вида избори. Но референдума беше опорочено именно от това, че комисиите приканваха хората да гласуват. И много хора са гласували защото не са знаели, че не е задължително. А приканването да се гласува от самата комисия определено е нарушение. Това е агитация в самата секционна стая.
12 Февруари 2017 09:58
сега се гаврят с избирателите яката

Дали, спазвайки закона, се гаврят е доста ммм спорно, да речем. Освен това обект на "гавренето" не са избирателиТЕ, а само някои от тях - тези, на които не им е ясно, че и 1 (един) глас да не стига, законът е недвусмислен. А и на т. нар. народ, ако чак толкова му се е гласувало според мераците на чалгаря, щеше да затрупа с бюлетини урните. Ако не бяха президентските избори, не 12 000, ами 1 200 000 щяха да липсват
12 Февруари 2017 10:20
Защо референдума не е задължителен.
Значи е задължително да ида да избера кой да ме управлява а не е задължително да ида да кажа за какво да се дадат парите на данъкоплатците.

Тоя закон за референдумите трябва да се измени.

Мое ли вече да не ходя на избори изобщо , а?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД