:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 78
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Трудовак, кашик, герой

Димитри Иванов
Като караш по завоите на шосето, направено от трудоваци, от Самоков към София и стигнеш до Урвич, съзираш вдясно паметника на трудовака. (1)

Като на циганска сватба сега предизборно партиите се надпреварват да обещават. В ГЕРБ имали идея за доброволна военна служба, а "патриотите" - за съживяване на трудовата повинност. Двете идеи имат славна история.

В Балканските войни българчета, следващи в странство, се завърнали да се бият за България; хлапета като белгийския ми вуйчо Иван излъгали наборната комисия за рождената си дата, за да ги вземат войници.

Трудовата повинност в България била въведена през 1920 г. от Александър Стамболийски, след като Ньойският договор ограничил числеността на армията ни. Момчетата и момичетата работели в държавното строителство. Те недоволствали, предприемачите казвали, че държавата ги измества, в чужбина казвали, че България създава скрита армия и заобикаля Ньойския договор. След Стамболийски трудовата повинност станала Строителни войски. Баща ми получил повиквателна, откупил се законно, внасяйки определената за това сума, върнал се в Германия, където следвал.

Трудоваци имаше до 2000 г. Те строяха в България и чужбина. Началникът им генерал Пешлеевски ми показа трудовашки строежи в България и фотоси от река Лимпопо, над която нашите трудоваци построили мост и Нелсън Мандела бил доволен, а крокодилите в Лимпопо били недоволни, че ги безпокоят. (2)

Катуница идва от циганите катунари, които стануваха срещу моя прозорец под един от великанските каваци, каквито само там имаше. Циганска любов се казваха кюмбетата, които бързо сгряват и бързо изстиват. Видрица беше голямата торба, в която циганките слагаха какво ли не.

В Трудови войски циганите бяха подложени на обезвъшляване, ограмотяване и обучение в занаят: зидаро-мазач, кофражист, оксиженист и върха - шофьор на камион. Инструкторите им даваха весели нагледни уроци, които те никога не забравяха. Тресна ли те токът? Значи с електрожена не така, а така. Варовият разтвор ти се изсипва на главата, значи ще теглиш въжето с кофата ето така. Едно празно канче за храна - напълни го догоре от чешмата, дръж го между краката си. Който не потегли плавно и разплиска водата, излиза като напикан, ей че смешно. Но младите цигани получаваха път в живота, различен от калайджия, конекрадец, джелатин.

Към невръстните циганки животът е по-жесток. През 2016 г. циганска булка вървеше между 2 хиляди и 50 хиляди лева, но ги взема баща й. Гледачка на ръка?

Нямаше Queen, нямаше Bohemian Rhapsоdy, нямаше Mama-а-а just killed a man. На фестивала в Сан Ремо наградиха песента Zingara (Tomame la mano, zingara. Dime pronto que destino ves... - "Вземи ми ръката, циганко, кажи ми съдбата, виждаш ли любов"). (3)

Но в България новобогаташите се кефеха на чалгата "За крадец не ставаш, сине, ти си будала...". Единици са гениалните цигански музиканти като Иво Папазов-Ибряма и Джанго Райнхард. (4) и (5)

На невръстните циганки "демокрацията" предостави възможности: да забременяват в България и да раждат за осиновители в Гърция, да станат проститутки или джебчийки в Париж. Циганска орис. Дори Холокоста циганите не знаеха как да валоризират като евреите, научиха се само за тройка кебапчета и 30 лева да продават гласа си на циганските барони, които го препродаваха.

Гладни за себеизява борци и боркини за демокрация и интеграция на циганите лапнаха пари уж за циганите, но взеха парите за себе си, изпълнявайки кухи "проекти" и "програми", налазиха циганите бетер въшки.

Наред с язовири, напоителни системи, кооперативни цехове и земеделие крокодилът на "българската демокрация" лапна и строителната техника на Трудовите войски, доведе България до просешка тояга.

Един отминал свят, който вие никога няма да видите. Влизаш в аптеката и си купуваш алкохол и цигари. Бяха противоастматични цигари не с тютюн, а с не знам какво; купувахме ги да погодим някому номер - почерпим го, той смукне, плюе и ругае. Медицинското вино беше превъзходна "станимашка малага", гъсто, "в кърпа да го носиш", както казваха в Асеновград. Лекарите го предписваха на анемичните деца - една лъжичка сутрин със закуска.

После видях герой, живеещ в един отминал свят, много по-стар от моя.

Бях новобранец в Орешака. Беше хубаво. Вярно, в помещението, където уморени от дневните учения спяхме на нарове, усещахме гъделичкане по ходилата. Плъховете нежно ни правеха педикюр, изгризваха удебелената кожа на петите ни. Но нямаше "дедовщина" - издевателства на старите войници над новобранците. Взводният ми казваше: Димитри, все едно казваше Дими три и добавяше - Защо не си Дими четири? - Съвсем не знам, другарю лейтенант. - Бренката на рамо (леките картечници бяха Bren 303) и бегом до ореха в створ с тополата да провериш дали съм зад ореха! - Слушам! - След десетина минути се завръщах запъхтян и доволен, щото бях 79 килограма, а исках да съм 73. - Съвсем ви няма, другарю лейтенант, казвах, но понеже нямам актьорска дарба, не ми се получаваше така двусмислено както исках. - Въпроси? - Да проверя ли пак няма ли ви зад ореха, другарю лейтенант?

Една събота обядвахме първо, второ и трето както обикновено. Необикновеното беше, че киселееше. Готвачът ни слагаше лимонтузу в манджата на вечеря, не на обяд (който е ходил войник знае защо е лимонтузуто).

Причината да ни киселее още на обед беше, че закапечето (това значи заместник-командир по политическата част, включваща и това, което сега наричат "пиар") щеше да ни води в Троян на баня и на танцова забава с работничките в едно предприятие.

От Орешака до Троян е една пишка разстояние, както се изразявахме, влязохме с песен, марширувайки, ръкопляскаха ни, после "дясното рамо напред!", което значеше ляв завой към банята. Сега няма закапечета, има "политолози", които не знаят, че дясно значи завой наляво.

Току пред банята чух вик "Емире!". Старец и старица ме уловиха за ръкавите. Той мълвеше "Емире, Емире", тя мълчеше, но очите й говореха: Моля ти се, не му казвай, че не си Емира. Преведоха ме през улицата, влязохме през белосана портичка в китно дворче с цветя и зеленчукови лехи, къщичка също варосана. Седнахме. На стената - забодена с кабърчета литографията "На нож".

Ти спри да говориш - каза й той, макар че тя мълчеше. - Знам аз какво му трябва на войника. Наточих от най-старата в мазето. - Отвори хладилника, извади от камерата запотено шише сливова, която се точеше като олио в чашите. Тя сложи на масата нарязан на ромбчета пестил. Наздраве! Наздраве! Но не успях да си допия чашата; подкараха ме към тяхната баня в двора с вода от варел, нагряван под слънцето. Изкъпах се, загърнах се през кръста с белоснежна хавлиена кърпа, влязох, седнах, тя ме загърна с още една кърпа през раменете и промърмори: "Да не настинеш". Той се разсмя: Емира е държелив. Никога не настива. Ние с него от едната граница до другата, после в окопите... кал до колене... ти не го гледай, че мълчи, страшен е той. И запя "Велик е нашият войник" с чист младежки тенор, а аз, като не помня думите, пригласях, ръмжейки фалшиво: "Измокрен, гладен, уморен, без отдих би се нощ и ден, със страшния си вик "На нож". (6)

От банята със слънчева вода ли, от ракията ли, задрямах. Когато се събудих, тя ми беше изпрала и изсушила на слънцето гимнастьорката, беше й пришила нова якичка, до обущата ми имаше нови партенки от чаршаф. Той ми пъхна в горния джоб на гимнастьорката две шишенца, едното с газ, другото със сив прах. Беше цимент. Те ми свършиха добра работа, когато сдавахме оръжието и вместо часове да трия с грес цевта на бренката, противоуставно топнах тампона на шомпола в едното и в другото шишенце.



DI copyright







 1. Като караш по завоите от Самоков към София по шосето, направено от трудоваци, и стигнеш до Урвич, съзираш вдясно паметника на трудовака.
 2. Нелсън Мандела бил доволен от българските трудоваци, но крокодилите в Лимпопо били недоволни, че ги безпокоели.
 3. Нямаше Queen, нямаше Bohemian Rhapsоdy, в Сан Ремо наградиха песента Zingara.
 4. Иво Папазов-Ибряма
 5. Джанго Райнхард
 6. "На нож", известната картина на Ярослав Вешин, 1913 г.
120
39736
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
14 Февруари 2017 19:50
Много добре казано за едно отминало време, което и за мен /67г./ е интересно. Очаквам следващото писание.
14 Февруари 2017 19:55
14 Февруари 2017 19:58
Бренката на рамо (леките картечници бяха Bren 303) и бегом до ореха в створ с тополата да провериш дали съм зад ореха! - Слушам!

Че то германската резачка МГ42 от Втората световна е била къде по-добра...
14 Февруари 2017 20:06
Бачи, ей сега те изядоха заради тоя хладилник със изпотения сливовиц
Но...така е, някои четат по-бавничко. Не на един дъх

14 Февруари 2017 20:10
14 Февруари 2017 20:10
И циганинът Принс беше добър музикант.А от цигарите срещу астма се правеше отвара, която беше силен халюциноген и затова ги спряха.Обаче имаше и Доверови таблетки - чист опиум.Проблеми с наркоманите нямаше до младежкия фестивал в София.Тогава чехите донесоха "пико"/метамфетамин/ и така се почна.
14 Февруари 2017 20:17
Като гледам - продължаваш с Довер-а...
14 Февруари 2017 20:17
Като видя крокодил, все се питам става ли за ядене. Някой пробвал ли е, или дали знае дали се яде. Щщото човекът по принцип е всеяден. Любопитно ми е.
14 Февруари 2017 20:23
dabedabe
14 Февруари 2017 20:17
Твърдят, че е деликатес. Отглеждат ги във ферми за месо и кожа.
14 Февруари 2017 20:25

Kакво да кажа? Цяло чудо е, че този човек, Димитри, всеки път съумява да ме въведе в своя свят толкова незабележимо и едва, че дни трябва да се чудиш как се е случило!
14 Февруари 2017 20:25
За кожата е ясно. Не знаех дали месото се консумира. Би трябвало да е много по-вкусно от калкан.
14 Февруари 2017 20:30
Като видя крокодил, все се питам става ли за ядене. Някой пробвал ли е, или дали знае дали се яде.

яде се, има фкус на пиле. Повечето неща имат фкус на пиле, освен свинското, телешкото и агнешкото, които си имат собствен фкус.
Пингвинът има фкус на риба.
14 Февруари 2017 20:31
тоя път добре, няма злоба и
Още го бива
14 Февруари 2017 20:35
Ей Джимо,прекрасен си...
14 Февруари 2017 20:37
Като гледам - продължаваш с Довер-а...



Тези неща са част от професията ми.Ако това е закачка, просто е неуместна, аз не съм пушил дори трева.Обаче от развален апарат за анестезия съм се надишвал с халотан и трябваше да бъдем сменени и аз и апарата.Рушняците използваха халотан за да освободят заложниците в оня театър, но понеже руското джудже е най високото джудже в света, изглежда са добавили още нещичко и този коктейл уби и много от заложниците.
14 Февруари 2017 20:38
Ей, с тия Строителни войски! Не бива да се пише за неща, които не се познават. Знам, че Non facile et raro senex sententiam sam mutant, но не бива. Това беше робовладелска система в средата на 20 век. Хранене, срещу работа. Безплатно! За т.н "извращения" да не говорим. Бях преподавател известно време в шофьорска школа и след това ми се обажда в едно поделение едно от момчетата, на което съм бил преподавател и ми казва, че спи навън (беше пролет). Каза, че старите кокали ги карали да правят лицеви опори на счупени стъкла и ми припомни, как хубаво съм им говорил, в часа, по който съм им казвал за "Шофьорската етика". Един съвойник, който беше помощник на политическия офицер ми показа показания на войниче, при което двама стари кокали упражнили над него акт на "свръххулиганство", според разследващия, като единия го чукал отзад, докато момчето задоволявало другия отпред. Всички съдени и с предстоящи присъди бяха в тази войска. Известно време с мен беше и племенникът на любимата дъвка на Джимо, поручик Списаревски. Казваше се също Димитър, беше завършил "Математика", но не искаше да работи в Изчислителния център, а предпочиташе да е общ работник. Скоро го откомандироваха. Поне него да попита Джимо, щом са почти роднини!
14 Февруари 2017 20:42
......Но нямаше "дедовщина" ....
.
Путинизмите са му в кръвта.
14 Февруари 2017 20:44
яде се, има фкус на пиле.


Ммм, не съвсем. Структурата на месото наподобява бяло пилешко, но си има един лек дъх на риба. Много вкусни са филетата на скара.
14 Февруари 2017 20:47

Неполиткорекност - нарича циганите цигани... А е факт, че циганите бяха част от обществото и държавата, после станаха роми...
------------------------
Сайтът на Генек
14 Февруари 2017 20:49
Путинизмите са му в кръвта.

линк към кръвната картина, ако обичаш.
14 Февруари 2017 20:50
Рики е повърна.
14 Февруари 2017 20:51
Би трябвало да е много по-вкусно от калкан.
- Ти знаеш ли колко е вкусно пуешкото?
- Не. А ти да не си ял?
- Не съм, ама ми е разказвал един дето е гледал.
14 Февруари 2017 20:55
aver4e
14 Февруари 2017 20:06
Бачи, ей сега те изядоха заради тоя хладилник със изпотения сливовиц
?
Няма грешка. От жега се потим аз и ти, а бутилката се е запотила от студ.
14 Февруари 2017 20:55
И Чарли Чаплин е от бохемите, и Рафа Надал!
14 Февруари 2017 20:56
Дедовщина си е руски термин. При нас е имало "стари пушки/кримки", "стари кокали", "старото", такива работи.
14 Февруари 2017 20:56
Червен_Боклук 14 Февруари 2017 20:50
Рики е повърна.

От фчера сабале е така
РЕВиЗОР, закачка !
Иначе и кодтерпина май ставаше...
14 Февруари 2017 20:59
ВиК, нещо не си вденал !
50-те и хладилник...и в Троян. Може би Саратов ? ZIL ?
Бачи се гъбарка
14 Февруари 2017 21:00
и фотоси от река Лимпопо, над която нашите трудоваци построили мост


Наште трудоваци не са го строили този мост. Строиха си го южноафриканските трудоваци. Затова го направиха за една година. Нашите участваха в проектирането, имаше и технически персонал, но като като цяло проектът е съвместен с РЮА и Зимбабве.
14 Февруари 2017 21:16
РЕВиЗОР, закачка !
Иначе и кодтерпина май ставаше...


Заради кодеина в него.Кодеин има и в Седалгин нео.
Приятна вечер на всички!
14 Февруари 2017 21:19
Най ме кефи как Джимо "прескача" от една тема на друга, как свързва историите, без да изпада в "дупка".
Пенчо, извращения имаше не само в строителните, а и по другите "елитни" поделения. Това не е причина да се отрича ползата от СВ за малцинствата. Образоваха ги, даваха им занаят в ръцете и така имаше полза от тях. Е, понякога правиха "страхотно" строителство. Разправя ми един познат, как при ремонт на банята, разбил мозайката и от там извадил торби от цимент и чифт скъсани гуменки. Всичко се оползотворява.
Строителни войски има и сега в NATO-вските армии, sамо, че им казват "engineers". Същите американски "engineers", дето ремонтираха училището в Трън преди няколко години, в знак на "добра воля".
14 Февруари 2017 21:21
Най - евтиното крокодилско и най - вкусното ядох в Куба.
Във Щатите го има във всички южни щати от Флорида и Джорджия до Тексас и в магазини за деликатеси , в Канада
има австралийско.
14 Февруари 2017 21:47
Навремето Строителни войски имаха вестник”Трудово дело” със съответната притурка на турски език”Трудовак даваси”.Някой зевзек го бе нарекъл” Трудовак да не си”.
14 Февруари 2017 21:54
Цигарите против астма се правеха основно от Татул (Datura stramonium). Кутиите бяха по подобни на тези на "Слънце" и "Родопи". На капака беше нарисуван цъфнал татул. Тези съм виждал аз. В нета обаче намерих други. Натисни тук
14 Февруари 2017 21:57
Сполай ти за спомените и мъдростите, Джимо. А че тук-таме се намиргат и щастливи повръщащи от твоите писаници, хич да не ти пука. Да хилядиш и наздраве!
14 Февруари 2017 21:58
Повечето неща имат фкус на пиле, освен свинското, телешкото и агнешкото, които си имат собствен фкус.
14 Февруари 2017 22:01
Трудоваците преди 1944 година направиха дигите по брега на Дунава и го залесиха с тополи. Тогава от цяла Европа са идвали специалисти да изучават българския опит по залесяване с тополи. Който е пътувал с кораб по реката знае за какво иде реч.
14 Февруари 2017 22:14
Нелсън Мандела бил доволен от българските трудоваци, но крокодилите в Лимпопо били недоволни, че ги безпокоели.

Тоя мост обаче е строен по времето на демокрацията.
Дали братчедите от Шекер маала са участвали у строежа не е сигурно...
14 Февруари 2017 22:31
Гладни за себеизява борци и боркини за демокрация и интеграция на циганите лапнаха пари уж за циганите, но взеха парите за себе си, изпълнявайки кухи "проекти" и "програми", налазиха циганите бетер въшки.


абсолютно, дето викаше един приятел всеки циганин в София е "изследван" поне 3 пъти.
14 Февруари 2017 22:33
Дали братчедите от Шекер маала


кат не знаеш къде е Шекер маала не се произнасяй неподготвен.
14 Февруари 2017 22:40
СЕГА могат да ти направят месо с какъвто искаш вкус ...

15 Февруари 2017 00:35
Аз си купих месо от соя преди няколко дена. Имаше вкус на свинско.
15 Февруари 2017 01:44
В трудови вийски служеха всякакви. Българи, цигани, турци. Турците не можеше да служат в редовната армия и затова всички бяха в трудови войски. Циганите поради неграмотност бяха трудоваци, а някои българи - по наследство също бяха трудоваци.
Трудови войски построиха много в България, но както се казва; Оставиха си ръцете. Качеството на построеното от тях е на много ниско ниво. Друго не може да се очаква от хора които се учат да строят и ти работят без пари. За да се убедите в това, отидете в студентският град в София, застанете под ъгъла на някой балкон и погледнете нагоре. Ще видите че всички балкони се разминават.
15 Февруари 2017 01:49
Като на циганска сватба сега предизборно партиите се надпреварват да обещават. В ГЕРБ имали идея за доброволна военна служба, а "патриотите" - за съживяване на трудовата повинност. Двете идеи имат славна история.


А бсп-то ще прави агент Томски - Тодоров дипутат. Ашколсун на бсп-то.

белгийския ми вуйчо Иван излъгали наборната комисия за рождената си дата, за да ги вземат войници.


Едно време учихме стил - разказ в разказа. Тука имаме стил - минало несъстояло. Професионална работа. Ако от комисията на М. Андреев имаше някаква полза, то това е че ни направи съпричастни с биографиите на другарите ушета, с артистични псевдоними. Та там има един сътрудник бай Стефан. От ония ми ти страници се лее една биография... Та четем и сравняваме...
Този разказ ми напомни за времената на Стамболийски. Той едно време подписа тайни клаузи със сърбите. Македонците тогава не ги беше ашладисал Коминтерна. Там имаше един Иванчо, по прякор Радко, та неговите хора намериха Стамболийски в Славовица и му обясниха, че греши. Той повече не грешеше.
Аз едно време имах един колега дето викаше, че е грък. Дали беше грък не знам, май беше гръкоманче, както им викаха в старо време. Той също беше хоноруван информатор и имаше нещо против българите. Та този едно време се изказваше против българската история и обясняваше колко сме били нищожни българите. Един ден го привикаха на очна ставка и от тогава стана патриот. От Асеновград май беше момчето, разправяше ги едни....
Та така другари, историята е чудно нещо.
Иначе прекрасен разказ, както винаги.
15 Февруари 2017 02:51
А моята пра-баба, ни дробеше с брат ми сутрин 'попара' с червено винце. Накусаме се и айде на улицата, по цял ден игра. Оттогава ни е останала слабостта към питиетата май
15 Февруари 2017 02:56
Евалла на бат Джимо!
С това за трудовите ми напълни душата!
Аз там научих Закона на Ома и още си вадя хляба с него по света и у нас.
Както казваше старшинката - "Който не знае закона на ома да си ходи дома.!"

Токаеравеннанапрежениетоделенонасъпротилението.

Кой го знае тоя Закон сега? Уж го учат в училищата, ама го смятат за маловажен.
Виж за другите работи, ази считам, че бат Джимо се излага на стари години.
През комунизма всички от селата имаха "гадинки", демек въшки.
По селата беше голяма мизерия и глад и цигани и за българи и всякакви, щото в ония години си изпълняваха планове и разчети на доставките на хранителна продукция за СССР и беше само бач до сбръчкване, без никакви пари - чиста ангария.
Бат Джимо сигур вече на стари години не пътува чак толкоз и не е ходил в Амстердам напоследък.
Там на джамлъците в ония квартали стои и чака доста повече руса стока, отколкото наште мургавелки. Който не верва - е му къдее Амстердама, за стотина кинта отива и се връща, ако иска да провери.

Иначе относно оная наша песен "За крадец не ставаш...", да му река, че ние в махалата таквиз крадци дето като направят зулума (ако ще и да е за милиарди) и после до живот ходят с десетина пазавантини или бегат по чужбините преследвани от адвокати и прокурори, не ги признаваме.
Тия са най-обикновени будали.
Кел файда, че си откраднал 2-3 милиарда и не можеш да си покажеш носа и сърцето ти ще се пукне от шубе.
Друго си е да чопнеш агне, или опоскаш курник и се събереш с аверите да ги изядете и се накъркате с кеф с песни и танци на народите.
15 Февруари 2017 02:56
А, и за брома чая в казармата си спомням добре, не знам дали лимонтузуто е имало същият ефект. Помня също как се казваше българското 'Канго' в СВ - 'Шило, чук и манго"
15 Февруари 2017 03:02
А, и още нещо за оня дето питаше за крокодилското.
Ядох таквоз в Ню Орлийнза до Мисисипито като ходих навремето по служба.
Не е като пилешкото.
Повече прилича на костенурското
Нащте хора през лятото чат-пат събират и ядат "кощени жаби".
Рецептите как се готвят ги има в дебелия червен рецептурник на Балкантурист от соца. Предлагаха супа от костенурки и у нас през татово време на туристите по морето.
Има го още при антикварите на "Славейков", който се интересува може да ходи да чете.
15 Февруари 2017 04:17
Наред с язовири, напоителни системи, кооперативни цехове и земеделие крокодилът на "българската демокрация" лапна и строителната техника на Трудовите войски, доведе България до просешка тояга.
Тоз червен крокодил, що ли не е придобил.
15 Февруари 2017 05:01
aver4e 14 Февруари 2017 20:59
ВиК, нещо не си вденал !
50-те и хладилник...и в Троян. Може би Саратов ? ZIL ?
Бачи се гъбарка

Гъбарка се бачо ти другия път!Чисто изпълнение на заръката, нищо друго...
15 Февруари 2017 05:59
крокодилът на "българската демокрация" лапна и строителната техника на Трудовите войски, доведе България до просешка тояга.

Toзи крокодил е същото животно на което прислугваше преди и на което угаждаш сега, уважаеми батюшка.Разлика нема!! Той крокодила името може и да си смени, ама захапката НЕ!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД