:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,415,318
Активни 129
Страници 12,303
За един ден 1,302,066

Болниците ще връчват на пациентите сметката за лечение

НЗОК започва проучване на действителната стойност на медицинските услуги, за да се въведе евентуално доплащане
Здравната каса започва да проучва колко реално струва на болниците лечението, поето от нея, като идеята е да се въведе официално доплащане от пациентите. Лечебните заведения ще дават информация колко им струва всяка манипулация за всеки пациент и ако се окаже, че НЗОК не плаща достатъчно, ще се търсят варианти в системата да влязат допълнително пари.

Първата стъпка е, че от тази година при изписване от болница пациентите ще получават документ, който ще ги осведомява какво точно лечение са получили и каква е цената му. При вчерашния старт на преговорите за рамков договор за 2017 г. между здравната каса и лекарския съюз бе договорена "нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента - персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците", съобщиха от здравното министерство, което беше домакин на срещата.

Пациентите ще получават фиш, който ще съдържа пълния списък с извършените манипулации и точната им цена. Там ще фигурира и цената, плащана от НЗОК, и кешовото доплащане от пациента или от допълнителната застраховка, ако има такива. Екземпляр от фиша ще се дава на болния, за да знае какво е получил и колко струва. Информацията ще отива и в здравната каса. Според управителя на НЗОК Глинка Комитов фишът за цената на лечението ще даде информация колко трябва да е бъдещото остойностяване на медицинските дейности.

"По този начин ще бъде направено следното - основният пакет в медицински дейности да бъде адекватен на събрания финансов ресурс. Ако разберем колко струва и ако тези пари не стигат за финансиране на услугите, има няколко варианта - да се намали здравният пакет, да се увеличи здравната вноска, да се увеличи процентът от БВП за здраве", обясни Комитов. Според него обаче тези възможности са малко вероятни и остава последната - да се регламентира доплащането от пациента.

В момента по закон изпълнителите на медицинска помощ нямат право да искат от пациентите да доплащат за лечение, поето от здравната каса. Затова и масово в болниците има "вратички" за плащане за избор на екип, ВИП услуги, самостоятелни стаи и т.н. За въвеждане на доплащане се говори от над 10 години, но досега не е имало политическа сила, която да го въведе. Една от причините е именно липсата на реално остойностяване на лечението у нас - все още у нас не се знае кое лечение колко струва. Цените, които плаща НЗОК, се определят според бюджета й, а не толкова според това кое колко струва.

Предишното ръководство на МЗ също започна проект за остойностяването на медицинските услуги, но не беше завършен. Тогавашният министър Петър Москов обяви, че събраните данни сочат, че НЗОК плаща не повече от 30% за разходите за лечение, а останалото е за възнаграждения. Изчисления правиха и от лекарския съюз.

При старта на преговорите вчера беше постигнато и първото съгласие - "да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити", съобщиха от МЗ. Преди това от лекарския съюз обявиха, че очакванията им са за увеличение на парите за болниците с около 188 млн. лв. Освен това ежегодно част от резерва на касата отива за болниците, независимо дали има, или няма рамков договор. Тази година резервът е 341 млн. лв.

Тепърва двете страни ще договарят как да бъдат смекчени лимитите за болниците, каквато е заявката и на служебния министър Илко Семерджиев, и на здравната каса. Според председателя на лекарския съюз Венцислав Грозев е възможно лимитите на болниците да са временни - например за 4 месеца, а не както сега целогодишни. Това би дало "гъвкавост на лимитите" и до голяма степен ще се осигури спокойствие в системата на болничната помощ, смята той.

"Страните бяха единни за недопускане на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на автентификатора в болниците", съобщиха още от МЗ. Именно въвеждането на пръстовия отпечатък през миналата година беше причината касата и БЛС да не подпишат рамков договор и в сила през 2016 г. беше служебен, приет с постановление на кабинета.
34
3926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
14 Февруари 2017 19:46
Значи касата не знае колко е стойността на плащаното от нея лечение и ще разчита на пациентите да ѝ кажат, така ли? ли просто важно е да се прави нещо, не е задължително да знаеш какво?
14 Февруари 2017 20:28
Много добра идея. Ако я продължат с това по-долу - мисля, добре ще се получи.

Единна здравна сметка - какво значи това: За всеки гражданин в страната който ползва здравни услуги му се открива една кредитна сметка в здравното министерство без лихва или с малка лихва, да речем и когато човек отиде на лекар/даже бърза помощ/, веднага от нея се плаща на лекаря/болницата по ценоразписа на съответното болнично заведение, като там се записва всяка една манипулация и цената и. След 1-2 седмици, ако човекът е осигурен, здравната каса възстановява всички или част от парите за лечението, според това, тя как оценява съответните манипулации и лечения. Може да има остатък, ако човекът се е лекувал в скъпа болница и е имало екстри. Разбира се това би трябвало да му е казано, когато започва лечението в съответното здравно заведение. Отделно, така може да има и частни здравни каси, които да доплащат за такива по-скъпи лечения и екстри.

Остатъкът ако има такъв остава и в края на годината човекът трябва да плати с другите си данъци - задължението се прехвърля към единната му данъчна сметка. И да се събира като другите данъци, ако трябва принудително.Като ако човек съвсем няма пари, тогава държавата му ги опрощава като плаща тя.

Защо така - ами в момента малко хора плащат здравни осигуровки, не защото нямат пари, ами просто защото може и да не плащат. Отделно, така никой няма да бъде връщан от болниците. Болниците и лекарите ще си получават парите веднага. Болниците и лекарите пари в брой от пациент няма да получават.
14 Февруари 2017 20:50
ако човек съвсем няма пари, тогава държавата му ги опрощава като плаща тя.


Че кой в България признава, че има пари?

Болниците и лекарите пари в брой от пациент няма да получават

Те и сега на теория не получават, но на практика - масово.
14 Февруари 2017 21:03
Егати и здравеопазването , при което най-ценното на една нация - здравето, е продукт на пазара-регулатор.
И по един банан им дайте на изпроводяк на хората.
Или тапия , че не са доносници на ДС.
14 Февруари 2017 21:03
Обаче тук има също малка уловка.
Ако на лежалия в болница му дадат на излизане фиша със сметката и му кажат плащай, то в тоя фиш може да има много екстри, които не поема здравната каса и без които лечението е можело да мине безопасно. Фактически, болницата ще бърка в джоба на отделния човек не само без да го пита, но и защото той не е наясно дали е било задължително да му се прилагат тези екстри, за да ги откаже, ако все пак го питат. Пациентът го отнася, от него ще се крадва.
14 Февруари 2017 21:16
И като им я връчат - какво, не разбрах?

В социалната сфера около 20% от населението (не само у нас, и на Запад) консумира над 80% от социалните фондове и разходите за съдебната система. (Има и определени показатели, по които може да се определи вероятността човек да се окаже в тези 20% - например според изследвания на Кралскя колеж в Лондон и Университета "Дюк" това са 4: социално-икономическият статус на лицето, насилие в детството, нивото на интелигентност и способността за самоконтрол.)

В здравеопазването как е? Кога ще се отчита кой колко и за какво ползва здравни грижи?
14 Февруари 2017 21:17
А защо тогава плащаме осигуровки? Щом ще искате накрая пари в брой?
14 Февруари 2017 21:18
Mercury, така е. Разправяха ми за едно наше момиче в Щатите, имала осигуровка, паднала с колело, отишла до спешен център да й зашият разкъсна рана на ръката и след няколко седмици получила сметка от 60 000 с прегледи и изследвания дето не е и помирисала. От друга страна пациентът рядко може да прецени какво точно е наистина необходимо при диагностиката и лечението му. Какво е "екстра"? Това трябва да е ясно определено. Самостоятелна стая? Някакво изследване, което не е в стандартите по клиничната пътека?
14 Февруари 2017 22:05
Slava
14 Февруари 2017 20:50


Собствеността е също пари. Много пари. И Агенцията за държавни вземания си знае работата.
14 Февруари 2017 22:15
Никакви фишове и сметки на изпроводяк няма да спрат източването на Касата. Изходът е един - твърд бюджет на болниците с разпределение на парите по пера: заплати, консумативи, лекарства, поддържане на инфраструктурата, нова апаратура. Контрол и отчетност пред независим външен орган; така няма да държат пациентите по няколко дена, защото иначе Касата не плаща! Няма да се правят ненужни изследвания и манипулации за да се вземат едни пари. Населението на България се топи, а бюджетът на НЗОК се е утроил за има-няма десетина години.
14 Февруари 2017 22:23
Имах добра заплата - примерно 2000лева Да не броя проекти и хонорари Плащах здравната осигуровка Но никога не ползвах нищо "безплатно" Сега Здравните осигуровки просто губят смисъл Преразпределянето на парите не става според тези вноски а според цените на услугите в престаналата да бъде обществена здравна система Реформата е - Да спрат тези декорации и да се мине на тотално частно здравеопазване
14 Февруари 2017 22:25
Да, никакъв твърд бюджет Няма как То е и така в търговските предприятия Те нямат твърд бюджет Стига с демагогия А как ще стане Това е друг въпрос И не е за здравната реформа
14 Февруари 2017 23:01
Амчи то и сега си получаваме сметките за тока с всичко разписано мотамо.
И кво от това?
20% ДДС за политиците, още 10% за ВЕИ далавераджиите.
Черно на бяло написано и разписано.
Кой го брига?
15 Февруари 2017 00:41
Кх-кхъ... Какво пише в Конституцията по въпроса за платеното "здравеопазване"? Нещо за права...
15 Февруари 2017 01:32
Ето кво пише в Конституцията по въпроса:

Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

(3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.

(4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.

(5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.


Здраве има за всички колко щеш.
Който иска допълнителни луксове ще си плаща отгоре.
15 Февруари 2017 01:47
Мдамн.... Веднага се почувства присъствието на Семерджиев. Великия пазарник! Настоявам гласувалите за Радев да се извинят и да отделят по сто лева за фонда за доплащане.

ПП. Ще допълня с едно класическо обръщение - ДЕВММГМ...
15 Февруари 2017 02:38
Семерджиев имаше частна здравна каса/фонд дето фалира! Колко му е да фалира и НЗОК, Москов искаше държавата да гарантира здравеопазването, ама каманяките с частни фондове, като Семерджиев, М. Виткова, Гайдарски и сие им се разваля далаверата!
15 Февруари 2017 06:29
болниците да искат по висок данък от държавата както е в европа където отиват младите лекари и медицински сестри
15 Февруари 2017 07:37
Survivors 14 Февруари 2017 21:16
И като им я връчат - какво, не разбрах

Ми връчиха ми я постфактум и си платих. В частната болница на депутата на ГЕРБ Абу Мелих - за консумативи за изследване на холестерол, захар и пр., задължителни за болни от инсулт. За консултация с кардиолог - напълно излишна като резултат, за каквато консултация им представих документи, а кардиологът само потвърди написаното от другия кардиолог. Никой обаче не ми каза предварително, че тези работи не влизат в "пътеката". И на никог от другите пациенти не казаха. На съседното легло самотна възрастна жена, бивша учителка от странджанско село, плака, като си получи сметката, защото нямаше възможност да я доплати. Платиха вместо нея далечните роднини, които дойдоха да я заведат до дома й. И пак плака. От унижение. Тези преживявания са изключително целебни за току-що прекарал инсулт пациент, както сами разбирате.
15 Февруари 2017 07:40
В същата - на действащ тогава депутат, законодателстващ в здравеопазването - частна болница мой познат припадна, като видя заболяванията на новороденото си дете - оказа се писаници на несъществуващи проблеми за източване на НЗОК.
О, спят ли здравните министЕри, о, не видят ли?!
15 Февруари 2017 08:34
Мдамн.... Веднага се почувства присъствието на Семерджиев. Великия пазарник! Настоявам гласувалите за Радев да се извинят и да отделят по сто лева за фонда за доплащане


Тази велика глупост е предложена от шефа на здравната каса. Знам, че при Бокоявление 2 смениха шефа на здравната каса - сестра на Илияна Йотова. Сега не съм чула Герджиков да е сменил Боковия здравнокасов шеф. Та от тази гледна точка набъркването на Семерджиев и Радев си е най-чиста манипулация. Сега би ли се извинил на гласувалите за Радев за несполучливия опит за манипулация!

До сега всички "реформи" в здравеопазването са свързани с пари и нито една с болните. Така е когато парите "вървят" преди болните. Така и ще бъде, когато лекарите отиват на работа за да изкарват пари, а не да лекуват болни, което им се явява второстепенна задача.
15 Февруари 2017 08:59
Ми Семерджиев и за вноска 10-12% говори. Ама след подвига на Дянков дето похарчи резерва на НЗОК за "други нужди", и излязоха данни как преходният остатък на касата се прехвърля в бюджета и не се връща, както и че касата плаща за маса дейности, които трябва да се поемат от бюджета, вече никой не вярва че парите от вноски се харчат само и единствено за лечение. Или че ако вноската се завиши, лъжливото овчарче - държавата, няма пак да похарчи парите за "други нужди".
15 Февруари 2017 09:16
Няма как в пазарна икономика.. здравеопазването да не се остойностява. Проблемът е че в момента - за различно по качество здравна услуга - вие искате да се плаща еднакво. Това е несправедливо - все едно мерцедес и москвич да имат една цена.

Доплащането обаче трябва да е предварително ясно и да е най-вече за планови операции и дейности. Не може цената да е една и съща - ако те лекува професор и когато те лекува фелдшер. Не може да е еднаква ако си в луксозна болница и в някоя западнала разпадаща се болница без съответната апаратура.

та затова ето какво съм писал преди време:
Трябва да се дават "звезди" на болниците, че и на докторите, на всички които получават пари от здравната каса - както е при хотелите. Новите и добре оборудвани болници да имат повече звезди от тия старите и по-малки болници. И касата да заплаща напълно например лечението в болници до 3 звезди да речем. Ако искаш да се лекуваш в 4 или 5 звезди болница - си доплащаш съответно по-малко за 4ри и повече за 5 звездна болница. Озвездяването, допълнително трябва да зависи и от това колко пациенти са излекувани за някакъв предишен период, ако са над определена бройка/всъщност по-добре над определена сума получена от касата/ - отиват в по-горна категория звезди. Идеята е така да се избегне източването на Здравната каса и да се постигне балансирано използване на болниците, а не всички пациенти да се струпват само към новите и хубави клиники.

Всъщност даже може Здравната каса да плаща по-малко за болници една и две звезди - като тогава е забранено доплащане. Идеята е всички болници които работят със здравната каса да поддържат едно добро средно ниво. Т.е. да има стимул за оборудване 3 звезди/апаратура, лекари и т.н./.

Допълнителното плащане пак би могло да се покрива от частни здравни каси и застраховки.
15 Февруари 2017 09:19
Собствеността е също пари. Много пари. И Агенцията за държавни вземания си знае работата.


Докато агенцията се натутка, собствеността / каква собственост имат повечето цигани? / ще си е сменила притежателя.
15 Февруари 2017 10:03
НЗОК започва проучване на действителната стойност на медицинските услуги, за да се въведе евентуално доплащане

Обикновен капитализъм, сър!
И нито дума, че безработните от 2017 г. вече плащат по 18.40 лева месечна вноска, вместо 16.80 лева през 2016 г.?
15 Февруари 2017 10:16
За доплащането има частни здравни фондове. Правиш си допълнителна осигуровка и фондът доплаща за лечението.
В "Токуда" действат по следния начин: пациентът проверява и подписва документи за извършените процедури и болницата си получава средствата за доплащане на лечението, непокрито от НЗОК от застрахователя.
Бедните пациенти трябва да бъдат освободени от доплащане, би трябвало държавата да го поеме, но от отделен фонд.
Останалите могат да си направят частни осигуровки. Само не ми казвайте, че народът няма пари: като гледам колко народ пуши и пие, спокойно тези пари могат да отидат за личното му здраве. Нито алкохолът нито цигарите са стоки от първа необходимост.
15 Февруари 2017 10:20
ако това е лоша новина за каманяката, както изглежда от коментарите, форума ще се освежи
15 Февруари 2017 11:38

Тъпо Говедо
15 Фев 2017 10:20
Мнения: 1,506
От: 0
Скрий: Име,IP
ако това е лоша новина за каманяката

Нищо не може да те добави към тоз обстоен, задълбочен и правдив анализ
15 Февруари 2017 12:10
И нито дума, че безработните от 2017 г. вече плащат по 18.40 лева месечна вноска, вместо 16.80 лева през 2016 г.?


Безработните ако нямат 20 лева за здраве на месец... всъщност какво ядат?
15 Февруари 2017 14:17
Днес шефът на окръжна болница каза нещо страшно:


"Там има два вида турски ваксини – едната (бел. ред. - "Пентаксим", сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечев в ефира на bTV.
За другата ваксина (бел. ред. - "Еувакс Б", която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата – в тази ваксина количеството на живак превишава 2000% максимално разрешеното, съобщи Дечев.
Григор Стоичков лежа заради Чернобил! Тука или докторът трябва да бъде осъден за клевета или Москов да бъде обесен!


15 Февруари 2017 15:44
От цялата работа разбрах, че явно се върви към задължително доплащане на стойността на здравните услуги, оказвани в болниците. Ще стане като при зъболекарите - ако нямаш пари- нямаш и зъби. Само че, някак си без зъби я караш криво-ляво, но без наложителна операция или друга манипулация, най-вероятно ще гушнеш букетчето (в мъки).
Не мога да разбера и друго - как си представят да се случи тая работа? Пациентът най-често, попадайки в болница, изобщо не може да разбере как точно го лекуват, какво включва самото лечение (процедури, медикаменти и пр.). Как се очаква, че като му дадат фиш, когато го изписват, той адекватно ще може да даде отговор дали е получил всичко, което е написано вътре. Ето само пример с медикаментите. Връзват те към някаква система, капе нещо там, или ти дават хапчета незнайно какви. Ако попиташ (най-често) някой ти се озъбва - отговор не получаваш. И се очаква от пациента да даде компетентната си индулгенция на написаното във фишчето за да си получи болницата парите от касата.
15 Февруари 2017 16:31
Защо тогава е здравната осигуровка? И защо е задължителна?
След като ще си плащаме на лекаря?
15 Февруари 2017 19:19
Минавам от тук
14 Февруари 2017 22:23
Имах добра заплата - примерно 2000лева

Баси бедняка! Направо Заминаваш от тук с тоя 40-годишен приход от 500 бона в евро! Едно "тургане" на бъбрек струва 330 бона в долари, и то само като за начало - ваденето на чуждия:
http://www.transplants.org/faq/how-much-does-transplant-cost
Below is a list of average costs for transplants and first-year expenses*. The actual costs may be higher or lower than the figures listed here:
• Bone Marrow (autologous): $375,000
• Bone Marrow (allogeneic): $925,000
• Cornea: $28,000
• Heart: $1.2 million
• Intestine: $1.5 million
• Kidney: $330,000
• Liver: $735,000
• Lung: $785,000
• Double Lung: $1 million
• Pancreas: $315,000
• Heart/Lung: $2.3 million
• Kidney/Pancreas: $550,000
• Kidney/Heart: $1.5 million
• Liver/Kidney: $1.2 million

*Data based on the 2014 Milliman Research Report on U.S. organ and tissue transplants
15 Февруари 2017 19:41
От цялата работа разбрах, че явно се върви към задължително доплащане на стойността на здравните услуги
Не "се върви", а работата е станала. Спорът сега е само за размера ... дали има значение
ако нямаш пари- нямаш и зъби
За какво са Ви зъби, ако нямате пари за храна!? Дори и за дъвченето на хашиш не Ви трябват.
Пациентът най-често, попадайки в болница, изобщо не може да разбере как точно го лекуват,
Честно казано, дори не знае дали изобщо го лекуват. Дори не знае дали му приготвят казани или го облитат херувими. При такава несигурност правилното решение е да се вземат всички мерки за да няма "случайни попадения".
Връзват те към някаква система, капе нещо там, или ти дават хапчета незнайно какви.
На банката пише. Едно време падаха етикетите, сега са направо "инкрустирани". Е, трябва и бърз орлов поглед, ако се добавя друго лекарство в банката. Но и това не помага, ако мед. сестрата (всъщност трябва да е лекаря) пристига с приготвена спринцовка. За да избегнете "озъбването", може да използвате един "тактичен въпрос": "Нали това не е пеницилин/вентолин/кортикостероид, защото имам алергия с неясен произход?" ... стига да можете да си отворите устата и да сте в състояние поне да го изшептите.
да даде компетентната си индулгенция на написаното във фишчето
Индулгенция не на написаното, а искане към НЗОК да го плати. А НЗОК ще дава индулгенцията - ако е пълна, няма проблем; ако е частична заради някакви екстри (тонизиращ масаж, спа процедури, личен асистент - персонална мед. сестра), екстритете остават за сметка на "неразбралия".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД