:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Унгарски филм спечели "Златната мечка"

Журито на Пол Верховен загърби политиката в полза на любовта на "Берлинале"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Илдико Енеди триумфира със "Златната мечка".
Филмът на унгарската режисьорка Илдико Енеди "За тялото и душата" заслужи голямата награда "Златна мечка" на приключилия през уикенда 67-и кинофестивал в Берлин. Победата му изненада критиците. Известно е, че "Берлинале" е най-политизираният голям кинофестивал и често изборите му са продиктувани от конюнктурата. Този път журито с председател Пол Верховен награди не филм по злободневна тема, каквито в конкурса не липсваха, а емоционална история за любовта. "За тялото и душата" разказва за страстното привличане между зрял мъж и млада жена, които сънуват един и същи сън, без никога да са се срещали. В съня той се превъплъщава в елен, а тя - в кошута. Действието се развива в грозна кланица, където труповете на животни са ежедневие. Филмът на Енеди спечели още три награди - на Икуменическото жури, на Международната федерация на кинопресата (ФИПРЕСИ) и наградата на публиката, връчвана от в. "Берлинер моргенпост".

61-годишната Илдико Енеди е сред най-уважаваните унгарски кинотворци. Единствената си голяма международна награда досега обаче печели за своя дебют - "Моят XX век", взел "Златна камера" в Кан през 1989 г.

Приза "Алфред Бауер" за "филм, който открива нови перспективи", получи полската режисьорка Агнешка Холанд със "Следи". Лентата разказва за престаряла дама, поела ролята да се меси в съдбите на хората. След броени седмици Холанд ще пристигне и у нас, за да получи "Наградата на София" на предстоящия "София филм фест".

Финландецът Аки Каурисмаки спечели "Сребърната мечка" с "От другата страна на надеждата". Критиката предварително прогнозира награда за филма заради тематиката му - бежанската криза. Престижната сребърна награда за най-добър сценарий получиха Себастиан Лелио и Гонсало Маца с чилийския "Фантастична жена" - историята на транссексуална жена, която трябва да се пребори със загубата на своя партньор.

Австриецът Георг Фридрих грабна "Сребърна мечка" за най-добър актьор за участието си в "Светли нощи" на германския режисьор от турски произход Томас Арслан. В съответната категория при жените триумфира южнокорейката Ким Мин-хи. Със "Сребърна мечка" за изключителни артистични постижения бе удостоена монтажистката Дана Бунеску за "Ана, моя любов" на румънския режисьор Калин Петер Нетцер.

Приз за документален филм спечели "Лов на духове" на палестинеца Раед Андони, а най-добрият дебют е "Лято 1993" на каталунката Карла Симон. "Златна мечка" за късометражен филм получи "Малък град" на португалеца Диогу Коща Амаранте, а Голямата награда на журито бе присъдена на Ален Гомиш за "Фелисите". Действието се развива в Киншаса, столицата на ДР Конго, където надарена певица се опитва да събере немислимите за нея 600 долара за операция на сина си, пострадал при авария.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ким Мин-хи, лауреат на наградата за най-добра актриса.
874
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД