:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,308,719
Активни 77
Страници 14,846
За един ден 1,302,066

"Галъп": 73% от българите подкрепят политиката на Тръмп срещу мигрантите

Мнозинство от 73% от пълнолетните българи одобрява да се забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас – по подобие на политиката на Тръмп. 1,7 милиона българи вече съобразяват бъдещето си с опасенията от тероризъм.
В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо.
Това са част от данните от последното национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 822 пълнолетни българи, чрез пряко интервю, между 3 и 10-и февруари.
Проучването опита да провери за пореден път темите за миграцията и тероризма, които междувременно отново станаха актуални край политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, напрежението у нас в град Елин Пелин и др.
Мнозинство от 73% от българите одобрява да се забрани влизането на граждани от различни мюсюлмански държави в България. 14% са „против“, а останалите се колебаят. С това българите на практика одобряват идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп.
68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят. Очевидно, обществото не би имало много против и радикална социална и здравна реформа в духа на Тръмп.
Данните са от провокативни въпроси от последното национално представително изследване на „Галъп интерншънъл“, които целят да проверят обществените реакции по модната напоследък тема „консервативно или либерално“.
Една друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Само 11% са „за“, а 76% са против. Останалите се колебаят. Сред по-младите обаче носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.
Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред, предизвикала наскоро дискусия и в Полша. Само 12% у нас са „за“. 69% са „против“, а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите „за“ личат по-скоро възрастни хора.
Очевидно, някои консервативни идеи изглеждат по-скоро чужди за обществото ни, но когато се отнася за мигрантите, малцинствата и т.н., българите са привърженици на послания, подобни на тази на Тръмп.
Преди изборите в САЩ водещата глобална изследователска асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“ провери отношението към Тръмп и Клинтън в 45 страни по света. Клинтън беше изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп беше популярен в Русия и Китай.
България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но тук тази подкрепа беше сравнително ниска в сравнение с другите страни. България се подреди едва на 38-мо място по този показател – сред 45 изследвани страни. Още тогава беше ясно, че немалка част от обществото ни гледа благосклонно на Тръмп и на послания като неговите.
30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.
Данните говорят за все по-големи страхове от миграцията. Вече три пъти в последните четири години „Галъп интернешънъл“ проверява мнението по някои тестови твърдения, които да уловят настроенията по тази тема. Първото мерене беше в края на 2013 г., когато се разрази особен обществен интерес по този въпрос.
Данните от края на 2016 г. рязко се различават спрямо тези от 2013 и 2015 г.
Например, ако през 2013 и 2015 година между една четвърт и една трета от пълнолетните българи все още не са смятали, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност, сега само 6% смятат така, а 77% смятат, че бежанците са очевидна заплаха. Останалите се колебаят.
В последните четири години устойчиво нарастваше делът на тези, които намират, че отделянето на пари за бежанците е несправедливо – от 55% в края на 2013 г. до 75% в днешни дни. Тежестта на противоположното мнение пък устойчиво спадна - от 28% през 2013 г. до 10% сега.
Проверено беше и по-състрадателното отношение – с твърдението „Бежанците са изпаднали в беда хора – човешко е да им помагаме“. През 2013 и 2015 г. мнозинство от близо две трети се съгласяваше. В навечерието на 2017 г. обаче само 28% бяха на това мнение, 33% бяха на противоположното, а цели 39% се колебаеха.
Очевидно последната една година рязко е променила нагласите по темата. В това отношение 2016 г. беше ключова, а 2017 г. обещава дори да бъде по-тревожна.
28
2814
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
23 Февруари 2017 14:08
А другите 27% искат да емигрират лично.
23 Февруари 2017 14:09
nikolay_rs
23 Фев 2017 14:08Мнения: 10,075
От: BulgariaСкрий: Име,IP
А другите 27% искат да емигрират лично.


а дали ще ги огрее?!?
23 Февруари 2017 14:14
*
23 Февруари 2017 14:19
"Галъп": 73% от българите подкрепят политиката на Тръмп срещу мигрантите

Еми българите все още не сме съвсем заразени с либерастия, а сме останали в много отношения нормални хора.
23 Февруари 2017 14:29
Като се има предвид че два милиона българи мигрираха в последните 20-ина години отношението "мигрантите вън" е толкова лицемерно. Ами ако ония гадни западняци ни върнат двата милиона - основния кредитор на народонаселението на територията - ко ке праим тогаз?

Работата е в това че мнозинството от тия хора не искат да бачкат, ами искат да се възползват от обществото което ги приеме. Тук е заровено кучето. Нека да се разбере че няма безплатен обяд, нито тук, нито в Европа /разделението не е случайно/, нито в САЩ. Тогава проблемът ще бъде до голяма степен решен.

А за българското гостоприемство можем да кажем само R.I.P.
23 Февруари 2017 14:30
Разбити илюзии, ограбени мечти... тъжни доктори...

А за българското гостоприемство можем да кажем само R.I.P.


На чист български

23 Февруари 2017 14:35
"Галъп": 73% от българите подкрепят политиката на Тръмп срещу мигрантите"...? Ще станат и 95% и то много скоро. Аз например съм съгласен сирийски ХРИСТИЯНИ,подгонени от войната,заедно с децата,с истински документи за самоличност и без да са уличени в престъпления или тероризъм да бъдат приемани в България - но само до прекратяване на гражданската война в Сирия,след което да си заминат в родината. Само при такива условия. Иначе твърдо НЕ...!
23 Февруари 2017 14:38
Това че мнозинството у нас и не само у нас, не приема измислената политика на ЕС и главно на Германия, да приема безогледно мигранти на всяка цена, не значи че имат изобщо хабер от политиката на Тръмп. Дали на самия Тръмпович му е ясно какво прави е друга тема.
Рано или късно политиката към мигрантите в ЕС ще се промени. Политиката на Тръпа не е случайна и няма да се промени. Освен ако не го свалят. Тръмпа е направил милиарди и си има съвсем целенасочена политика която надали е удачна за Америка, но нас това изобщо не ни засяга. Американска им работа.
23 Февруари 2017 14:39
Мнозинство от 73% от българите одобрява да се забрани влизането на граждани от различни мюсюлмански държави в България.

Подкрепям. Подборът да бъде по признак степента/броя на образованите хора в страните с преобладаващо мюсюлманско население. Необразованите не носят нищо добро.
68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите.

Подкрепям с двете ръце. Причините са повече от очевидни.
всеки да може да носи оръжие

Твърдо подкрепям. При драконовски мерки за издаване на разрешително, разбира се, включващи поне два писмени изпита, психотест и беседа с професионалист.
евентуална забрана на абортите

Предимно жените имат думата, но ако има случаи, в които бащата е ясен да бъде поне питан дали има желание - при отказ на майката - да отгледа детето. После започват арбитражите.
23 Февруари 2017 14:40
Гняв в САЩ – Тръмп отмени тоалетните за транссексуални

Администрацията на Доналд Тръмп отмени насоките за американските държавни училища, които допускат транссексуалните ученици да използват тоалетни според тяхната полова идентичност.
Препоръките бяха издадени от неговия предшественик Барак Обама и приветствани като голяма победа за правата на транссексуалните в САЩ.
https://vesti.bg/sviat/amerika/gniav-v-sasht-trymp-otmeni-toaletnite-za-transseksualni-6065868

Бай Тръмпет,
23 Февруари 2017 14:43
Препоръките бяха издадени от неговия предшественик Барак Обама и приветствани като голяма победа за правата на транссексуалните в САЩ.

Боже, Обамата с какви глупости се занимавал!
23 Февруари 2017 14:44
Объркан съм!

Сега президент Тръмп ли да слушам, или райхканцлер Меркел?

Евроатлантик ли съм, или атлантоевроп?!

23 Февруари 2017 15:01
"73% от българите подкрепят политиката на Тръмп срещу мигрантите""

Язък. 27 години грантаджии и преподаватели в НБУ ни обгрижваха с либерални ценности . Паче в бръснарницата ''Панорама " и "Сороска правда " .
И сега кво ? И те ли ще осъмнат ретроградни, консервативни, сянка на ДС и КГБ и кво беше още там в лишчетата?
Дончо, на кого ни оставяш ?
23 Февруари 2017 15:17
30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.
Това сигурно е спомен от шумкарските години на БСП.
Боже, при толкова други съвременни опасности в България, след само един терористичен атентат от Хизбула на летището в Бургас, голяма шизофрения гони населението! Партийно оцветено, медийно промиване на мозъците, та затова мятат парите през терасата на първия телефонен измамник!
23 Февруари 2017 15:46
Тъй като Галъп-и разни се оказаха доста, е редно да се направи уточнението за кой по-точно става дума в нашите ширини.
Щото...
Натисни тук
23 Февруари 2017 16:00
Дето викаше Перо лудият едно време-" А не ва, няма да съм против да не ме храните 3 пъти на ден! Против съм и отгоре!" Та като ги натъкмим към 98% против и то пък Меркел вече отдавна няма да е на власт! Хайде холан, и без проучване е ясно, че не щем сороски изцепки!
23 Февруари 2017 16:04
ма то не случайно баце е нумер уно в България вече петнайста година!
Тукашното народонаселение си сака пръч...

Съответно си получава секс, колко иска. Може би малко отгоре.
Ма щом го желае...
23 Февруари 2017 16:46
ва сигурно е спомен от шумкарските години на БСП.
Боже, при толкова други съвременни опасности в България, след само един терористичен атентат от Хизбула на летището в Бургас, голяма шизофрения гони населението!


Ами влияе! Ето, мината пролет планирах да ходя пак до Истанбул, но не би - мног почнаха да думкат, после "преврата" и т.н. Вече имам планове да избягвам Турция. А не искам. Което директно значи, че си променям плановете заради тероризма.
23 Февруари 2017 16:54
Странно е, че газетата пропуска друго проучване на Галъп за това КОЙ предпочита да го спасява Русия, а не НАТО (България, Гърция, Турция, Словения)
23 Февруари 2017 17:09
Ха, сега кънчовците да попитат, какво е отношението на българите към велосипедистите!
Биороботи, сър...
23 Февруари 2017 17:29
Тва хубу. А как се съотнася с политиката на Танте таа подкрепа?
23 Февруари 2017 17:51
Българите са с две ръце за политиката на Меркел.
Всъщност, по-точно казано с два крака. Гласуват ежедневно от Т2.
23 Февруари 2017 18:16
Браво все още имаме шанс да оцелеем!!!
23 Февруари 2017 20:30
Е, сбъдна се мечтата на Тодор Колев, стигнахме ги американците, ама защо нашите американофили пак не са доволни?!

Не може да им се угоди! Или сме прости и патриархални балканци, а като харесахме накрая Америка, сега вече пък Америка не харесва на нашите балкански, български американофили, на сороска заплата!

23 Февруари 2017 21:43
Галъп": 73% от българите подкрепят политиката на Тръмп срещу мигрантите
В случая по-важно е нещо друго. Че 80% от американците са за Тръмп - а тия, които не спечелиха - се опитват с останалите 20% да направят нещо.
23 Февруари 2017 21:48
Е, сбъдна се мечтата на Тодор Колев, стигнахме ги американците, ама защо нашите американофили пак не са доволни?! Не може да им се угоди! Или сме прости и патриархални балканци, а като харесахме накрая Америка, сега вече пък Америка не харесва на нашите балкански, български американофили, на сороска заплата!
А то се оказва, че тия на сороска заплата - са не само българофоби, ами и американо- русофоби. Накрая ще трябва да похапват турска баклава..
23 Февруари 2017 23:38
Много интересно! В САЩ Тръмп е подкрепен към момента от 37%!!!
Аз се върнах преди малко от ....Видин! Нямате си представа каква разруха е там, а вие се занимавате с Тръмп!
23 Февруари 2017 23:52
Накрая ще трябва да похапват турска баклава..


Ако може и кадаиф, че ми е слабост!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД