:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 396
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Италианската армия отглежда марихуана

Продукцията се доставя в аптеките и е само за медицински цели
Снимка: Уикипедиа
Химико-фармацевтичният институт на италианската армия се намира във Флоренция.
Кошмарът на всеки, който употребява марихуана, е да види поля, засети с нея, простиращи се докъдето стига погледа, но да не може да изпуши една цигара от нея. "Никога не съм опитвал, а и нямам намерение да пробвам", казва полковник Антонио Медика, който отговаря за италианската военна лаборатория за производство на марихуана, която се намира във Флоренция.

Медика проверява пъпките на растенията, които се отрязват и изсушават, преди да бъдат подготвени за доставка в аптечната мрежа. Той е убеден, че произвежда стока, която е с добро качество. "Категорично мога да ви уверя в това", казва полковникът, който е облякъл хирургическа престилка върху униформата. "Правили сме тестове", допълва той.

На прага на голяма стая, която прилича на нещо между научна лаборатория и парник, Медика обяснява как е станал част от производството на висококачествена марихуана за здравната система на Италия. "С един от колегите се шегувахме: "Изкарахме 40 години в опити да накараме войниците да спрат да я употребяват в казармите, а сега самите ние я произвеждаме", разказва той.

Всъщност производството на марихуана за медицински цели е сериозен бизнес. Качеството трябва да бъде високо, тъй като продукцията на екипа, работещ по военния проект "Канабис", е предназначена за тежко болни хора. "От голямо значение е стерилната и изолирана среда... Това е единственият начин, чрез който



можем да произведем качествен продукт,



несъдържащ токсични вещества, най-вече тежки метали като живак, които растенията могат лесно да поемат, отглеждани при обичайните условия."

Първите количества от произведената в Италия марихуана вече са по аптеките. Това е само една от дейностите, които осъществява армейският Химико-фармацевтичен институт в своята 164-годишна история. Служителите му се гордеят с факта, че произвежданата марихуана е регистрирана като фармацевтичен продукт от Агенцията по лекарствата в Италия през септември 2015 г. Тя обаче е доста по-различна от голяма част от марихуаната, която се консумира масово по света. Това се дължи на факта, че съставката, която създава приповдигнато настроение на потребителите - тетрахидроканабинол (ТНС) - не е толкова използвана за лечебни цели, колкото друго активно вещество - канабидиол (КБД), който има противовъзпалителен ефект. Марихуаната, произвеждана от италианските военни,



има по-малко



тетрахидроканабинол и повече канабидиол в сравнение с продаваната на улицата.

Между 2000 и 3000 италианци в момента използват медицинска марихуана, която се предписва основно за обезболяване при страдащи от множествена склероза или при повръщане след химиотерапия. Според експертите в Италия марихуаната може да се използва също при глаукома като помощно средство за възстановяване на апетита при страдащи от анорексия и при пациенти с ХИВ вирус.

Италия разреши употребата на марихуана за медицински цели през 2007 г. Навлизането й обаче става бавно, тъй като първоначално лекарите не бяха склонни да я препоръчват на пациентите си, защото не беше сигурно при какви обстоятелства е законно да се използва, в какви дози и как да я предписват.

"Страхуваха се от страничните ефекти; страхуваха се да поемат отговорност; страхуваха се от всичко", споделя аптекарят от Флоренция Пиерлуиджи Даволио. Той пресмята, че сега изпълнява по около 300 рецепти за марихуана годишно. Информираността и доверието се увеличават сред медиците и пациентите, някои от тях в миналото са рискували да се самолекуват, като си я набавят от дилъри, или са я отглеждали в домашни условия. Даволио не се съмнява, че марихуаната има място на щандовете в аптеката му. "Едно от заболяванията, при които има положителен ефект, е фибромиалгия - състояние, за което няма истински ефективно лекарство", обяснява той наблюденията си върху пациенти със заболяването, което води до мускулни и ставни болки, както и до хронична умора. "Имах пациентка, която си продаде леката кола, тъй като изпитваше прекалено силни болки, докато шофира. След като започна да взима марихуана, тя се върна в автокъщата и заяви, че си иска автомобила обратно."

От 100 стръка от растението се добиват осем килограма краен продукт. Военната лаборатория планира да направи четири съоръжения за отглеждането на марихуана възможно най-скоро и да произведе около 100 кг общо до края на годината. Антонио Медика очаква, че ще се увеличи производството и ще отглеждат различни видове медицински канабис заради скока на търсенето. Много е



важна и обратната връзка с пациентите,



за да имат информация кой вид дава най-добри резултати при определени състояния. "Все още се намираме в експериментална фаза", отбелязва Даволио.

Отглеждането на растението, докато настъпи моментът за получаване на крайния продукт, отнема три месеца. В нормални условия навън и при италианския климат е необходимо около година. Контролираното включване на силна изкуствена светлина ускорява този процес. Стаите, в които марихуаната се отглежда, имат системи за напояване, поддържа се температура около 20-28 градуса по Целзий и често звучат мелодии на Моцарт, тъй като се смята, че имат благоприятен ефект върху растежа. След като се обработи до консистенция, приличаща на изсушен магданоз, марихуаната се третира с гама лъчи, за да се убият патогените, преди да бъде продадена на аптекарите на цена от 6.8 евро за грам.

Антонио Медика обяснява, че по-ниските разходи и гарантираните доставки били две от причините, които мотивирали армейското ръководство да стартира проекта "Канабис". Военните имат малка печалба, която реинвестират в бъдещи изследвания. "Целта ни не е да правим бизнес", допълва той.

Засега пациентите са съветвани да подготвят лекарството във вряща вода и да използват специално впръскващо устройство, за да са сигурни, че поемат предписаната доза. Здравните работници се опасяват, че въпреки че продаваният по аптеките канабис е само за лечебни цели, те ще си правят бисквити или ще си свиват цигари, за да го пушат. "Не трябва да правят това", предупреждава Антонио Медика. "Проучванията показват, че при горене се намалява действието на активната съставка и се увеличава рискът от странични ефекти."



Снимка: /www.italianosveglia.com
В лабораторията на военните от 100 стръка от растението се добиват осем килограма краен продукт.
Снимка: Архив
Продаваният в аптечната мрежа в Италия канабис за медицински цели, произведен от военните.
Снимка: www.firenzepost.it
Отглеждането на растението в лабораторията на военните във Флоренция отнема три месеца. В нормални условия навън и при италианския климат е необходима около година.
3
1579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Март 2017 22:04
Ми нашата армия какво се мотка?? Я колко празни казармени района има
08 Март 2017 08:12
Армия няма. В Афганистан е, на аления мак.
08 Март 2017 17:00
"От голямо значение е стерилната и изолирана среда... Това е единственият начин, чрез който



можем да произведем качествен продукт,



несъдържащ токсични вещества, най-вече тежки метали като живак, които растенията могат лесно да поемат, отглеждани при обичайните условия."


Те ти я първата глупост. Тежките метали като живак, щом ги има в света на тия които пушат стерилна марихуана, значи си влизат редовно и в много по-големи количества в организмите им. И кво като нема некоя минимална молекула живак и в марихуаната. Гуулеми макарони!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД