:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търгът за ремонт на мотрисите "Сименс" тръгна със съмнения

Неправителствена организация алармира, че цената е в пъти по-висока от тази в други европейски страни
Снимка: БГНЕС
Мотрисите "Сименс" са в експлоатация от повече от 10 г. Едва миналата година обаче от БДЖ се сетиха, че имат проблеми с поддръжката им.
Четири фирми поискаха да поемат ремонта на 25-те мотриси "Сименс", обявен от БДЖ. Търгът обаче тръгна със съмнения. Според неправителствена организация прогнозната цена е прекалено висока спрямо подобни дейности в други страни на ЕС. Експертите се съмняват и дали е нужно да се похарчат милиони, при условие че продавачът е осигурил услуга по поддръжката след покупката.

При отварянето на офертите вчера станаха ясни имената на кандидатите - "Експрес сервиз", обединение "Дезиро Сименс", Щадлер Унгария Железопътна поддръжка КФТ и Алстом транспорт С.А. Избраният изпълнител ще поддържа мотрисите на "БДЖ - Пътнически превози" за срок от 5 години. Прогнозната стойност на поръчката е 137 млн. лв. без ДДС. След преглед на подадените документи тръжната комисия ще излезе с решение за преминалите предварителния подбор участници. Само към тях ще бъде изпратена покана за предоставяне на техническа и ценова оферта, обясниха от железниците.

Още при отварянето на офертите стана ясно, че вероятно един от участниците ще бъде дисквалифициран. "Експрес сервиз" не е приложила сертификат ИСО 50001. "Това е екзотично изискване за обществените поръчки за енергийна ефективност. Ние не разполагаме и със сертификат на лице по поддръжката на мотрисни влакове", каза Цветелин Колев от фирмата, цитиран от БГНЕС. Оказва се обаче, че дружеството чака такъв документ от железопътната администрация повече от година.

Нужна ли е изобщо такава поръчка попитаха вчера от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Според тях още при покупката на мотрисите в действащия и към момента договор със "Сименс" е записана поддръжка на електрическите мотриси до 2019 г. Вчера от БДЖ не коментираха дали това е така. Но през лятото на миналата година вече бившето ръководство на холдинга в лицето на Владимир Владимиров и шефа на "БДЖ - Пътнически превози" Димитър Костадинов заяви, че договорът за поддръжка е бил прекратен още през 2008 г. Тогава било преценено, че държавната железница сама може да се справя с ремонтите. "Няма възможност за това - нито технически, нито човешки ресурс имаме", обясни през август 2016 г. Костадинов. Затова още тогава БДЖ обяви, че подготвя процедура за поддръжка.

"Още от обявяването на тази обществена поръчка открихме пропуски в самата процедура. Изпратихме сигнал до служебния министър на транспорта Христо Алексиев за преразглеждане или прекратяване", заяви Веселин Кирев, координатор на гражданското сдружение. Според него проблемите са в максималната цена - излиза, че всеки от кандидатите трябва да подаде максималната цена, а не по-ниска. Кирев твърди още, че ремонти на същите мотриси във Великобритания и Русия биха стрували в пъти по-евтино. Не било ясно и откъде БДЖ ще вземе тези средства.

В момента "БДЖ - Пътнически превози" има 22 дизелови мотрисни влака серия 10, от които в експлоатация са 17, става ясно от обявлението за търга. Дружеството има още 24 електрически мотрисни влака (серии 30 и 31), от които в експлоатация са 20.
СНИМКА: БГНЕС
При отварянето на офертите станаха ясни четири кандидата за ремонта на мотрисите.
3
1206
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Март 2017 21:45
Венета, за бойковизма "в пъти" си има хубава българска дума, и тя е "многократно". Вместо журналистите да учат политиците на добър език, политиците взеха да учат журналистите на своя диалект.
08 Март 2017 07:41
Че с тия пари нови може да купят. Егати цирка. И завода в Русе отсвирват по някакви си техни причини. А в Русе произвеждат локомотиви за Швейцария. Ноооо, БДЖ ще им е ложно. Жалка история с мирис на пачки под масата.
08 Март 2017 10:20
Само да ви припомня , как Иван "Крадеца" Костов засили двайсетина наши локомотива за основен ремонт в Сърбия. Тамошната ремонтна работилничка беше избомбена от американската бойна авиация и посред зима работеше без покрив ?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД