:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Директива задължи МВР да води на отчет всички огнестрелни оръжия

Последната проверка показа драстични нарушения при контрола на разрешителните
СНИМКА: БГНЕС
В България има 340 583 огнестрелни оръжия, по данни на МВР.
МВР трябва да изгради национална система, която да осъществява мониторинг на всички видове огнестрелни оръжия в България. В нея трябва да се водят на отчети всички деактивирани оръжия и оръжия с халосни патрони, част от автоматичните и полуавтоматичните оръжия. Системата ще бъде свързана и с аналогични в останалите страни от ЕС. Това е приел Европейският парламент в понеделник с поправки в Директивата за огнестрелните оръжия. Измененията са били предложени след атентатите в Париж. Затяга се контролът върху деактивирани оръжия и оръжия с халосни патрони, част от автоматичните и полуавтоматичните оръжия. Страните членки се задължават да имат съответната система за наблюдение, издаване и подновяване на разрешителни, както и да споделят помежду си информация.

И в момента според чл. 11 от Закона за оръжията и боеприпасите МВР трябва да води електронен регистър на оръжията, но разпоредбата не се спазва стриктно. Отделните дирекции не са свързани помежду си. Последната проверка на прокуратурата през 2014 г. за начина, по който се регистрират оръжия, показа драстични нарушения при водене на отчета за издадени разрешителни. Държавното обвинение установи тогава, че в полицейското управление в Свиленград например има 20 разрешителни с изтекъл срок, а полицията не е предприела нищо за отнемане на оръжията. Във Видин случаите бяха 40, в София - 23, като на 15 от притежателите не бяха известни адресите, а останалите се оказаха починали и оръжията отишли при техни наследници. В Кърджали случаите бяха 7, в Момчилград - 10.

При проверката беше установено, че служител по контрола на оръжията в Тетевен не само не притежавал компютърна грамотност, за да води електронен регистър за издадените разрешителни, но дори не бил в състояние да каже на колко души колко разрешителни за колко оръжия са издадени. В Ловеч също не бил създаден и не се водел електронен регистър. В преписките по издаване на разрешителните в Угърчин и Троян нямало данни как се извършва преценка, за да се разреши притежание на оръжие.



РАЗРЕШИТЕЛНИ

Редовни разрешителни за притежаване на оръжия в България са 211 486 - на фирми и граждани. Те притежават общо 340 583 броя пистолети, револвери, автомати, карабини, едноцевки, пушки помпи, картечни пистолети, комбинирани, полуавтоматични, ловни автомати, картечници, адаптори към тях и други огнестрелни оръжия. 122 455 от огнестрелните оръжия са за самоохрана, 13 300 - за охранителна дейност, за лов - 180 958, за спорт - 3856 и други - 2984, като в последната бройка влизат основно колекционерските оръжия.



ЛОВЦИ

При обсъждането на промените в директивата от обхвата й са отпаднали полуавтоматичните оръжия за лов. Евродепутатът от ГЕРБ се похвали, че защитил интереса на ловците. "Директивата трябваше да се насочи главно към контрабандата на военно оръжие, защото атентатът в "Шарли Ебдо" беше извършен с босненски калашници, които бяха нелегално пренесени в Белгия и купени от черния пазар. Очакваме в бъдеще да има нови промени в тази директива, за военното оръжие", обяви Радев, цитиран от пресофиса си.
3
2156
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Март 2017 20:42
Директива задължи МВР да води на отчет всички огнестрелни оръжия


А КОС досега с какво се е занимавал?
16 Март 2017 08:04
Джобен тенис
16 Март 2017 10:08
Моето ловно куче беше убито с въздушна пушка.
Това значи , че с такова оръжие може да се убие и човек !
Но , незнайно как, пневматичните пушкала винаги минават през ситото ?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД