:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 582
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лондон подготвя "План Б" за Брекзит

Британското правителство обмисля да сключи с ЕС временно търговско споразумение
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската националистическа партия Никола Стърджън обеща пред съпартийците си на конференция в Абърдийн, че страната ще проведе втори референдум за независимост.
Британското правителство има "План Б" за Брекзит, който предвижда възможност за сключването на 10-годишно временно споразумение с ЕС в случай, че не бъде постигната търговска сделка при преговорите за излизането на страната от общността, писа електронното издание "Политико", като цитира свои източници, запознати с дебатите, провеждани в Световната търговска организация (СТО). Служители в Министерството на международната търговия проучват дали е възможно да бъде запазен съществуващият в момента безмитен режим между Великобритания и страните от ЕС в рамките на подобна договорка, чийто срок няма да е по-дълъг от 10 години. Това ще даде повече време за договаряне на пълно търговско споразумение между двете страни след Брекзит. Немного популярна клауза на СТО позволява Лондон и Брюксел да получат възможност за "приемлив срок" за преговори след Брекзит, за да договорят споразумение за свободна търговия.

Медицински сестри от държави от ЕС масово напускат Великобритания заради Брекзит, което изправя пред сериозна криза здравната система на Острова. Това показват последните статистически данни, цитирани от местните медии. 2700 европейски медицински сестри са напуснали през 2016 г., а от здравната система като цяло са си тръгнали 6500 служители, които са граждани на ЕС. Критиците на премиера Тереза Мей я обвиняват, че задълбочава кризата в здравеопазването, като отказва да даде гаранции за правата на гражданите от ЕС. Не стихват призивите за въвеждането на т.нар. схема "здравен паспорт", която предлага сигурност на 59 000 работници в здравеопазването от ЕС, както и исканията правителството незабавно да възстанови стипендиите за медицинските сестри, които бяха прекратени миналата година.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън покани в страната си всички британци, недоволни от излизането на Великобритания от ЕС. На конгрес на своята Шотландска национална партия, проведен в Абърдийн през уикенда, тя заяви, че Шотландия ще гарантира правата на всички европейски граждани. Поканата й е провокация към британския премиер Тереза Мей, която се обяви срещу провеждането на втори референдум за независимост в близко време. Стърджън подчерта, че допитване ще има независимо от позицията на Лондон.

НАСТРОЕНИЯ

47% от британците не вярват, че правителството ще успее да приключи процеса по напускането на ЕС до март 2019 г., сочат данните от проучване на общественото мнение, направено по поръчка на в. "Индипендънт". 32% са оптимисти и смятат, че Брекзит ще приключи в определения срок, а 21% не могат да преценят.
2
1402
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Март 2017 19:58
Британското правителство обмисля да сключи с ЕС временно търговско споразумение


...както вероятно и временно запазване на свободата на движение, че не се очертава излишък на работна ръка в редица сектори...

бе такова намазване на филията, не е истина
21 Март 2017 23:35
Поредната анти-Брекзит статийка. Един вид „колко са прости англичаните, че искат да се отделят и колко сме умни ние, че се уредихме, някой да мисли вместо нас“. Бас държа, че Англия ще оцелее без полякини и нашенки берящи ягоди или сменящи насрани гащи.
Защо нашите продажни медии ни занимават с чужди проблеми, клюки и мръсно бельо вместо да нагазят в българските проблеми? Липса на интелигентност, безгръбначие, чуждопоклонничество, никаква вяра в българите и криво разбран бизнес интерес!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД