:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 144
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката между ДПС и ДОСТ премина на фаза компромати

Лютви Местан извади писмо на Ахмед Доган, в което се възхваляват управляващите в Турция. Бившите му съпартийци го определиха като фалшификат
СНИМКИ:БГНЕС
В доспатското село Барутин вчера се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите и пострадалите по време на т.нар. възродителен процес от 1972 г. На митинга Мустафа Карадайъ влезе в тон с почетния председател на ДПС Ахмед Доган: „Основната цел на ДПС е заветът на Апостола на свободата за чиста и свята република! Преди 45 години дадохме свидни жертви, за да бъдем равни в нашата Родина, какъвто е заветът на Васил Левски. Сега трябва християни и мюсюлмани да дадем исторически урок за всички, които си мислят, че могат да ни надзирават, наставляват, разделят и противопоставят в нашата родина.”
Битката между ДПС и "Обединение ДОСТ" се развихри с пълна сила след обръщението на почетния лидер на движението Ахмед Доган от миналия четвъртък. В него той предупреди за опасността от неоосманизма за България и призова към "обединяващ патриотизъм". Макар че не беше споменат в изявлението, водачът на ДОСТ Лютви Местан съзря атака срещу себе си и партията си. В събота той извади укривано досега писмо на Доган до Реджеп Ердоган - тогава премиер на Турция и водач на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), в което се изказва възхищение от успехите му. От ДПС обявиха документа за фалшификат.

Представеното от Местан писмо е поздрав към 4-тия редовен конгрес на ПСР от октомври 2012 г. В него формацията на Ердоган се определя като "завиден модел за подражание на всяка партия, която се е натоварила с политическата мисия да изгражда модерна история с главно И". "Нашите очаквания, като част от турската общност (турския свят в ЕС), са в политическия хоризонт на Визия 2023 Анаватан, майката ни родина, да бъде сред страните с най-висок икономически потенциал. Само в такава историческа перспектива стратегическата дълбочина във външнополитическата доктрина на ПСР ще има адекватно духовно-културно измерение в целия демократичен свят", се казва в писмото.

Местан определи документа като израз на "политическо двуличие" заради атаките срещу самия него, че подкрепя неоосманистките претенции на Турция. А обръщението на Доган отхвърли като "претенциозна глупост", която цели да обоснове пред избирателите подготвен съюз между ДПС и крайните националисти. Водачът на ДОСТ категорично отрече, че получава подкрепа от Турция и че Анкара се меси в българската политика. "Няма неоосманизъм като риск за България. Няма турска намеса в българските избори. Има комунистическа пропаганда и националсоциалистическа пропаганда с цел изграждане на образа на врага, защото ни подготвиха поредната перверзия - жертви и палачи в едно да управляват България", смята Местан. А по повод исканията за затваряне на българо-турската граница и на секциите в южната ни съседка предупреди, без да уточнява какво има предвид: "Ако се подготвя сценарий да се посегне в някаква степен на избирателните права на българските граждани, това ще има много тежки последствия".

Писмото предизвика яростна реакция от страна на ДПС. "Нямам думи", коментира Доган пред сайта Епицентър. Той отрече да го е писал, защото "на мен турския не ми е толкова силен". И допусна, че текстът може да е бил подготвен от бившия му подчинен още през 2012 г., а сега да е добавил и подписа. "Водещ следовател" дори разкрил на Доган, че "фалшифицираният му подпис е направен на стъкло". Докато твърдеше, че не си спомнял да е писал нищо, шефът на ДПС в същото време заяви, че текстът бил "добронамерен", но се правел опит за друго внушение. "Все едно да изпратим делегация в Полша, Русия, Украйна, на някакъв партиен форум и да се говори за славянския корен. В писмото става дума за "прародина" - все едно да кажем, че нашата, на прабългарите, родина са руските степи", обясни неясно Доган.

"Няма да допуснем нито Местан, нито Гьокче да определят колко големи мюсюлмани сме, колко малки сме", коментира оперативният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от Би Ти Ви. А кандидат-депутатът от ДПС Велислава Кръстева определи конкуренцията като "хора, лишени от политическо въображение и от елементарен политически морал и кауза". От партийния пресцентър пуснаха документ на български с подписа на Доган, за да докажат, че не е същият като този на писмото, представено от Местан, но не предоставиха оригинала на писмото.

ПОДКРЕПА

Рамо на ДПС в сблъсъка с "Обединение ДОСТ" им удариха от "АБВ-Движение 21" на експрезидента Георги Първанов и бившия депутат от БСП Татяна Дончева. От лявата коалиция обявиха, че ще пратят сигнал до прокуратурата и ДАНС за подкрепата на Турция за "Обединение ДОСТ". Те настояват, ако се установи, че подкрепата е реална, формацията на Лютви Местан и Орхан Исмаилов да бъде обявена за противоконституционна и регистрацията й да бъде отнета.
 Лидерът на ДОСТ Лютви Местан съзря атака срещу себе си и партията и в събота извади старо писмо на Доган до Ердоган.
1
1511
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Март 2017 19:36
Традиционни мазни шарланени борби (с удари ниско под лъжичката) под егидата и за приза на новия Падишах на централен Анадол.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД