:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българският биатлон има 10 квоти за олимпиадата

Цялата ни подготовка ще е съсредоточена към игрите в Пьончан, обяви Екатерина Дафовска
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Красимир Анев, Владимир Илиев, Николай Захаров и Антон Синапов (от ляво на дясно) позират заедно с председателя на федерацията Екатерина Дафовска по време на награждаването на националния мъжки тим по биатлон като отбор №1 на януари в традиционната анкета на пресклуб "България". Захаров бе отличен и като Треньор №1 на януари заради европейската титла на Илиев и сребърния и бронзов медал на Анев от европейското първенство. Отличията им бяха връчени едва сега, защото съставът се завърна едва в понеделник - след финалите за Световната купа в Холменколен (Нор).
Българският биатлон си осигури общо 10 квоти за зимните олимпийски игри в Пьончан (Кор) идния февруари. Представянето на мъжете не будеше никакви съмнения и те успяха с 11-ото си място в класирането по нации през завършилия в неделя сезон за Световната купа да си бетонират 5 квоти. Жените, които вече няколко сезона се представят доста по-слабо, обаче също успяха да се преборят за място в топ 20 (19-о) и също осигуриха 5 състезателки за игрите.

"Успяхме да спечелим по пет квоти и при мъжете, и при жените. Това бе целта ни, за да можем да изискваме много по-голям екип от хора, които да могат да работят по-спокойно на самата олимпиада. Защото на игрите в Сочи `14 например нямахме достатъчно ваксмайстори. Догодина олимпиадата ще е най-големият форум, така че цялата ни подготовка ще е съсредоточена към нея", заяви олимпийската шампионка от Нагано `98 и председател на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

Само отборите от топ 5 в класирането по нации имат право на повече биатлонисти в Пьончан - по 6-има. При мъжете това са Германия, Франция, Русия, Норвегия и Австрия, а при жените - Германия, Франция, Украйна, Чехия и Италия. Страните на 21-во и 22-ро място пък получават по две квоти.

С най-голям принос от българския мъжки тим за 11-ата позиция (общо 5098 т.) e Красимир Анев, който е спечелил 1636 т. Другият ас в тима ни - европейският шампион Владимир Илиев, е спечелил 1630.5. Следват Антон Синапов с 912.5, Димитър Герджиков с 806.5, Михаил Клечеров с 57.5 и Димитър Парталов с 55. При жените скромният актив от 3142 т. е формиран най-вече от Емилия Йорданова (1297.5) и Десислава Стоянова (1032.5). Стефани Попова има 533, а Даниела Кадева - 279.

"Това е най-добрият сезон на мъжкия ни отбор. Летвата се вдига с всяка изминала година и им пожелавам да продължават и да надскачат своите резултати, за да се запишат в историята на мъжкия биатлон", каза още Дафовска.

А беларуският старши треньор на националния тим Николай Захаров допълни: "Завършихме на 11-о място за Купата на нациите, като зад нас оставихме големи отбори като Канада, Швеция, Беларус, Казахстан, Словакия и др. Това са нации, които разполагат със спортни центрове, домакинстват на кръгове от Световната купа, и това, че сме ги победили, е наистина много добре за нас."
698
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД