:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,433,795
Активни 55
Страници 9,301
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Работник или служител може да работи и по договор за допълнителен труд

Предлагат ми още един трудов договор за допълнителен труд. Възможно ли е това и каква е процедурата?

А.Щ., СофияВ действащия Кодекс на труда (КТ) има специален раздел, озаглавен "Допълнителен труд по трудов договор". Именно там могат да бъдат открити правилата за полагане на допълнителен труд - било то при същия работодател или при друг такъв.

Така чл.110 от КТ урежда хипотезата за допълнителен труд при същия работодател. Според въпросната разпоредба "работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време". Това означава, че се сключва договор с работодател, с когото работникът има основно правоотношение. Става дума за чисто нов, отделен договор, но подчиняващ се не само на общи, но и на особени правила, които ще бъдат последователно разгледани. Необходимо е да се знае, че при допълнителния труд и трудов договор не е задължително да има свободна щатна бройка - може да има, но може и да няма. Просто трябва да има допълнителна работа и достатъчно средства за заплащането й.

Чл.111 от КТ пък разглежда хипотезата за допълнителен труд при друг работодател. Според тази разпоредба "работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение".

КТ определя и особени правила за полагане на допълнителен труд. Така например съществува абсолютна забрана за полагането на допълнителен труд от работници или служители, които работят при специфични условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или намалени, независимо от предприетите мерки - за работа при същите или други специфични условия.

Има специални правила и за работно време по трудов договор за допълнителен труд. Така максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:

- 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;

- 48 часа седмично - за другите работници и служители.

При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по горните хипотези могат да работят и повече от 48 часа.

КТ определя и че работникът или служителят по гореописаните чл. 110 и 111 дава писменото си съгласие за работа повече от 48 часа седмично на работодателя, при когото работи. В случай че работникът или служителят не даде съгласие, той не може да бъде задължен да работи повече от 48 часа седмично, като отказът му не може да доведе до настъпване на неблагоприятни последици за него.

Писменото съгласие на работника или служителя по чл. 111 за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия договор за допълнителен труд, т.е. на другия, не на основния работодател.

Във всички случаи на полагане на допълнителен труд обаче общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с КТ.

Същият този кодекс изрично разпорежда на работодателите, че трябва да водят документация за всеки работник или служител, който работи повече от 48 часа седмично. Документацията се държи на разположение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която от съображения, свързани с безопасността и/или здравето на работниците и служителите, може да забранява или ограничава възможността за превишаване на седмичната продължителност на работното време. При поискване работодателите предоставят на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" информация за случаите, в които работниците и служителите са дали съгласие да работят повече от 48 часа седмично.

При трудовия договор за допълнителен труд КТ допуска той да бъде прекратен от работника или служителя или от работодателя и с предизвестие от 15 дни.1250
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД