:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 103
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За първи път прокуратурата обвинява участници в автогонки

Срещу четирима шофьори от Пловдив са образувани бързи производства за едро хулиганство
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Пътната полиция се оправдава, че няма достатъчно хора, които да преследват автогонките.
След години закани и обещания най-после в Пловдив са образувани четири бързи производства за едро хулиганство срещу участници в незаконните автогонки.

МВР съобщи, че заради участие в нерегламентирани състезания с автомобили са задържани четирима шофьори. Това е станало в четвъртък на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив. Полицейски екип забелязал два автомобила БМВ да се движат неправилно по пътното платно, с форсирани двигатели и значително превишена скорост. Униформените спрели колите, предотвратявайки евентуално пътно произшествие. Шофьорите, на 38 и 29 г. от града, били отведени за 24 часа в районното управление. В понеделник вечерта са задържани други двама пловдивчани, на 19 и 22 г.

Срещу четиримата нарушители са образувани бързи производства по чл. 325, ал.3 от НК. Въпросният текст от Наказателния кодекс допуска до 3 години затвор. Такова наказание предвижда новата разпоредба за хулиганство при управляване на моторно превозно средство.
От 21 януари са в сила промени в Закона за движение по пътищата, които предвидиха и административнонаказателни санкции за участие в гонки - отнемане на книжката за три месеца. Два месеца след като новите текстове са в сила обаче, не е известно да има някой наказан по тях. Всъщност полицията, а и още куп държавни органи и досега имаха право да налагат санкции - например за прекален шум, за нерегламентирано пипане по конструкцията на автомобилите, за висока скорост, както и всички останали нарушения като висока скорост, каране без книжки. От пътната полиция обаче постоянно се оплакваха, че имат малко хора - около 2000 за цялата страна.
В Пловдив МВР директно е квалифицирало деянията по текстовете за хулиганство по Наказателния кодекс, а не по Закона за движение по пътищата. Сегашните случаи са първите известни, при които се повдигат обвинения по НК. Предстои да се види дали те ще издържат в съда.



"ПИСТИ"

Само преди месец бе обявено, че четири места, на които през годините са се провеждали автогонки, са под постоянно наблюдение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Въпросните места са ул. "История славянобългарска" - паркинга на магазин "Баумакс", бул. "Владимир Вазов", борсата на "Булгарплод" на бул. "Проф. Цветан Лазаров" и бензиностанцията OMV на Околовръстния път при "Бояна". До този момент участниците в гонките не били санкционирани, тъй като патрулите, които пристигали на място, не са установявали нарушаване на обществения ред. При проверките били налагани санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата и на Кодекса за застраховането, обявиха тогава от СДВР. В началото на януари при гонка между младежи с мощни коли бе предизвикана верижна катастрофа, при която пострадаха две невинни жени. Инцидентът стана точно на едно от обявеното като наблюдавано място - южната дъга на Околовръстното шосе на София, в района на отклоненията за "Бояна" и "Драгалевци". Тогава от столичната полиция обявиха, че за да се докаже гонка, трябвало пострадалите да потвърдят, че двата автомобила са се движили едновременно и близко един до друг.
1
1095
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Март 2017 21:18
Ето една идея, която нашата цацаратура може да използва:
Доживотни присъди за убийство при гонка с коли в Германия

Натисни тук
Мотивът на съдията беше нещо от рода на "Умишлено убийство, извършено при предварителен сговор, с общоопасно средство". Текст, който фигурира и в нашия НК.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД