:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Homo ludens

Димитри Иванов
Утопия идва от У и ТОПОС - страната, която никъде я няма, Никдия. Замятин, Оруел и десетки други писатели философи написали утопии и антиутопии. Англоирландският свещеник Суифт написал "Пътешествията на Гъливер" в страната на великаните и страната на лилипутите, където едната партия настоявала яйцето да се чупи от острата му страна, другата партия - откъм тъпата. Чуете ли анахроничните определения "Аз съм десен/ ляв/ лява", вие чувате политически лилипути/ лилипутки. Тези определения са препикани от историята. В страната на лилипутите Гъливер препикал пожар в царския дворец и го погасил.

Homo ludens, играещият човек, е по-интересен, отколкото го обясняват философите. Всяко дете иска да играе. Ние не играехме компютърни игри; още нямаше компютри. Даже кубчето на Рубик още го нямаше. Но и нашите игри бяха интересни. Докато риташ, хем можеш да си отгризваш от "циганската баница", хем да гониш парцалената топка и никой не беше с наднормено тегло.

Играехме на джандари и апаши и война със сарбакани, тръбички, от които като духнеш, изстрелваш фунийка с игла или връх на писец и убождаш "противника". Играехме на топчета; в Пловдив им казваха "джамини". Надплюване се играеше по правила строги като олимпийските. Два кръга на няколко разкрача един от друг. Можеш да приклякаш в твоя кръг, но не можеш да излизаш от него. Който наплюе другия, побеждава. Не се смейте, нашата игра стана международна. Ердоган плюе Германия, Холандия и други, те и Украйна плюят Русия. Медийните предизборни дебати са надплюване, медиаторите и медиатресите реферират.

Като ставаше тъмно, заедно с момичетата играехме на "Интелектуалната игра". Разделяхме се на два отбора, твоят отбор намисля мъчна дума, казва я на ухо на един от другия отбор и те да отгатнат думата. Шампион беше Дудо, синът на професор Ангелов. Ние търчахме след парцалената топка по-бързо, стреляхме с фунийки по-точно, плюехме по-далеч, но Дудо бе шампионът в интелектуалната игра. В позата на кариатида Дудо се направи, че мисли под един трегер и ние се сетихме, че Дудо изобразява думата културтрегер. Той изобрази с жестове и ръмжене две мечки, мина между тях и другите се сетиха, че думата е интермецо.

"Линее нащо поколение" написал Вазов през ХIХ век. Прекланям се пред народния поет. Сега, през ХХI век, аз ви пиша Тъпее и тлъстее наш'то компютърно поколение. Компютърните игри направиха децата с лениви тела и въображение. Ерес? Но знайте, че истината се ражда като ерес и умира като предразсъдък. Знайте, че политическите игри направиха въображението лениво - партията мисли вместо вас, дава ви "опорни точки", дава ви "рЕпери" за политически "маркЕтинг". Казва се репЕри и мАркетинг, но простотията е друг въпрос, така че хайде да си поиграем, нали сме Homo ludens.

Политически ТЕСТ

ФАКТИ: През 50-те години на ХХ век израелски Airliner, четиримотерен Constellation, навлезе в българското въздушно пространство и два наши изтребителя го свалиха над река Струма. Загинаха всички пасажери. България не беше в ООН, мощното еврейско лоби в САЩ натисна да ни приемат и ни приеха.

ВЪЗМОЖНИ ОТГОВОРИ:

1. Въпреки жертвите евреите не забравят, че България спаси много повече евреи; сега я предлага за Нобеловата награда.

2. За да плати милионите долари застраховки за пасажерите и еърлайнера, България трябваше да е в ООН.

ФАКТИ

Турците са потурчени българи; наши сънародници; имат право да гласуват и у нас, и в чужбина.

ВЪЗМОЖНИ ОТГОВОРИ:

1. Да, така е.

2. Като са българи, да говорят и пишат на български, да се чувстват българи. Не в купето за майки с деца да сложат бомба, която да гръмне във влака в тунела при Буново и да направят паметник на тези турски "борци срещу тоталитаризма". Не да ислямизират България, да строят със саудитски пари джамии с тенекиени минарета.



Политолозите, кремлинолозите, социолозите, културолозите и другите лози са скорозрейки, загнили преди да узреят, понеже са учили в "Американски" университет, или са Фулбрайтови стипендианти, или носят на челото си клеймото "Креатура на Сорос". Онзи ден чух как един от тях прелива от пусто в празно, каканижейки думи като "секюратизиране". Не било негова работа да преведе тази дума на човешки език, то било работа на преводачите. А той ще витае в ноосферата, платен паразит, дистанционно ръсейки мъдрости. Ежечасно ни ръсят мъдрости. България трябвало да е в НАТО, понеже през годините Северноатлантическият пакт сдържал Варшавския договор. Ама не бе, скорозрейки. Варшавският договор беше създаден години след НАТО. НАТО не помогна на Гърция при турското нашествие в Кипър. НАТО е анахронизъм. Отживелица без право на живот. НАТО потроши много държави и ни остави да събираме парчетата. НАТО предизвика наплив в Европа на афганистанци, сирийци, либийци и други африканци. US президентът Тръмп ще спаси НАТО, понеже е бизнесмен и ще принуди европейците да плащат още повече на НАТО чрез износ на военнопромишления US комплекс.

Когато влизахме в НАТО, един кмет в Северна България поиска да рециклира стар паметник от тоталитаризма в монумент на НАТО. Родители дадоха на новородените си имената Нато и Натолинка. Варшавският договор си отиде, сервилността остана. Раболепието. Да беше само Соломон Паси, който изклинчи от войниклъка, а стана първи натовец, разбирам, той десет люти чушлета може да преглътне, че този срам няма, но - ох, чичковите червенотиквеничета! - не можах да избера за кое от вас да гласувам, понеже не ми дадохте избор; всички сте натовчета и натолинки с едно изключение, потвърждаващо правилото, но и за този самотник не гласувах, защото стана като при комунистите, които печелеха с 99%.

Въобще не е честно да гласувам. Средната продължителност на живота е 72 години в България; аз съм на 85, не е честно да се бъркам в едно бъдеще, което не е мое. Неграмотните цигани също не бива да гласуват; не бива бъдещето да го определят безписмени, които си продават гласовете. Отблъскват ме кандърмите "Гласувайте, всеки да гласува!" Отблъсква ме примитивния коментар на "Зюддойче цайтунг" и низ "сериозни" медии: "В изборите българите показват за коя суперсила са - Брюксел, Вашингтон или Москва."

Суперсила ли е Русия?

Да.

По територия, природни дадености, авангардни оръжия и престъпност Русия е велика. Crime money - десетки милиарди долари бяха изпрани с помощта на най-престижните западноевропейски банки, Дойче банк включително.

ТЕСТ ЗА ШПИОНИ: По хитлерово време немците печатаха левове, English Pounds и други пари. Англичаните заловиха немски шпиони чрез банкнотите, с които те плащаха. В хартията им липсваха микроскопичните дефекти на автентичните English Pounds, фунтовете стерлинги.

DI copyright

 Гъливер
 Homo ludens
 Рубик с неговото кубче
 Сарбакан
 Кариатиди
 Вазов: "Линее нащо поколение"
111
35570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
28 Март 2017 20:07
Еееех, г-н Иванов,

До болка тъжна и мъчително вярна писаница, но не сте прав, че възрастните не трябва да гласуват...

Великият кормчия Мао, твърдеше, че който не експериментира, няма право да се изказва...
28 Март 2017 20:10

Особено за гласуването!
А децата едно време имаха по-развита мисъл. Която идва от фантазията. Вземаш една пръчка и тя става пушка, сабя, кон... Имаше игри, които изискваха мисъл, а не автоматично парализиращо натискане на бутончета...
------------------
Сайтът на Генек

28 Март 2017 20:11
Не всекиму е съдено да стане мъдрец на стари години
28 Март 2017 20:15
Тази писаница е може би най - доброто в последно време от Джимо! Много добре!
28 Март 2017 20:27
интермецо
28 Март 2017 20:39
Покрай интермецо-то и културтрегера се сетих как Петка подсказвал на Чапаев "Гуно", "Шостакович" и "Мусоргски"
Полезна и увлекателна джимова усуканица
28 Март 2017 20:42
Майсторе,ще те четат и внуците ми!Хвала!
28 Март 2017 20:50
Класика!
28 Март 2017 20:53
каканижейки думи като "секюратизиране".
Как може! Казва се "секюритизация". Означава "оценнокнигостяване".
28 Март 2017 20:56
Може и "оценнокнижовностяване".
28 Март 2017 20:59
Честито на печелившите, жалко за седесето, пак нашите са на власт! (бурни ръкопляскания)
28 Март 2017 21:08
"интермецо" е наистина много сполучлива игра на думи .

Джимо обаче иска да каже, че може да си играеш с думи, мисли и действия тогава и само тогава (!), когато е познато основното значение, смисъл, причина и следствие от определено действие. Това става само в определене кръгове (групи от хора със сходен характер и цели в живота).
28 Март 2017 21:27
Съобщение във вестник „Зора“ от декември 1943 г. за пуснати детски играчки с експлозив от противникови самолети. Така воюват някои, нищо, че се пишат християни. Когато си изрод, религията няма значение. Едно е да пуснеш бомба, която да убие дете, друго е да пуснеш играчка с единствената цел да убиеш дете.
http://bultimes.com/saobshtenie-vav-vestnik-zora-ot-dekemvri-1943-g-za-pusnati-detski-igrachki-s-eksploziv-ot-protivnikovi-samoleti-taka-voyuvat-nyakoi-nishto-che-se-pishat-hristiyani-kogato-si-izrod-religiyata-nyama/
Снимка: Чергар Чергаров, Фейсбук
28 Март 2017 21:36
Бат Джимо,много си милостив към пасмината дето съсипа държава на 13 века .
28 Март 2017 21:36
Една много добра и много смислена писаница!
Благодаря ти Маестро!
28 Март 2017 21:49
Който наплюе другия, побеждава. Не се смейте, нашата игра стана международна. Ердоган плюе Германия, Холандия и други, те и Украйна плюят Русия. Медийните предизборни дебати са надплюване, медиаторите и медиатресите реферират.


Времето ни мина под тази игра ...и международна.

За писаницата -
28 Март 2017 21:57
бате джимо, благодаря за писаницата!
за една бройка щях да турна запетая и да напиша "както всеки вторник".
28 Март 2017 22:03
Съобщение във вестник „Зора“ от декември 1943 г. за пуснати детски играчки с експлозив от противникови самолети
А десет години по-късно пуснаха токсичната Кока Кола и танца туист, който увреждаше бъбреците.
28 Март 2017 22:14
ПП
Една от последните епиграми на Радой Ралин, импровизирана в ефир:
И преди наще, и сега наще
и едните без гаще, и другите без гаще.
28 Март 2017 22:22
Приятел4е 28 Март 2017 20:39

Ще се постарая да предам жестомимично още един виц ... Трима рибари, глухонеми шопи, разискват оживено. Първият: "На Реброво - такива риби (половин длан)". Вторият - "На Лъкатник - толчави (цяла длан)." Третият - "На Курило - ей такива! (прегъната ръка дясна ръка и лява върху сгъвката на лакътя." (Аз съм десничар... ) .

... дава ви "рЕпери" за политически "маркЕтинг". Казва се репЕри и мАркетинг, но простотията е друг въпрос,...
- това е надменност непростима. Във всеки (даже и за българския) език всички чужди думи се нагаждат към правоговорните правила на собствения, те не се произнасят както на чуждия език. В езикознанието му казват "свръхкоректност", която избива в доста "просташки" правоговор... Но друго си е владеенето на няколко чужди език - помага....

... 2. За да плати милионите долари застраховки за пасажерите и еърлайнера, България трябваше да е в ООН...
- Мнооооо тъп мултипъл чойс. Не вървой...

... Турците са потурчени българи; наши сънародници; ...
- Сирьозно?
28 Март 2017 22:27
Представям си как ще изрази със жестове материалът ебонит!
28 Март 2017 22:29

valokan
28 Март 2017 20:11
Не всекиму е съдено да стане мъдрец на стари години

***
Тест за турци не е нужен...
28 Март 2017 23:12
Eто Ви и параден пример за фейкова,
/средно грубо изпипана фалшива новина/
за ужким статията от ,,Зора"-но калпавото
си е калпаво.Спазен е /Божем/ушким правописа
като са напляскали тук и там Ъ.
Но е имало и други граматични правила
които въобще не са спазвани при писането на ужким новината.
Всичката Ви работа е такава клан-недоклан,
дран-недодран!
28 Март 2017 23:32
ДИ
28 Март 2017 23:42
28 Март 2017 23:44
Най-гнусната лъжа е казването на само част от истината! Кипър никога не е бил и не е и сега член на НАТО. Ако не вярваш, питай сина на тъмничаря, нали сте дружки и по първо и по второ направление!
29 Март 2017 00:06



"Най-гнусната лъжа е казването на само част от истината! Кипър никога не е бил и не е и сега член на НАТО. "


Че бачо къде го твърди ?
29 Март 2017 00:08
Още от преди Освобождението българската политика се дели само и единствено на русофили и русофоби. По-сетнешните купешки моди са ашладисани върху тая основа. А статиява като да е генерирана от бот. Хаотична компилация от опорните точки на копринките. Сигурно се е бъгнал нещо, щото е опущил Хирошима и Дрезден.
29 Март 2017 00:16
РЕВиЗОРо ,никъде не пише ,че Кипър е бил в НАТО .
"НАТО не помогна на Гърция при турското нашествие в Кипър."
29 Март 2017 00:20




Та кой лъже гнусно ?
29 Март 2017 00:26
"НАТО не помогна на Гърция при турското нашествие в Кипър.


Простено Ви е да не знаете.Може би сте млади и не сте прочели точно какво е станало.Истината е ,че първо гърците настъпиха котето и Турция се възползва от ситуацията.Прочетете малко, не е толкова мъчително.
А може и да знаете всичко , но това да не се вписва в партийната линия.Тогава се сторете на вятър.Волният вятър от Дунаевски!
Лека нощ.
29 Март 2017 00:26
Та кой лъже гнусно ?

Русофилниците. Както винаги. Кипър не е член на НАТО. Турция напада Кипър, не Гърция, от какъв зор НАТО да се намесва, след като няма нападение срещу натовска държава? Но това не пречи на кремлеботовете да пробутват тая опорна точка с повод и без повод и да правят долнопробни внушения.
29 Март 2017 00:41
Чуете ли анахроничните определения "Аз съм десен/ ляв/ лява", вие чувате политически лилипути/ лилипутки. Тези определения са препикани от историята.

Може би дойде и нашето време!
29 Март 2017 00:48
аз съм на 85, не е честно да се бъркам в едно бъдеще, което не е мое.

По мярката на Господ имаш шанс за още 35 лета!
Битие 6:3
И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години.
29 Март 2017 01:59
РЕВиЗОР
29 Мар 2017 00:26
Мнения: 536
От: Bulgaria

"НАТО не помогна на Гърция при турското нашествие в Кипър.


Простено Ви е да не знаете.Може би сте млади и не сте прочели точно какво е станало.Истината е ,че първо гърците настъпиха котето и Турция се възползва от ситуацията.Прочетете малко, не е толкова мъчително.
А може и да знаете всичко , но това да не се вписва в партийната линия.Тогава се сторете на вятър.Волният вятър от Дунаевски!
Лека нощ.

***
На тях може и да е простено, но на теб не е. Гърците никога не са настъпвали в Кипър. Кипърски грък низш военен чин май беше гледал Рамбо та направи възможно най-неорганизирания преврат срещу местните турски мераци. туркието се възползува и в тон с вечната си политика моментално изпрати окупационен корпус, а Гърция се направи на ударена с мокър парцал наверно под нечие давление. Архиепископ Макариос бидейки президент на Кипър се спаси в английска база на острова. туркието плени между 5,000 и 12,000 кипърски гръцки войника на които костите все още не са открити и създаде едно от най-непризнатите и гнусни формирования в света - "турската" "кипърска" "република" призната и до днес единствено от туркието, на практика турска военна база на значителна част от острова. И днес кипърските гърци не смеят да минат бариерите, а кипърските турци живеят в страната на турските огледала. А НАТО просто предотврати конфликт между югоизточните си членове. "Неосведомеността" ти от кабинетите на Президиума на Малеев би събудила недоумение, ако ти беше за пръв път. Спи спокойно, драги на теб никакво четене няма да помогне.
29 Март 2017 02:31
Ех ДрОгарю Drug,
Как само ги комбинираш ,въртиш и сукаш,
1/За събитията през лятото на 74 не казваш нито словце
за Еносис"а ,за полковника Никос Сампрас и т.н.
/има википедиа-четете/.
3/Турция като гарант на малцинството си,направи
дебаркиране-като за учебник,и добре че беха солдатите на Н.В.Елизабет
та ги спреха навреме.
4/За прехода между двете части-всеки кипърски грък или турчин
може свободно да преминава -ако ще по 100 пъти на ден-само с личната
си карта/на обозначените за това чек-пойнт/
5/Единственото което е жалко,много жалко е че най,най хубавия плаж в Европа
Фамагуста Бийч-продължава да е миниран и се стреля след предупреждение!
29 Март 2017 03:58
Ееееех Кипър и едрите звезди над Фамагуста , както е казал поета !!!
Архиепископ Макариус , царство му небесно , и той не обичаше турците !
Само ние българите ги любим ,защо ли ?!
И с циганите така , и с комунягите също !?
Българина , обича да обича !!!!!
Нооо пролет иде , да се хванем за зелено ... ииии- пей сърце !
29 Март 2017 04:07
Варшавският договор си отиде, сервилността остана.


Все същото, само че с обратен знак.
Много обратен.
29 Март 2017 04:09
Ех, каква писаница, г-н Иванов! Каква писаница!ЕС, НАТО, това са фльонги някакви, мъниста и дрънкулки, външна форма за парлама. Страната ни е водена към заколение; тя сега няма място в мвждународнтото разделение на труда, т.е. няма икономическа база и живее на евросоциал; няма военна адекватна сила, НАТО няма за цел да ни защити срещу друг свой член, който му е много по важен и изгоден.
За по-младите: на Гърция и беше заповядано да си прибира корабите и войската, те бяха тръгнали да защитават Кипър и им се наложи по средата на пътя да се обърнат и приберат обратно - и в безсилие да гледат как Турция се разправи с кипърските гърци. Хем Гърция, по много причини, е галенто дете на Запада.Толкова за НАТО.
Колко помага сега Запада на Македония? Колкото помогна на Косово ли? И няма толкова голямо значение кой на какво е член и на какво не е, когато трябва, граниицте се чертаят или на салефетка, или на цигарена кутия. В сблъсъка на големите ние трябва да разберем на кой му трябваме живи, здрави и многобройни и на кой му трябва мултиетническа територия, населена главно с цигани. Слепи ли сме?
29 Март 2017 05:32
НАТО не помогна на Гърция при турското нашествие в Кипър.

***
ЗАЩО ?
аджеба,
НАТО тогава е трябвало да помогне на един свой член ( Гърция ) срещу друг свой член ( Турция ) в техен конфликт на територия извън НАТО ( Кипър ).
А де ???
29 Март 2017 06:17
НАТО тогава е трябвало да помогне на един свой член ( Гърция ) срещу друг свой член ( Турция ) в техен конфликт на територия извън НАТО ( Кипър ).
Aми. Нито Гърция, нито Турция са били тогаз обект на агресия. НАТО ни при чем, бля.
29 Март 2017 06:44
6ifrin
29 Мар 2017 02:31
Мнения: 37
От: Austria
Скрий: Име,IP


***
ДрОгари бяхме с майка ти (или може би с баща ти), за теб съм или друг или дръг - по избор. Какво да ти кажа селски за лятото на 74 - освен че бях в казармата и ми се поразмина уволнението, барабар с някои други съпътствуващи удоволствия. За полковника (не тенисиста) писах, за по-черните му авери от онова време оставям на теб да ги оплюеш или похвалиш - нито едното би ме учудило, нито другото. За дебаркирането на аскера и плачевните резултати от това също писах за разлика от теб (може и да не ги пише тия работи в турската википедия, там ти си сведущ). За солдатите на нейно си величество, драгий ми поспаланко (дето се разбуди по никое време!) пак повтарям че отърваха Макариос, но не и ония гръцки кипърски войници дето сега са на дъното на Фамагуста Бийч (или наоколо). За прехода с бариерите и заптиетата - дали си го минавал или ти е казвал някой (по една случайност съм бил в страната на турските огледала) - и за това споменах по-горе). Пиши с факти гусинчо или си чети википидията.

Та какво думаш пропуснах сине на тейка си?
29 Март 2017 07:38
"Американски" университет, или са Фулбрайтови стипендианти, или носят на челото си клеймото "Креатура на Сорос". Онзи ден чух как един от тях прелива от пусто в празно, каканижейки думи като "секюратизиране". Не било негова работа да преведе тази дума на човешки език, то било работа на преводачите. А той ще витае в ноосферата, платен паразит, дистанционно ръсейки мъдрости. Ежечасно ни ръсят мъдрости. България трябвало да е в


Хаха, ех че весело! A на тия дето пишеха доноси за ДС, на техните чела какво пише? Доноси срещу колеги, за да гонят службички и да правят кариера и задгранични командировки. Какво ще каже другаря Стефан от 6-то и 2-ро по темата. Другите работи ме навеждат на мисълта за една друга дефиниция homo C₂H₅OH.
29 Март 2017 08:30
А десет години по-късно пуснаха токсичната Кока Кола и танца туист, който увреждаше бъбреците.

А по кое време беше като прическата конска опашка предизвикваше косопад, а дъвченето на дъвка - рак на стомаха?
29 Март 2017 08:56
За цялото писание, ама много ми хареса "медиатреси".
29 Март 2017 09:14



Тъй. Та къде Бачо твърди , че Кипър е бил в НАТО ?
29 Март 2017 09:23
Добре.
29 Март 2017 09:41
Patriot1965 28 Март 2017 22:27
Представям си как ще изрази със жестове материалът ебонит!

А Гъс Хол, Ренато Курчо, Аба Ебан, ген. Куропаткин, Николас Мадуро, тенорът Хосе Кура, дядо Курти, Лили-путка...?
29 Март 2017 09:47
Пропуснах Амелита Галикурчи и Йохана Путкамер (съпруга на Ото фон Бисмарк)
29 Март 2017 09:52
ген. Куропаткин
да го не среща адм. Куроедов...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД