:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Типично царски преговори и за кмет на столицата

НДСВ изчаква левицата. Софиянци предпочитат БСП да е сама на изборите, а не в тройна коалиция
БСП и НДСВ тръгват на преговори за обща кандидатура за кмет на София, но от крайно далечни позиции. И двете партии твърдят, че искат да играят заедно на вота в столицата, но не приемат лансираните от всяка поотделно кандидатури. НДСВ е против най-обсъжданата фигура в БСП - Татяна Дончева. БСП пък не приема проф. Огнян Герджиков, който се ползва и с подкрепата на царя, да е кандидат на тройната коалиция.

В опит за постигане на споразумение НДСВ отложи решението си кого да издигне за градоначалник на столицата. "Има възможност за обща кандидатура с БСП и ДПС", каза след вчерашното заседание на Политическия съвет първият зам.-шеф на НДСВ Пламен Панайотов. Той обаче заяви, че жълтите няма да подкрепят тясно партийна кандидатура на БСП като Татяна Дончева например. Вече започнали неофициални консултации между БСП и НДСВ, на които жълтите предложили да има обща кандидатура. По-сериозна среща между двете централи ще има до края на седмицата.

Според участници в заседанието на НДСВ единствената кандидатура, която Политическият съвет е обсъждал, е тази на Огнян Герджиков, който заявил, че е на разположение. По-късно обаче той каза, че има и по-подходящи кандидати от него. "Един Герджиков стига", отвърна професорът, визирайки кандидата на ОДС Минко Герджиков. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е бил пасивен на срещата по темата за изборите.

В същото време зам.-шефът на БСП и лидер на софийската организация Румен Овчаров обяви пред БНТ, че в чисто експертен и управленски план не смята проф. Герджиков за добра кандидатура. Според него коалицията трябва да номинира независим човек, с когото да може да се идентифицира всяка една от партиите. "Убеден съм, че правилното решение за коалицията е обща кандидатура на трите политически сили. Или даже на по-широка коалиция, ако е възможно", каза Овчаров.

Възможно е трите партии да се обединят в Русе и в Разград. Сигурно е, че в Разград БСП и ДПС вече са се разбрали да подкрепят независим кандидат-кмет. ДПС взе решение да не издига кандидат в София.



ДЕМОСКОП

Според социологическото проучване на агенция "АССА-М", поръчано от БСП, софиянци смятат, че ако БСП, НДСВ и ДПС играят заедно на вота в София, кандидатът им трябва да не е фигура от първите редици в тези партии, нито пък да е лансиран в публичното пространство като кандидат на отделна партия. В публичен оборот такива са Огнян Герджиков и Татяна Дончева.

Около 60% от софиянци предпочитат БСП да се яви сама на изборите, а не в коалиция. Най-малко харесван е вариантът БСП-НДСВ-ДПС. По-голяма част от хората в софийската организация на БСП предпочитат обща кандидатура, за да се изпробва управленската коалиция на местно ниво.

Профилът на желания кмет показва, че той трябва да е експерт, който да разбира от проблемите на София. Можело и да е партиец, но не изявен. Столичани предпочитат той да е архитект, финансист или юрист, но не и адвокат или банкер. Човек на изкуството или от артистичните среди също се смята за неудачен, защото няма да се справи с проблемите в столицата.
5
646
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
14 Септември 2005 00:20
Нищо ново -боричкане за власт. Ако Б.Борисов се кандидатира за кмет има шансове.
14 Септември 2005 01:48
Най-добре ще пасва някой комик-клоун. То и управлението на тази циркова трупа си е комедия.....
14 Септември 2005 02:26
Бойко Б е бомбата със закъснител!
Хода с него е великолепно подготвен за да се прецакат БСП и ДПС
София трябва да бъде не на турци и комунисти
Държавата може но София не може
14 Септември 2005 02:40
Ми, то вярно, че София е друга държава...

14 Септември 2005 06:24
Ти шъ ми каиш на мене.........
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД