:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,964,191
Активни 105
Страници 9,849
За един ден 1,302,066
Истинската история

Можеше ли Русия да не продаде Аляска?

Продажбата на най-голямото руско владение в Северна Америка преди точно 150 г. предизвиква и днес крайно противоречиви обсъждания
Първата столица на Руската Америка е Павловск (дн. Кодиак), назоваван още в изворите Павловска крепост, Павловско пристанище или Павловски залив, на о. Киктак (дн. Кодиак), общ изглед - вляво от средата на изображениетно е т. нар. Дом на Баранов. В средата: По-късно средището на Руската Америка се измества на югоизток, в Новоархангелск (дн. Ситка), на о. Баранов в Александровските острови, общ изглед - вдясно е укрепеното седалище на губернатора на Руската Америка. Долу: Централната жилищна част на Новоархангелск; части от рисунки с молив на Иля Вознесенски (1816-1871); 1840 г. и 1842/1843 г.
Руската Америка е събирателно понятие, което включва всички руски владения в Северна Америка, но също и на Хавайските острови, завладяни от руски търговци, заселници и православни мисионери във времето от 1732 г. насетне. Преди точно 150 години, в края на март 1867 г., най-значимото руско владение там е продадено, заедно със сградите, архивите и библиотеките, производствените съоръжения и всички движими вещи, на цената на голяма сграда; за 4 долара и 74 цента за квадратен километър; и срещу 1,8 % от БВП на Руската империя за същата година. Тази сделка и сега е обвита в митове и тайни; по повод и във връзка с годишнината й ще се опитаме да ги разкрием.

Да, да, знам - и вие също го знаете, че в историята няма "ако" - каквото е станало, не може да се върне и в повечето случаи няма нужда даже да се обсъжда, но оставането на Аляска и, може би, на част от другите руски владения в Северна Америка и на Хавайските острови би направило нашия съвременен свят съвсем друг, навярно; дори само защото в този случай през втората половина на миналия век в условията на първия етап (1946-1989) на Първата студена война (1946-2014) в Аляска биха изобилствали безброй далекобойни съветски ракети - даже не и междуконтинентални, а със среден обсег на действие - насочени на изток, юг и югоизток, и изходът от тогавашното съветско-американско противопоставяне, изходът от противопоставянето на света на социализма срещу държавите от капиталистическия лагер, вероятно съвсем не би бил като този, на който вече бяхме свидетели тогава. А това очевидно съвсем пряко ни засяга като съвременници; ако Русия не бе продала Аляска преди век и половина, животът ни можеше да е съвсем различен.

* * *

Добре ще е, когато говорим за руското търговско-изследователско и военно нашествие в Северна Америка, да представим тези събития в общоисторическа среда, като част от славянското разселване изобщо; и друг път тук е ставало дума, че след края на Българската империя в началото на ХI в. именно Русия - след кратък времеви хиатус, поема ролята на водач на съвкупното славянство в неговите походи по завладяване на нови земи. И нека това не прозвучи грубо, само се върнахме отново към отговора на отвъддунавския славянски княз Даврентий, който с тия думи отговорил на едно неразумно, меко казано, искане, отправено към него през 575 г. от аварския хаган Баян. Та, когато обсъждаме руското нашествие в Северна Америка от 1732 г. насетне, а май и от доста по-рано, непременно ще трябва да го разположим в хилядолетната редица от такива нашествия - от разселването на носителите на протославянските археологически култури между Одер и Висла от IV-I в. пр. н. е., следвано от особеното ускорение на това разселване след втората половина на V в. н. е., през неспирното завладяване на нови земи от Българската империя от 796 г. до 1018 г. по целия Старопланински полуостров, а и някъде извън него, та до поемането на щафетата от Старата Рус от края на IХ в. насетне. Е, именно в тази дълга редица - в по-новите й части - ще попадне и руското нашествие в Северна Америка; и никак не е задължително самите руски колонисти да са имали съзнанието за общоисторическата си мисия докато са изкупували за копейки кожите на морските видри от автохтонното население на Аляска и прилежащите й острови. Достатъчно е, че ние го знаем . . .

Не беше напразно споменаването на руските колонисти току-що; след обединяването и укрепването на Русия - окончателно при цар Иван IV Страшни (1533-1584) - руската имперска идея разглежда именно Европа като посока, към която е обърната Русия; земското разширяване отвъд Урал винаги - чак до Сталин, Брежнев и съвременното руско ръководство - се разглежда като придатък към европейската посока на развитие; често принудително - в условията на Втората световна война или в днешните условия дори. Руските владения в Азия, същото е валидно, разбира се, и за руските владения в Северна Америка и на Хавайските острови, твърде често се разглеждат като тил на основните руски земи; едва от 30 те години на ХХ в. започва промяна в тази политика.

Ето защо продажбата на Аляска преди 150 години руското правителство не разглежда като нещо твърде сериозно; тогава то е и остава твърде дълго само търговска сделка, нищо повече. Макар прогресивното "оглупяване" на руските царе от владетелския род Холщайн-Готорп-Романови, където последната съставка е повече за благозвучие, също да е от значение; на практика изцяло принадлежащи към усилено израждащата се немска аристокрация, където браковете между твърде близки роднини са общоприети от векове, а благородническата кръв е вече мътносиня, руският императорски род се "държи" все по-странно с времето; чак до началото на Великата руска революция. И нека не звучи необичайно никому - немската аристокрация е трайно увредена в резултат на кръвосмесителните бракове; има достатъчно примери от ХIХ в., при които е налице прекъсването на аристократичен род, чиито последни владетели имат седем (!) сина, но всички те са или неизлечимо болни, или с психични отклонения, или бездетни в най-добрия случай. Та и решението на император Александър II, при всичките му безспорни заслуги за Освобождението на България, ще трябва да се погледне и от гледната точка на немските му предци.* * *Макар да се получи твърде дълго въведението в новата тема, нека започнем отсега отговора на въпроса от заглавието; да, можеше да не бъде продавана Аляска, категорично.

Всички изследователи (вж. напр. {1}{2}{4}) разглеждат няколко възможни основания за изоставянето на Руската Америка; и възможността за изхранване на обитателите на тези земи е винаги на първо място; но не твърде основателно. Аляска притежава обработваеми земи, особено в поречието на р. Матануска и на близкия до нея п-в Кенай (по южното крайбрежие на полуострова). В наши дни значим селскостопански район е и поречието на р. Танана, но преди век и половина тамошните земи са били недостъпни за земеделие. Дори по време на разглежданите събития при добра организация едва осемхилядното население на Аляска е можело да бъде изхранено с достатъчно картофи, зеле, марули, моркови, някои видове студоустойчиви плодове, мляко и месо от домашни животни и от диви елени; трудните доставки на продоволствия, на които ще се спрем при завладяването на Руската Америка, всъщност са можели да бъдат избегнати.

(следва)Извори". . . Ние, Александър II, Всерусийски император и самодържец . . . обявяваме, че поради постигането на взаимно съгласие между нас и правителството на Североамериканските съединени щати упълномощени от нас [лица] сключиха и подписаха . . . договор за преотстъпване на нашите североамерикански колонии; изцяло договорът гласи следното:

Чл. 1. Негово величество Всерусийският император с настоящото се задължава да отстъпи на Североамериканските съединени щати, незабавно след обмена на ратификационните документи, цялата земя . . ., владяна сега от Негово Величество на [Северо]Американския континент, а също и прилежащите към нея острови. Указаната земя се простира в посочените по-долу географски граници, а именно: като източна граница да служи разграничителната черта между владенията на Руската и Британската [империя] в Северна Америка ..., [определена в] сключената между Русия и Великобритания конвенция от 16/28 февруари 1825 г. . . . [следва подробно географско описание, съвпадащо почти изцяло със съвременната граница между Аляска и Канада на изток].

Западната граница на отстъпените земи [е следната; следва подробно географско описание, съвпадащо почти изцяло със съвременната руско-американска граница през Беринговия проток].

Чл. 2. [Заедно] със земите, отстъпената съгласно [чл. 1] върховна власт на Съединените щати, е свързано [също] правото на собственост на цялата обществена земя и площ, на земите, които не са заети от никого, на всички обществени сгради, укрепления, казарми и други постройки, които не представляват частна собственост. Но [същевременно] се постановява, че [християнските] храмове, въздигнати от руското правителство на отстъпените земи, остават собственост на православните вярващи, живеещи на [същите] тези земи и принадлежащи към Православната църква. Всички дела и документи, [включително] правителствените, отнасящи се до по-горе посочените земи и съхранявани там понастоящем, се предават на пълномощника на Съединените щати; но Съединените щати по всяко време, в което възникне такава необходимост, [са длъжни] да предават на руското правителство, на руските длъжностни лица или на руските поданици, които поискат това, [официално] заверени копия от тези документи . . ."

Из Договор между Русия и САЩ, Вашингтон, 18/30 март 1867 г.

Превод на български по {3}Книгопис:

{1} Александр Алексеев, Освоение русскими людьми Дальнего Востока и Русской Америки до конца ХIХ века// М., 1982

{2} История Русской Америки (1732-1867)// т. III, М., 1999

{3} Полное собрание законов Российской империи. Собрание 2// т. 42, СПб, 1871// № 44518, с. 421-422

{4} James R. Gibson, The Sale of Russian America to the United States// In: Acta Slavica Iaponica, 1, Sapporo, 1983// pp. 15-37Следващ текст по темата:

Руската Америка: Продажбата на Аляска продължава да е обгърната в митове и тайниСвързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009011500040001301

(Завладяването и усвояването на руския Далечен изток е държавна грижа от ХVI в.)

http://www.segabg.com/article.php?id=722468

("Свикнали сме ние да владеем чужда земя")
63
23962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
05 Април 2017 19:33
Мъка, мъка.
05 Април 2017 19:39
А бе, другарят Петрински не чете ли Форума? Или да му дадем линкове кумто нашите исторчари - жужофили? Та да вдене най-после, че Аляска нийе продадена, да дадена под наем до следващата година? А? И след туй - Крымнаш? А?
05 Април 2017 19:42
Просто поредната руска глупост: да продадат Аляска.
Но напъна на петрински да изкара, че ако не беше продадена Аляска, то Студената война щеше да свърши по друг начин, е смешен. Ами вместо в Аляска, руснаците могеха да сложат ракетите в чукотка и готово.
Почти както казал Гошо Димитров - Тарабата: "Колелото на историята се върти до пълната победа на нормалните хора над комунизма".
05 Април 2017 19:51
Котка -
Компанията -
----------------
Сайтът на Генек
05 Април 2017 19:58
-Застанал чукчата на брега на Беринговия проток и вика:
-Американец скръндза! Американец циция. Американец много глупав!
Чули го американците от другата страна на протока и го питат:
-Чукча, защо ни ругаеш, какво лошо сме ти направили?
-Като купи Аляска, защо се стисна и за Чукотка? Американец скръндза.

а иначе серизно, добре, че аляска не част от русия, както и че нашето беломорие покрай кавала и тасос не е наше. щеше да има в аляска колхозы, гулаг и подобни простотии, а на нашето беломорие щеше да има съвецки военноморски бази, после мутрите щяха да го бетонират, и язък за красотата.
05 Април 2017 20:22
Мъка.....Мъка-а-а-а-а-а-а-а.!!!!
Jusauthor Известен Форумец
05 Април 2017 20:34
Можеше ли Русия да не продаде Аляска?


Можеше! Ако не беше сглупила да ходи на война с Османската империя за някакви българи, дето ни меда ѝ щат, ни жилото - може и да не я продаде.
05 Април 2017 20:45
Който иска да научи цялата история за продажбата на Аляска, да изгледа това :

Русская Аляска. Продано! Тайна сделки

https://www.youtube.com/watch?v=7_Q9ynuWn3Y
05 Април 2017 20:51
А можеше ли Франция да не продаде Луизиана кажи-речи за същата цена на квадратен километър?
05 Април 2017 21:06
Нямало е начин Аляска да не бъде продадена. САЩ са поставили буквален ултиматум. Русия е нямала ресурси да я поддържа и САЩ са щели да я вземат със сила. А Русия се е готвила за война с Турция и са ѝ трябвали много пари.
05 Април 2017 21:10
С парите от Аляска Русия е освободила България
Добра сделка.
Заслужава си
05 Април 2017 22:08
Съжалявам, но статията е нечитаема. Сигурно разказче от началното училище би звучало по-добре.

Що се отнася до продажбата на Аляска, то е преценено, че тя дълго не може да бъде задържана от Русия и ще бъде загубена. Затова и се взема решение, поне да й се вземат някакви пари, отколкото никакви.

Ако би оцеляла, като руско владение до края на втората световна война, то още в 1946 г. щяхме да имаме и Третата световна война. Никой в САЩ, които тогава имат монопол върху ядреното оръжие, нямаше да допусне САЩ да бъдат уязвими от съветски ракети и войски на американския континент.

Предвид, че без американската помощ по време на Втората световна война, съветските войски нямаше да имат не само метали, снаряди, камиони и горива, но и съветските войници трябваше да са на фотасинтеза, то изхода от Трета световна война през 1946 г. бе ясен. СССР оцеля до 1991 г. и защото Русия продаде Аляска.
05 Април 2017 22:28
Сделки всякакви...

"Все пак сделката е сключена през април и ратифицирана през октомври. На 20 декември 1803 г. САЩ официално получават Ню Орлиънс от Франция, а с него и цяла Луизиана, присъединявайки към територията си общо 2 144 476 km². Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър е ниска и удобна за САЩ - 3 цента, но общата крайна сума е голяма - 15 млн. долара и е изгодна за Наполеон. В днешни пари (към 2010 г.) сделката би струвала приблизително 219 милиона щ. долара."
05 Април 2017 22:57
Дали да се включа и аз в поредното отвличане на българите от поредното им обиране (ток, вода, парно)? Хайде за последно и аз:
Г-н Петрински, стига простотии!
'изходът от тогавашното съветско-американско противопоставяне, изходът от противопоставянето на света на социализма срещу държавите от капиталистическия лагер, вероятно съвсем не би бил като този, на който вече бяхме свидетели тогава'
Г-н Петрински!
Още през 1972г. започва планираното предателство на т.нар. номенклатура към народа си. Какъв изход от противопоставяне, като става дума за жалки предателства на разни гвишианита на разни КГБ-та и ДС-та? За да си лапкат днес по разни екзотични острови на наш гръб.
Чудя се как още не се е намерил 'форумец', който да намекне, че и парите от Аляска не са получени в Русия и че и ФРС на САЩ се е родила и с тези именно пари?
05 Април 2017 23:10
Още през 1972г. започва планираното предателство на т.нар. номенклатура към народа си.

Повече съм склонен да мисля, че предателството на номенклатурата започва с убийството на Сталин и последвалото убийство на Л. Берия (като евентуален наследник и човек който може да им потърси сметка ).
Гледайте "Холодное лето пятьдесят третьего"!
05 Април 2017 23:14
Един канадец разказваше, че първо на тях я предложили, ма те нещо се назлъндисвали, нямали излишни доларс и намсикво още... Всъщност, така и не разбрах за кво се къхъри афтора? Имал царя Аляска, продал. Да не забравяме, че 'всяяяяка влаааст е от боооога'...
05 Април 2017 23:15
Бъч,
по същество сте прав. Но аз говоря за доказани вече неща. Все пак вече Полторанин разказа за Виенските им 'институти' и ковачницата на кадри като Гайдар, Чубайс и т.н. Има и други доказателства вече за ген. Гвишиани, връзката му с Косигин, прикривания на мръсни дела и т.н.
05 Април 2017 23:22
разселването на носителите на протославянските археологически култури между Одер и Висла от IV-I в. пр. н. е.

Ходят значи насам-натам и - "Добър ден, носим ви археологическа култура!" Яко.
05 Април 2017 23:31
J_J, Това с Виенските институти ми напомни един много интересен 'репортаж' за Шойгу като рицар на Малтийския орден. Същите, на които Папата от запаса им шътна финансите на Ватикана точно преди да хвърли тиарата. Много интересни неща има по света.
05 Април 2017 23:38
urupuchi,
и ти си прав за ходенето насам-натам, ама не исках да се занимавам с подробностите от идеите на г-н Петрински.
Иначе, аз затова твърдя, че на нас ни пасва управление като на евреите в Израел. Полувоенно. Защото докато са си ходели насам-натам прабългари и хазари като комшии и кой коя на другия хване, вероятно вече и евреите не са точно евреи и ние не сме точно прабългари... но в никакъв случай не са си разнасяли протославянски археологични култури все пак
06 Април 2017 00:08
Русия се "отказва" от Aласка на времето, след загубата на Кримдката Война. Единсвено е имала избор в полза на кого ще го направи. САЩ за времето са били извън Европейските проблеми . Пък и така се избягва подобна на Испсндката война от 1898. Франция прави подобно нещо с Луизиана..
За невярващите; Япония нагледно показва че Руската Имоерия доти изостава в сдаването на далечните си владения.
Чак победата над Нациьма и откриването на wmd спират тази тенденция, дори я обръщат .
06 Април 2017 00:37
Иван Петрински
06 Април 2017 00:38
Генек и компания
06 Април 2017 01:12
С парите от Аляска Русия е освободила България
Добра сделка

За кого добра? Правилно, за американците.
А иначе парите за освобождението сме си ги платили в злато с лихвите (без последната вноска)
06 Април 2017 06:50
Всичко хубаво , ама се забравя за най-важната връзка - масонската !
Там е ключето и за Аляска , и за Луизиана и за много други неща , дори и за руско - турската война !
06 Април 2017 09:03
За г-н Петрински и за тези, които искат да освежат спомените си за продажбата на Аляска ("Изстисканият портокал" ) . моля тук Натисни тук По-интересни са разсъжденията в текста, защо Русия продава Аляска... - интересА е разклатил фесА.... ...
06 Април 2017 09:06
... Та и решението на император Александър II, при всичките му безспорни заслуги за Освобождението на България, ще трябва да се погледне и от гледната точка на немските му предци....
- Това цепи мрака безпросветен...
06 Април 2017 09:11
Малко на шега,но.. Продажбата на Аляска е репетиция за овластяването на олигарсите в Русия от суетника Горбачов.В "Дума" маи са отворили архивите на "нанотехнологиите"
06 Април 2017 09:13
" С това се занимавала Руска-американската компания (РАК). Учредена от смели хора – руски бизнесмени от 18 век, храбри пътешественици и предприемачи. Компанията управлявала всички занаяти и природни изкопаеми в Аляска, подписвала самостоятелно всякакви търговски договори с други държави, имала собствен флаг и валута — кожени „марки“. Компанията получила тези привилегии от царското правителство. То от своя страна удържало огромни данъци и имало дялово участие – царе и техни роднини били акционери в РАК.
РАК реализирала огромни приходи - над 1000% печалба! „Главен управител“ на руските селища в Америка бил находчивият търговец Александър Баранов. Вече старец на преклонна възраст, Баранов се оттеглил и мястото му било заето от капитан 1-ви ранг Хагермайстер, който довел нови служители и акционери от военните среди. Оттогава по устав управители на компанията можели да бъдат само офицери от Военноморския флот. Силоваците бързо „захапали” доходния бизнес и точно това довело компанията до фалит. Тогава прехвърлят РАК на държавна издръжка – 200 хиляди рубли годишно. Но и това не помогнало. ".... http://www.duma.bg/node/80232
06 Април 2017 09:23
То по-добре ще бъде да си вадим поуки от историята ( вкл. и НИЕ!) , вместо да си губим времето с празни мисли.
06 Април 2017 09:24
Можеше ли Русия да не продаде Аляска?

Абеее... можело е, ама Сенатът нямал пари за цялата Русия...
06 Април 2017 10:14
Хр_Атанасов
06 Апр 2017 09:03
Посочения адрес не се отваря,бихте ли го коригирали?
06 Април 2017 10:41
Петрински за пореден път даде своя силен принос за фентъзи жанра.
Дж. Р. Р. Толкин, Дъглас Адамс и Робърт Джордан стенат от завист.
06 Април 2017 10:58
Поздрави за форумците, които в случая показват повече здрав разум от автора, който се отприщил на такава ненаучна фантастика, че чак сваля нивото на конкретно този брой на вестника, към постиженията на такива колоси като Брадва и Блиц.
06 Април 2017 12:20
За г-н Петрински
Котка
06 Април 2017 12:21
С парите от Аляска Русия е освободила България


Много хубаво, само дето не е вярно.
06 Април 2017 12:24
Този път огромен брой безумни мнения под статията.Казват, че на времето това е бил най-добрият форум.
06 Април 2017 12:54
Този път огромен брой безумни мнения под статията.
The what has called, such has replied.
Казват, че на времето това е бил най-добрият форум
Наистина беше.
06 Април 2017 13:40
Advokat33 - http://www.spiegel.de/einestages/usa-kaufen-alaska-1867-von-russland-schatzkammer-als-schnaeppchen-a-1140752.html - дано отвори...
06 Април 2017 13:45
Странни идеи са имали хората тогава. Кубинците например решили, че ще са по- добре ако се махнат от Испания. Ходи ги виж сега.
06 Април 2017 15:07
Абе, то има и Руска Калифорния - ама нейсе. Какво да правиш - история.
Гражданската война между Севера и Юга 1861-1865, е не по малко кървава от гражданската война в Русия след 1917 г. Това може да се провери в документите. Чудя се защо тази война не е спомената изобщо. Имам чувството, че все пак инициативата вече не е в Русия. Появява се нов колос. Така, че немския произход е не толкова съществен.
06 Април 2017 15:52
Светът на Петрински-германци-лоши,руснаци-добри,американци-лоши,руснаци-добри,авари-лоши,руснаци-добри,турци-лоши,руснаци-добри,българи-били добри,ама ги завладели,и после-руснаци добри,българи-братушки.Иссторията като приказка.Абе да не е завършил ВТУ Петрински??
06 Април 2017 16:31
Абе защо расово превъзходната руска аристокрация се докара дотам да тури да я управлява расово непълноценната германска аристокрация? И като бяхатолкова умни и толкова расово превъзходни защо простите болшевишки мафиоти им взеха всичко?
06 Април 2017 16:34
Иссторията като приказка.Абе да не е завършил ВТУ Петрински??
Абе брато, ти като идеш на концерт на Тони Стораро, какво очакваш да чуеш, класическа музика ли?
06 Април 2017 17:34
Наистина беше.


И аз съм чувала същото. Сигурно е било преди да започна да чета вестници.
06 Април 2017 17:36
Руски лош човек! Аляска продал, а чукча не продал.
Странни са делата на империите (Франция, Русия, САЩ...). Купуват - продават територии барабар с населението както нормалните хора продават старите си коли!
06 Април 2017 19:34
Руски лош човек! Аляска продал, а чукча не продал.


Има за какво да съжалява чукчата.

https://www.youtube.com/watch?v=0xHXHuofWXI
06 Април 2017 20:14
Мика
06 Април 2017 20:17
nikolay_rs 06 Април 2017 16:31
Абе защо расово превъзходната руска аристокрация се докара дотам да тури да я управлява расово непълноценната германска аристокрация?

И едните и другите са предимно арийци, вече сме пускали генетичните им карти тука.
06 Април 2017 21:02
nikolay_rs 06 Април 2017 16:31
Абе защо расово превъзходната руска аристокрация се докара дотам да тури да я управлява расово непълноценната германска аристокрация?

И едните и другите са предимно арийци, вече сме пускали генетичните им карти тука.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД