:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,969,159
Активни 162
Страници 14,817
За един ден 1,302,066

Виновен ли е плоският данък за бедността

Развитието на България след 2006 г. разбива митовете за облагането и доходите
Красен Станчев
Данъците са част от житейската и стопанската среда. Трудно е да се установи причинно-следствена връзка между тях и който и да е друг обществен феномен. Но поне може да се покаже, че "тезата" за влошаването на икономиката и на жизненото равнище след въвеждането на пропорционалния данък е или чиста илюзия, или съзнателна заблуда.

2006 г. е навечерието на членството на България в ЕС и две години от встъпването на страната в НАТО. Оттогава са минали десет години. Някои сравнения на даденостите в началото на 2016 с 2006 г. могат да покажат с какво се е подобрило благосъстоянието на икономиката и гражданите. За съжаление, окончателно установените статистически данни са най-често за 2014 г., но всеки може да ги провери на страницата на НСИ.

Реалният БВП на глава от населението през 2006 г. е 4500 евро, през 2014 г. - 5500 евро. Общият обем на БВП в началото на периода е 22 млрд. евро, а през 2014 г. - 42 млрд. евро. По паритет на покупателната способност спрямо средното ниво на ЕС БВП на България е 38% през 2006 г. и 47% през 2014 г.

Безработицата през 2006 г. е 9%, през 2008 г. тя достига до най-ниското си ниво за последните 20 години - 5.6%, а през третото тримесечие на 2015 г. отново е под нивото на 2006 г. (8.3%).

В началото на периода данъкът върху доходите на физическите лица е прогресивен - със ставки 20, 22, 24%, а този върху корпоративните доходи е 15%. Въвеждането на пропорционален данък отнема време - за 2007 г. е предвидено намаляване само на корпоративния данък до 10%.

През 2006 г. средният паричен доход на домакинствата е 5863 лв., а през 2014 г. - 11 489 лв., т.е. ръстът е 51% (въпреки рецесията и увеличаването на безработицата през 2009-2010 г.) Пак средно на домакинство разходите за храна и безалкохолни напитки през 2006 г. са 38.2% от дохода и 34.7% от общите разходи. Иначе казано: разликата в процентите означава, че тогава частично хората живеят на кредит. През 2014 г. разходите за храна и безалкохолни напитки са съответно 30.8 и 30.4% от общите доходи и разходи (кредитът за текущо потребление почти изчезва).

През 2013 - 2015 г., по недоразкрити причини,в политически проблем се превръщат домакинските разходи за ток,отопление и пр. Статистиката показва, че няма много основания за подобни политически тревоги. Като дял от общите разходи на домакинствата сметките за ток и другите режийни разходи и ремонти са 12.9% за 2006 г. и 12.6% през 2014 г. Противоположно на твърденията за "драстично" увеличение и нарастване на броя на енергийно бедните.

Ако се вземат за сравнение сметките за съобщения (фиксирани и мобилни телефони, интернет и пощенски и куриерски услуги), които впрочем за периода нарастват с над 61%, ще се окаже, че разходите за електричество на домакинствата през 2014 г. и след това са по-ниски от тези за мобилните телефони на един-двама от техните членове.

При това не е лошо да се има предвид, че от 2003 до 2005 г. цената на електричеството е вдигната от регулатора с 45%, а по онова време доходите на домакинствата са с 51% по-ниски в сравнение с 2014 г.

От сравнението на паричните разходи за различни потребителски стоки и услуги също се виждат интересни неща. Например за облекло и обувки хората сега харчат повече от два пъти, отколкото през 2006 г., плащат 3.5 пъти повече данъци (особено след въвеждането на "безчовечния" по израза на профсъюзни и политически деятели плосък данък през 2008 г.), 56% повече за жилищно обзавеждане и 2.4 пъти повече за свободно време, културен отдих и образование.

Наистина българските граждани през 2014 г. харчат и два пътиповече пари за алкохол и тютюневи изделиявъпреки забраните и увеличените акцизи. В същото време обаче начинът на хранене за този период се подобрява: яде се по-малко сол, захар, мазнини (включително сланина) и се консумира практически едно и също количество газирани напитки. Има известно увеличение при бирата, но за нея някои твърдят, че е спасила човечеството. По компоненти на диетата статистиката показва увеличено потребление на по-качествени меса и на плодове, особено цитрусови. По отношение на храната 2006 г. изглежда много по-зле от 2015 и 2016 г.

За периода на "невижданата" (според израза на неслужебните премиери от 2005 г. насам) криза от 2008 до 2012 г. България излиза на първо място в ЕС по продажба на автомобили. По брой на автомобили на 1000 души през 2012 г. България е на 37-о място от 136 страни и е по-напред от Русия и Румъния.

През 2006 г. някои неща бяха познати на малцина, например почти нямаше умни телефони. Едно представително пазарно проучване в началото на 2013 г. установи, че 64% от българските граждани ползват смартфони и почти 70% от тях "плуват" в интернет всеки ден.

През тези годинибългарските граждани и фирми не само възстановяват спестяванията си в банките (като дял от БВП), загубени през 1996 г. През 2006 г. депозитите на домакинствата в банките са само с 5 млрд. лв. повече от тези на нефинансовите предприятия - 14.6 срещу 9.7 млрд. лв. Към декември 2015 г. общото равнище на депозитите на българските граждани и фирмите в банките е 73% от БВП, като делът на спестяванията на домакинствата - 49% от БВП, е два пъти повече от тези на предприятията. Доверието в банките е високо въпреки ексхатологичните приказки на политиците.

На всичко по-горе може да се възрази, че това са средни стойности, които не отчитатнеравенството между гражданите и домакинствататова не е така. По неравенство, измерено според коефициента GINI от ЕВРОСТАТ, през 2012 г. България е практически равна на Гърция, Латвия, Испания, Португалия и Румъния. Според изчисленията на Световната банка динамиката на този коефициент е следната: през 2006 и 2010 г. неговата стойност е 35.7 и 36 през 2012 г.; през 2007 г. той спада до 28.1 (най-ниската стойност за периода), последващите изменения са следствие на рецесията от 2009 и 2010 г.

Oт казаното са ясни две неща: че благосъстоянието на българските граждани се подобрява и че слуховете за принос на данъците за обедняването наистина са силно преувеличени или съзнателно насаждана илюзия.

Интересно е да се отбележи, че от 2006 г. до сега ефективността на българската данъчна администрация в събирането на данъци се подобрява четири пъти. Това се измерва чрез отношението на разходите за събиране на данъчните приходи към самите приходи. По този показател България е по-добре от Австралия, Белгия, Канада, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Люксембург, Холандия, Полша (два пъти по-добре), Португалия, Словакия и Словения. Има какво да се желае: в този показател не влиза събирането на акцизи. Но това е проблем по-скоро на управлението на закона. По-важно е друго. Ако разходите на администрацията за събиране на данъци са ниски, това означава две неща - че системата е проста и ясна и че хората я възприемат за справедлива.* Статията е част от книгата "Плоският данък в България", издадена от Института за пазарна икономика.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
БСП на Корнелия Нинова не харесва плоския данък - бил несправедлив. Това е стар проблем на социалистите - не правят разлика между данъчна и социална политика.
30
4378
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
05 Април 2017 20:07
разходите за електричество на домакинствата през 2014 г. и след това са по-ниски от тези за мобилните телефони на един-двама от техните членове.

Що за глупост ?! Интересно откъде си черпят данните тези " специалисти" по "непазарна" икономика...
05 Април 2017 20:48
Този "икономист" наукообразно ни разказва старата приказка за свинско със зеле.
Плоският данък може би не пречи на печалбите и произвоството, но увеличава неравенството. (Не разбрах как определя "коефициента на неравенство".) А неравенството подрива стабилността на държавата и обществото.
05 Април 2017 21:00
Много ми е драго да чета как България вървяла нагоре и все нагоре. Ама никой не може да обясни защо при тоз незапомнен възход работната сила все повече се деквалифицира, неграмотните растат, а безхаберието се разраства на всички управленски равнища. Не казвам, че е от плоския данък, ама с незапомнения растеж и цъфтеж със сигурност има общо? А?
05 Април 2017 21:08
Обикновено спорът е дали намаляването на данъците / ниските данъчни ставки ускоряват растежа на икономиката. Преобладаващото мнение сред икономистите е, че такава корелация не съществува, още по-малко причинно-следствена връзка (According to a 2012 report from the nonpartisan Congressional Research Service (referenced by the New York Times' David Leonhardt in a 2012 column), top marginal tax rates and economic growth have not appeared correlated over the past 60 years). Особено странен е въпросът дали намаляването на данъците / преминаването към плосък данък води до обедняване? Такъв въпрос може да се постави само в България, където няма нито работеща демокрация нито работещ свободен пазар. Логиката е, че плоският данък ще намали постъпленията в хазната и оттук ще пострадат социалните програми, което ще увеличи бедността. Очевидно хората не очакват плоския данък да стимулира растежа на икономиката и оттам да се подобри икономическото положение на всички включително и на бедните. Авторът не прави никакви сериозни статистически анализи (регресионни анализи за корелация и ли Грейнджър анализи за причаинно следствени връзки), а ни предлага смехотворни бакалски сметки. Картината допълнително се изкривява от масовия износ на доходи от страната с инструментариума на трансферното ценообразуване за да не се плащат данъци изобщо (Лукойл и много други) и трансферите на средства от българските емигранти (над 1.6 милиарда лева), които притъпяват рязкото обедняване на значителна част от населението. Без необходимата информация и правилните статистически анализи ще е трудно да определим ефекта на плоския данък върху икономиката като цяло и тези, които смятаме за бедни.
05 Април 2017 21:20
обикновен соросоизъм
05 Април 2017 21:52
Красен Станчев*

аха, четох дотук
05 Април 2017 22:05
След грандиозните успехи (според автора) ние имаме най-нисък БВП, най-нисък БВП на човек от населението, най-ниски заплати. Ако не беше това гениално изобретение - плоския данък - най-вероятно пак щяхме да бъдем на последно място, но с него поне имаме с какво да се хвалим.
Отдавна не бях чел такива глупости.
05 Април 2017 22:33
Не само плоският данък е вреден, но и облагането на ниските и най-ниските доходи от първия лев са разрушителни за обществото.
На практика, облагането на най-ниските доходи води до "укриване на доходи" от бедняци!!!, защото са оставени без избор.
Превръща ги от почтени граждани в заложници на системата принудени да мълчат, защото и "те крият".
Но когато управляват неграмотници или откровени разбойници е така!
06 Април 2017 01:12
Бе що тъй всички услужливо подминават липсата на необлагаем минимум? Навсякъде, където е въведен плосък данък, има и необлагаем минимум. А у нас, щото сме най-бедни в Европа, обирджилъкът - най-голям (т.е. сме най-бедни, щото обирджилъкът най-безсрамно безогледен), дори въвеждането на необлагаем минимум им се зловиди при минимална заплата от 230 евр. А горният автор с популистко-соросоидните му внушения за тока и мобилните телефони не си заслужава обсъждането.
06 Април 2017 07:03
аха, четох дотук

И аз.
06 Април 2017 08:10
аха, четох дотук

И аз.


Аз четох повече.
Ле-ле-ле-ле ... И това е част от книга. Поне, има писмено доказателство, че сме в дъното на световната икономика / напоследък се изтарикатиха да ни сравняват само с ЕС / защото ни управляват такива "професионалисти икономисти" тип Красен Станчев. Такава боза, че ако не сме съвременници на описаното икономическо "развитие" на родината, щяхме да добием таман никаква представа за отминалото време. Но от "труда" на г-н Станчева се разбира, че в това, което имаме като НСИ с годините служителите му могат да променят статистическите данни както им е угодно. Другото което разбрах, че "топ икономистите" у нас пак от породата Станчев, пишат "анализи и стратегии" които раждат умовете им след един приятно прекаран работен, обилна вечеря с подходяща храна и напитки, легнали си в удобно топличко легло в уютното си жилище. И преди да заспи си казва - "Че какво не и харесват на нашата икономика, я как се развива добре, я каква хубава заплата имам, а тия социалисти искат да ми я орежат. Пфу, още утре, ще седна напиша какви са мизерници и как заработи икономиката ни след като ги притиснахме да въведат плоския данък. Я колко пари влизат в хазната след като вдигнахме ДДС-то за книги и лекарства. Я как само ми расте заплатата. Пфу мизерници ниедни."

Не го прочетох цялото, та не знам дали е засегнал и темата за пенсиите. Възможно е съвсем "аргоментирано" да е обяснил, защо при това бурно развитие и този възход на икономиката е задължително пенсиите да са мизерни.
06 Април 2017 08:17
Не е проблемът в плоския данък. А в липсата на адекватен данък върху собствеността - който е реално данък богатство. В момента една голяма част от богатството на хората не се облага, а доходите/те са функция на богатството/ лесно се крият. Само трудовите доходи не могат да се скрият, но те са малка част от общите доходи на хората.

А защо богатите трябва да плащат повече данъци - ами защото получават много повече услуги от държавата. Инфраструктурата около имотите им е много повече и по-скъпа, щото имат много повече и по-скъпи имоти. Държавата им пази собствеността, а те имат много повече. МВР.. Армията даже. Съдът, законите пазят повече тях. Защитата да частната собственост, не идва от въздуха, а от държавата - и колкото повече собственост имаш.. толкова повече разходи прави държавата за да защитава тая собственост, че и инфраструктурата около нея да поддържа/и това не е само за недвижимата собственост, ами и за авторското право.. и всякаква друга собственост.. чиновници си има.../ Ами и чиновниците - разходите за тях, не трябва да се плащат само с ДДС и ДОД - щото пак богатите повече им изпозлват услугите.

В момента няма данък върху земеделските земи, горите.. няма адекватен данък върху данък сгради - и резултатът? Ами скъпи имоти.. и ниски заплати. Парите не стигат за нищо.

http://mickideas.blogspot.bg/

Едва когато - бюджета започне да се пълни според това кой повече услуги получава от държавата.. едва тогава няма да има бедност. Сега - бюджетът се пълни от работещите и купуващите - но не те са най-големите ползватели на услуги в държавата.
06 Април 2017 08:54
Та ние сме се запътили към рая, с големе крачки!И пак с пъти назад от цяла Европа, всички комшии са по- добре от нас, макар и някои, не членове на ЕС.Каква я смятахме, каква стана!
06 Април 2017 09:23
Ясно е какво трябва да се направи.. но повечето собственост в държавата се притежава от 200-300 максимум семейства.. и те нямат интерес от нормален данък върху собствеността, щото ще този данък ще ги удари много сериозно. Затова.. и сини и червени и пембени/естествено членове или бизнес приятели на тия с голямата собственост / .. само за данъка върху доходите говорят.. щото тях не ги засяга тоя данък.

Затова и всички говорят удобно за доходи, но не и за богатство.
06 Април 2017 09:28
Полезно четиво!

Корнелия Нинова и Румен Гечев трябва да го наизустят и да спрат да дрънкат глупости!
06 Април 2017 09:29
Представяте ли си Иво Прокофиев.. Сашо Дончев.. Пеевски.. Божков, Златев.. да трябва да си плащат нормален данък върху собстеността.. както и техните фирми офшорки.. дето в момента са или на загуба или на много малка печалба.

Та те изведнъж ще глътнат вода. Имат толкова много активи.. И за разлика от данък печалба която може да се скрие със счетоводни еквилибристики.. то данъкът върху собствеността не може да се крие.

Та така. Ще продължаваме да живеем в скъпа мизерия. И колкото и да вдигат доходите.. толкова повече ще се вдигат цените на имотите.. и толкова повече мизерията в инфраструктурата ще става все по-голяма, щото много по-малко ще може да се поддържа със събраните данъци. И пак ще се надяваме само на помощи на Европа.. да ни чисти и мете и ремонтира къщата наречена държава.
06 Април 2017 09:31
Цитирам колегата Мик:

"А защо богатите трябва да плащат повече данъци - ами защото получават много повече услуги от държавата. Инфраструктурата около имотите им е много повече и по-скъпа, щото имат много повече и по-скъпи имоти. Държавата им пази собствеността, а те имат много повече. МВР.. Армията даже. Съдът, законите пазят повече тях. Защитата да частната собственост, не идва от въздуха, а от държавата - и колкото повече собственост имаш.. толкова повече разходи прави държавата за да защитава тая собственост, че и инфраструктурата около нея да поддържа/и това не е само за недвижимата собственост, ами и за авторското право.. и всякаква друга собственост.. чиновници си има.../ Ами и чиновниците - разходите за тях, не трябва да се плащат само с ДДС и ДОД - щото пак богатите повече им изпозлват услугите.."

Ти наистина ли мислиш, че "държавата им пази собствеността и че съдът и законите пазят повече тях"?!?!?!? Октъде го измисли това?!?!??!

Да не би всичките социални служби да обслужват богатите?!?!??

Направо изби рибата!
06 Април 2017 09:58
pigeon2
06 Април 2017 09:31

То не става само с оплюване.. трябва и мислене.

Който разбрал разбрал.
06 Април 2017 10:09
Че сме бедни спрямо ЕС, бедни сме. Обаче че има напредък, също е очевидно за хората, които успяват да погледнат на ситуацията не само от собствената си камбанария, а от малко по-трезва и неутрална гледна точка.

Освен изброените в статията макроикономическите данни, това се вижда и от много други практически показатели. При това въпреки бруталната криза и мутренските управници, която ни сполетяха през това време.

А дали този напредък е благодарение или въпреки плоския данък - това е доста сложен въпрос за форумно разнищване. От лична гледна точка аз считам, че 10% кражба от джоба ми са приемлива цена за това че работя в България. Ако станат повече, се изнасям на секундата - в чужбина ще плащам повече, но поне аз и хората в нужда ще получават нещо в замяна. Така се чувстват и доста хора и фирми....


06 Април 2017 10:27
Ле-ле-ле-ле ... И това е част от книга.

Ще го професорират божем?
06 Април 2017 11:45
ablepsia
06 Април 2017 01:12
Бе що тъй всички услужливо подминават липсата на необлагаем минимум?...


Не просто го подминават. На път са и там където го има да го премахнат!
В Гърция, необлагаемия минимум беше около 12.000. С две деца и някои признати разходи стигаше 24.000. Обикновения грък нямаше нужда да крие доходи. След първото му орязване сега са на път да свият необлагаемия минимум под 6.000 т.е. на път са да направят всички гърци укриватели на данъци.

Тези политики се спускат от хора без морал - като ей тази другарка, чиито няколко-стотин хиляди са необлагаеми по закон!
(снимка: натиснете тук)

Тези негодници - защото няма как иначе да бъдат наречени - считат, че приноса им за обществото е по-голям от на Нютон, че особите им са по важни от на останалите хора и че упражняват единствената философия водеща до благоденствие.
А са просто посредствени негодници!
И им личи!
06 Април 2017 12:16
pigeon2
06 Април 2017 09:31
Ти наистина ли мислиш, че "държавата им пази собствеността и че съдът и законите пазят повече тях"?!?!?!? Октъде го измисли това?!?!??!


Не просто ги пази, ами те са държавата!
Всички останали, включително и разни голи въшки дето се мислят за заможни им плащаме!

Но да обясним механизма на днешната данъчна система 20% непреки данъци + всевъзможни такси и 10% преки данъци.

За нагледност, да приемем, че на обикновения човек живота, без лишения годишно струва 1000 парични единици.

Човек О (Обикновен човек, дребен/среден частник, наемник, учител или просто балък)
Човек С (специален, много работен, негодник или просто свиня)

Човек О изработва и потребява годишно 1.000 единици и плаща 30% данъци върху доходите си. (20% ДайДатеСъдерем + 10% плоски лъжи за плоски глави)
чОВЕК С открадва 100.000 единици, потребява 10.000 единици и като краен резултат плаща 12% върху доходите си.

Не му стига на С(винята), че е изял 10 пъти повече от обикновения човек!
Иска власт!
За това става въпрос!
06 Април 2017 13:02
ablepsia
06 Април 2017 01:12
Бе що тъй всички услужливо подминават липсата на необлагаем минимум?...

А защо при липсата на необлагаем минимум, има необлагаем максимум от 2600 лв. Това не е ли двоен стандарт? Защо трябва богатите да се обгатяват допълнително?

06 Април 2017 13:03
Когато БСП въведоха плоския данък им вдигнах палче !
Човек трябва да признава и добрите неща на политическите си противници.
Защо иначе висококвалифицираните мениджъри и специалисти ще остават в България? В чужбина ще плащат по-високи данъци, но и заплащането там е доста по-високо.
А богаташите ще плащат толкова, колкото решат. Един Делян Пеевски беше декларирал само заплатата си като депутат?! Нима някой смята, че това са му доходите?
А защо при липсата на необлагаем минимум, има необлагаем максимум от 2600 лв.

Няма необлагаем максимум за ДОД.
06 Април 2017 13:48
Значи, прочетох творбата на Г-н Станчев и се успокоих.
То всичко било цветя и рози, бе!
Това, което може да се види като попътуваш малко из селата и малките градове на страната - руините на заводи, пустеещите села, беззъбите окъсани старци, циганските каруци, е очевидно някаква оптическа илюзия. Ровещите по кофите пенсионери в София вероятно търсят някоя пощенска марка, която са изтървали...
А ето това тука, където пише, че населението на страната е 5 милиона и 227 хиляди, при 9 милиона и 20 хиляди през 1989 е вероятно печатна грешка...

http://www.nsi.bg/bg/content/2981/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB

Всичко е прекрасно!
Да живей капитализъма!
06 Април 2017 13:51
Плоският данък е отвратително и несппаведливо нещо, което е премахнато преди поне 50 - 100 години във всички развити и цивилизовани страни. Във всички - Германия, САЩ, Франция, Япония, Швейцария, Швеция, Австрия, Холандия, Австралия, Италия... Всички. Без изключение.
Трябва да се премахне и у нас.
Точка.
06 Април 2017 15:46
И този е економист,а? Мила моя майнольо....
06 Април 2017 16:26
Ти наистина ли мислиш, че "държавата им пази собствеността и че съдът и законите пазят повече тях"

Ами те тези неща не само са очевидни но и отдавна са описани в най различни монографии.
06 Април 2017 16:35
А ако се излезе извън тази координатна система, данъците също така регулират (редуцират) потребяването на невъзстановими природни ресурси. Това на теория. Защото на практика алчните инвеститори изяждат бъдещето не само на чуждите, но и на собствените си деца. Но след нас потоп!
06 Април 2017 22:43
Бих искал господина (автора, не се постарах да запомня името му ) да коментира огромните глоби, които богатите в скандинавските страни плащат дори за дребни нарушения, там глобата е процент от доходите, не е фиксирана сума (наскоро четох, че за неспазване на предимство на пешеходец един заможен човек е платил 77 000 евро). Не че искаме да приличаме на скандинавските страни, о не, опазил ни бог!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД