:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Няма смисъл от разговори по кафенета и канцеларии

Докато всички гледат към парламента, в съдебната власт предстоят още по-важни процеси, твърди лидерът на "Да, България!" Христо Иванов
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Христо Иванов
Христо Иванов е бивш правосъден министър във второто правителство на ГЕРБ. През декември 2015 г. подаде оставка, след като управляващото мнозинство бламира проекта му за промени в конституцията. След това Иванов основа и оглави партия "Да, България". На парламентарните избори той и бившият му съмишленик от ДСБ Радан Кънев се явиха с отделни формации, които не успяха да минат 4%. Резултатът на "Да, България" бе 2,96%, а на "Нова република" - 2,54%. След вота мнозина обвиниха Иванов за краха на т.нар. автентична десница.



- Г-н Иванов, добра новина ли е за "Да, България!" и лично за вас като неин лидер серията от оставки на шефове на десни партии и особено тази на Радан Кънев?

- За мен всяко събитие и процес, които ще помогнат на българската демократична общност да намери път към единодействие и към привличане на нови съмишленици, е важно. Оттам нататък не искам да навлизам в персонални оценки. Оставките са въпрос, който се решава от всяка отделна партия.



- Продължавате ли да оценявате резултата на "Да, България!" на изборите като успешен на фона на сериозните критики за представянето като цяло на т.нар. автентично дясно?

- Никога не сме позиционирали "Да, България!" като част от българската традиционна десница. Нито съм употребявал думата "успешно" като оценка за нашето представяне. Упоритите опити за налагане на подобни твърдения са очевидна спекулация, която не помага на никого. Фактът, че в следващия парламент няма да има защитници на курса към реформи, на демократичния модел на развитие по европейски образец, със сигурност не е добра новина. Това, че "Да, България!" не преодоля 4% граница, не е успех. Но това, което успяхме да постигнем в кратките времеви граници на предсрочните избори, е важно от гледна точка на целите, които си поставихме. Нашата заявка е да бъдем ориентирани към растеж, към гласоподаватели, които досега не са подкрепяли партиите, дефиниращи се като десница и така да създадем мощен антикорупционен блок. От тази гледна точка резултатът ни на изборите беше важен, защото показва потенциал за реализирането на тази цел.



- Появи се оценка, че "себичност и нарцисизъм" са попречили на 300 000 избиратели да получат представителство в 44-ото НС. Какъв е вашият прочит на изборния резултат?

- Според мен да си обясняваме политическите процеси през психологическите профили на един или друг лидер, е не просто подвеждащо, а несериозно. Както вече знаете, решението на "Да, България!" да се яви самостоятелно на изборите не е взето от мен. Представата, че има един лидер, който определя курса на една демократична партия поставя под въпрос политическата култура на тези, които я лансират. "Да, България!" е не просто демократична общност, това е общност, в която хората са много чувствителни по темата за гражданската култура. В този смисъл взехме решение, което бе плод на интензивен вътрешен дебат и гласуване.

На въпроса за онези 300 000 непредставени гласоподаватели - аз лично не разбирам как се получава този сбор. Защо например там се слагат и избирателите на Реформаторския блок? Ако те се прибавят, тогава защо драмата не е, че РБ и ДСБ не останаха заедно, след като само допреди няколко месеца бяха в обща парламентарна група? Как изобщо взимаме тази съвкупност? За мен сегашната ситуация има своя генезис в периода 2012-2013 г. Тогава политическите сили, които сега са част от въпросните сметки, не успяха да станат пълноценни представители на гражданската енергия. Това е истинският проблем. И той не може да бъде решен с механични сумирания или явявания под различно име всеки път. Именно подобни практики в дългосрочен план изхабяват и убиват каузите и лицата.



- Все пак можеше ли резултатът на "Да, България!" да е по-добър в друга коалиция?

- Решението ни да се явим отделно от ДСБ на тези избори беше трудно. Заедно с поредица фактори - времето и ресурсите, с които разполагахме, атаките срещу нас, необходимостта да се учим в движение - то доведе до нашия неуспех да влезем в парламента, както и е част от причините много активни граждани да останат непредставени в него. Въпросът пред нас сега е как да продължаваме напред. Ние вече постигнахме трайно партньорство с други важни части на демократичната общност каквито са Зелените и ДЕОС. "Да, България!" има за цел да създаде много по-голяма общност, отколкото може да бъде постигнато с поредната предизборна коалиция. Рискът България да изпадне от ядрото на ЕС и да премине не на втора, а вероятно на задна скорост, силно нараства. Игнорирането на този хоризонт може да обслужва нечии моментни риторически цели, но със сигурност в него няма дългосрочен политически разум. Ние не се отказваме от каузата да намерим формула, която да обедини гражданите от демократичната общност. Но за нас тази общност не се изчерпва само с дясното. Това не са няколко лидери и няколко политически лица. Ще продължим да работим за тази кауза, като оставаме открити за взаимодействие.



- Имате ли обаче усещане, че следизборното разочарование може да се отрази на бъдещето на "Да, България!"?

- Сигурно има и разочарование. Аз самият съжалявам, че в тези кратки срокове не успяхме да намерим формулата, която да убеди много повече граждани. Над 100 000 подкрепиха решението на "Да, България!" да заяви собствена идентичност. Именно това мотивира онази част от избирателите, които не биха гласували за традиционната десница. Много по-важен обаче е разговорът за бъдещето - как да активираме тази демократична общност, през какви каузи тя ще се разпознае и обедини. Съществуващите политически организации трябва да поемат своята отговорност, а не допълнително да инжектират напрежение и разделение помежду си. И във всички случаи трябва да продължим напред.



- Как си представяте продължаването?

- Бях свидетел как се създаде Реформаторският блок - на следобедни разговори в няколко модни кафенета в София. От тези разговори ясно личеше, че се водят от хора, които нямат никакво отношение към гражданската енергия, която в този момент пълнеше улиците. Тези разговори имаха грижата единствено да решат уравнението как въпросните хора да попаднат в следващия парламент. Резултатите, които днес виждаме, са пряка последица от този начин на мислене. Тогава отказах да вляза в гражданския съвет на блока именно заради това, което видях. Затова сега казвам: формулата, в която ние ще участваме, са общи действия, насочени към решаване на конкретни и големи проблеми. Аз съм готов да застана до всеки един от бившите или бъдещите лидери на дясната общност, който e готов да се конфронтираме с изключително токсичното и антидемократично управление и срещу мнозинството, което се формира в момента. Имам предвид реалното мнозинство, а не това, което ще ни бъде показано. Мнозинството, в което участва и ДПС, и Пеевски. Всеки, който е готов да застанем рамо до рамо и да се конфронтираме с това, може да разчита на общи действия. Извън това не виждам особен смисъл от разговори по кафенета и канцеларии.



- Какво очаквате да се случи със съдебната реформа в следващия парламент?

- Очаквам нещата да се развият в изключително негативна посока. В съдебната власт тече много дълбок процес, паралелен на това, което виждаме в политиката. Там също има избори и в някакъв смисъл те ще имат много по-дълготраен ефект върху живота в България и на всеки гражданин. Докато всички погледи са насочени към парламента и към реконструирането на изпълнителната власт, много по-важни процеси всъщност се случват в съдебната. Предстои да бъде избран председател на Върховния административен съд (ВАС). Този човек ще има много по-дълъг мандат от следващото НС - седем години, имперски мандат. От тази гледна точка и заради това, че този съд е съдът на властта, тъй като контролира изпълнителната власт, човекът, който ще го оглави, ще има абсолютно ключово значение за това дали в България ще има върховенство на правото или на корупционните сделки, както е сега. Не по-малко важен е изборът на нов ВСС това лято - неговият мандат ще е пет години. Друга граница, в която се навлиза невидимо, е, че главният прокурор Сотир Цацаров започва петата година от мандата си. Той няма право на нов. Оттук нататък неговата възможност да изглежда непоклатим и вечен като Черни връх на софийския хоризонт, свършва. Той все повече ще почва да мисли какво се случва след това. Неговата гаранция за възможността да прекара още много години с абсолютно лоялен ВСС и шеф на ВАС и да си осигури следвластието, минава през тези избори. Тази гаранция ще бъде ключова за сюжетите, които предстои да наблюдаваме. Впрочем ние вече ги наблюдаваме. Още първия ден след изборите бе обявена номинацията на Борислав Сарафов за член на ВСС. До това Сарафов да е във ВСС, най-близкото е Пеевски да е в ДАНС. В следващия ВСС няма да има толкова видима и позната фигура като Пеевски, но в него ще има много Пеевски, макар и анонимни и непознати. Ако Цацаров бъде оставен да го назначи, защото той в момента има абсолютен контрол и разполага с могъществото на пропагандната машина на Пеевски, то тогава ние ще получим ВСС, който ще бъде в пъти по-лош от настоящия.
32
15296
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
05 Април 2017 19:48
Калната локвичка взе да извира и тук...
-----------------------
Сайтът на Генек
05 Април 2017 20:48
Приберете си го тоя - изборите свършиха!
05 Април 2017 20:51
А бе само този ли не е разбрал, че в България хората които искат да се изкорени корупцията, са около 10%. Останалите искат и те да участват в схемите. А тези, които вярват, че точно той и неговата партия се борят да реформират съдебната система, а не да заменят едни съмнителни лица с други такива, вероятно са още по- малко.
05 Април 2017 21:17
Този да не е спечелил изборите? Щото вече ме е страх и микровълновата да включа да не ми се появи и там физиономията му.
05 Април 2017 21:25
Кой е господин Христо Иванов?
БИВШ (и то изхвърлен като несправящ се) министър и неуспял кандидат депутат!
Защо му се дава безплатна(или не е?) трибуна?
Защото е "наше момче" или защото "някой" так е наредил?
Само не ми говорете за свобода на словото! (А къде са реципрочните други мнения ?)
05 Април 2017 21:39
[font=VerdanaСлед като през 1985 година се установи, че има камара от безобразия при назначаването на съдиите, се пръкнаха нови и нови тъпоглавщини както в ЗСВ, а така също и при избирателната система.Професор Друмева получава оценка Лош/1/ по Конституционно Право, защото си затваря очите пред очевидното, че никъде в конституцията не е разрешено на НС да приема и изменя кодексите. Няма защо да се опъват повече юристите, така са ги учели, но следва да проумеят, че повече не може да се вписват норми, които някаква псевдотеория на акад.д-р ярослав радев и възприела.Писали, за да има какво да пишат като дисертации, а забравили, че още от Хан Крум си имаме нашенската дума ЗАКОН.
http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=25560950&GDirId=4f6c36748b2387f229dfa6f1ff905285
][/Verdana]
05 Април 2017 21:42
Лично моя милост има едно предложение и гореща молба до Христо Иванов.Да не употребява повече думите парламент, управление и кодекс.
05 Април 2017 21:45
Я ! Ицето !
Ми - няма да го чета.

Щото корупцията няма да се премахне с христоивановщина.
06 Април 2017 00:41
Затова сега казвам: формулата, в която ние ще участваме, са общи действия, насочени към решаване на конкретни и големи проблеми. Аз съм готов да застана до всеки един от бившите или бъдещите лидери на дясната общност, който e готов да се конфронтираме с изключително токсичното и антидемократично управление и срещу мнозинството, което се формира в момента. Имам предвид реалното мнозинство, а не това, което ще ни бъде показано. Мнозинството, в което участва и ДПС, и Пеевски. Всеки, който е готов да застанем рамо до рамо и да се конфронтираме с това, може да разчита на общи действия. Извън това не виждам особен смисъл от разговори по кафенета и канцеларии.
Ето какво ми се даде от едно младо същество днес:
Мат. (25:21) Господарят му рече: Хубаво, добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя, влез в радостта на господаря си.
06 Април 2017 05:46
Абе и аз като горесписуващите форумци се питам: от какъв зор се дава трибуна на провалени политици с никаква подкрепа.
Я да ходи да си плаче в къщи....какво ни занимава с тъпотии...
Байгън вече от тея "десни" лекета...тоя, раданчо, москов...повръща ми се
06 Април 2017 07:04
Христо Иванов

И тук четох дотук
06 Април 2017 08:44
Христо Иванов

И тук четох дотук

Ще се окаже май вярна "градската легенда", че Шефът е налял "едни пари", а резултата е кръгла нула...
06 Април 2017 09:25
Интервюто предизвика опасна активация на троловете. Очевидно "Да, България" е на прав път и лошите са ужасени, че може да успее.

Браво на Христо Иванов и на младата партия!
06 Април 2017 09:35
Итервюто предизвика опасна активация на троловете. Очевидно "Да, България" е на прав път и лошите са ужасени, че може да успее.

Браво на Христо Иванов и на младата партия


Гълъбице !!!
06 Април 2017 10:04
06 Април 2017 10:06

Патагонец
05 Апр 2017 21:17
06 Април 2017 10:13
Добре е, че му се смеете добродушно.
Защото предусещате силата на този кротък мъж.
И аз като вас виждам ясно, че няма да е лесно да бъде спрян.
Запомнете, той ще бъде нашият втори шанс след издънката през 2001
06 Април 2017 10:25
Запомнете, той ще бъде нашият втори шанс след издънката през 2001

Нашият пореден шанс? Поредното протеже откъм Южния парк (на тов. Рубин в конкретния случай)?
Предварително благодарим.
06 Април 2017 10:28
Запомнете, той ще бъде нашият втори шанс след издънката през 2001
Значи имаме "уникалния шанс" да направим нова издънка?
Колко ли пъти ще настъпваме все тази мотика?
Или този се готви, да се върне "качен на някой танк"?
06 Април 2017 10:37
Поредното протеже откъм Южния парк (на тов. Рубин в конкретния случай)?


При това съвсем откровено протеже, с прозрачно финансиране
06 Април 2017 10:47
Интервюто предизвика опасна активация на троловете. Очевидно "Да, България" е на прав път и лошите са ужасени, че може да успее.

В какво да успее?!
06 Април 2017 11:15
Ако се смислите откъде черпи сили, ще се смирите и ще благодарите. Винаги ще има хора като него, вече 2000 години нишката не е прекъсната.
Хулите няма да го спрат, предупреден е.
А, и -- да. Не е фанатик, тъкмо обратното е
06 Април 2017 11:24
Вяра во Христе v. 2.0? Nice

In God We Trust пише и на обратната страна на "франклиновката" - както знаем много добре, "100 долара са си 100 долара" И Христо го знае.
06 Април 2017 12:06
Похвално, че това е единствената статия с над 10к преглеждания в Наблюдател :>
06 Април 2017 12:51
"България ке се оправи, кога те тая партия земе властта!"

Не знам дали Баба Ванга го е казала, но и да не го е казала , го е мислила ;-)
06 Април 2017 13:06
Властта никога няма да се оправи, но България -- да!
06 Април 2017 13:54
За средно статистическия избирател борбата с корупцията се изразява в това да дойдат добрите, да набият лошите, а той да гледа и да ръкопляска, след което още на следващия ден да му вдигнат заплатата. Тези сложни послания за реформи във ВСС, избор на главен прокурор и т.н. са безнадеждно непонятни за публиката. Като добавим и обстоятелството, че един от акцентите на кампанията им беше анексията на Крим, която няма нищо общо с джоба и хладилника на българина - резултатът е закономерен.
06 Април 2017 15:07
Интервюто предизвика опасна активация на троловете. Очевидно "Да, България" е на прав път и лошите са ужасени, че може да успее.
Браво на Христо Иванов и на младата партия!
06 Април 2017 16:55
Най-добре да се скрие и да не се пеняви.
06 Април 2017 18:40
Simplicissima
08 Април 2017 08:59
Някэде четох, че бил следвал Богословие. Ако е така, не му трябва партия, а религия с църкви - Христиванство. Но едва ли ще зариби много христивани. Освен с чудото с рибите и хляба.
08 Април 2017 09:18
Дори не знам защо, но не му вярвам. И добре, че не стана коалицията с ДСБ. Както казват хората - Всяко зло за добро.
И дано видим нова, обединена десница !
Без Да, България, която избра ДЕОС и Зелените, и без кръга Прокопиев !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД