:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,916,600
Активни 302
Страници 10,026
За един ден 1,302,066

Синдикатите искат наказания за лошо възпитание на деца

Родителите пък имат забележки към идеята за ученически патрули
Родителите трябва да имат задължения и да носят отговорност за доброто възпитание на децата си. Тази идея отново излезе на дневен ред покрай мерките, които МОН предложи за справяне с агресията в училище. "Задълженията да включват и указания за добро родителство, както и наказания за лошо възпитание на ученика. За тази мярка МОН трябва да поиска политическо решение и съдействие от цялото правителство", смятат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Те за пореден път предложиха да се въведе оценка "Възпитание", която да се използва в бала за прием след основно образование и при кандидатстване във ВУЗ. "Такава оценка има по различен начин в много образователни системи и би имала стимулиращ ефект", смята Юлиан Петров.

Преди ден служебният министър проф. Николай Денков представи план с 22 мерки за превенция на агресията в училище, сред които ученически патрули в междучасията, право за дисциплинарни мерки без съгласие на родителите и др. Част от тях, като осигуряването на психолози във всяко училище, срещат подкрепа от всички, други обаче се очертават като доста дискусионни.

От синдикат "Образование" например подкрепят предложението на министерството за въвеждане на механизми за действие при липса на съдействие от родителите - например санкциите да се вземат от педагогическите съвети на училищата дори без съгласието на майките или бащите. "Крайно време е при агресивни действия между ученици, при рецидивиращи прояви на агресивен ученик да се отстранява от училище, а отговорността за продължаване на образованието да се поема изцяло от родителите. Категорично да отпадне тази отговорност от ръководството на училището и регионалното управление по образование", призовават от профсъюза. Според асоциация "Родители" обаче едно преместване на ученик в друга паралелка или клас, със или без да се иска съгласието на родителите, би било само преместване на проблема на друго място, но не и разрешаването му.

От Националната мрежа за децата също повдигат темата за ролята на родителите. "Не е ясно как училищата ще си взаимодействат и партнират с родителите. Хубаво е да има обучения за учители, но не се говори за обучения на педагозите как да работят именно с родителите", коментира Стефан Лазаров от организацията.

Нееднозначно се коментира и идеята за ученическите патрули. "Има смисъл по-големите ученици да обучават по-малките, но не и да влизат в позицията на полицаи и да действат репресивно", коментира Цвета Брестничка от асоциация "Родители". По думите й идеята за ученически патрули звучи като полицейска мярка и едва ли ще намали насилието между децата. Според нея по-удачно би било големите ученици да бъдат поощрявани да общуват с по-малките и да ги информират за различни неща. Една от възможностите за използване на подхода "връстници обучават връстници", която предлага и МОН, е именно младежите от горните класове да обучават малките как да реагират в случай на инцидент или да разясняват правата им. "Идеята учениците да дежурят в междучасията не е лоша, тя съществува в много образователни системи, като например в Полша, и би имала възпитателен характер за младежите", смята обаче Юлиан Петров от "Подкрепа".

От родителската асоциация възприемат плана на министерството като насочен предимно към действия при възникнали вече инциденти вместо към превенция. Оттам са на мнение, че най-голямата мярка срещу училищното насилие би била промяната на средата, в която учат децата. "Образователната среда не е съобразена с нуждите на децата, тя не им позволява нито да се движат, нито да си отпочинат", коментира Брестничка. По този повод от асоциацията отдавна апелират към преминаване към едносменен режим на обучение, което ще се случи чак през 2020 г.

ПОМОЩ

"МВР трябва да се занимае с въпроса за носенето на оръжие в училище", коментира служебният просветен министър проф. Николай Денков по повод стрелбата между ученици в двора на училище в Пловдив преди ден. Министърът заяви, че не може да се очаква от училището да обира всички проблеми, които обществото създава. Според него първо трябва да се види първоизточникът на проблема, а след това да се търсят отговорност и начини за справянето с него.
1998
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД