:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Несебър модернизира антики с евтина пластмаса

Кичозни арки допълниха амфитеатъра с цел да го пазят от вятъра
е-burgas
Пластмасовите арки в Несебър пазели от вятър.
Малко преди началото на туристическия сезон Несебър обзаведе античния си амфитеатър с кичозни пластмасови арки. Масовото недоволство в града от общинския проект, който подменя автентичността на обекта стигна и до Министерството на културата. От ведомството изпратиха веднага на място свои експерти от Инспектората за опазване на културното наследство за проверка и съставяне на констативен протокол. В резултат на проверката още вчера общината започна да демонтира пластмасите.

Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно значение заради невероятното си културно и историческо богатство и своята над 3200-годишна история. Той е и единственият български град, включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство, макар че преди време без малко да отпадне от тях заради състоянието на Стария град.

Статутът на историческа и културна ценност налага всяка една реконструкция на обекти с историческа и културна стойност да се съгласуват с Националния институт за недвижимото културно наследство. От общината обаче твърдят, че съоръжението е временно, не е масивно строителство и преградата лесно може да се демонтира. Те подчертават, че при реконструкцията не са повредени или компрометирани паметници на културата. Продължаването на арките с модерния материал е с идеята те да защитят мястото от силните ветрове. Тъй като в амфитеатъра се провеждат много фестивали и арт изяви, артистите и многобройната публика имат нужда от комфорт. Те припомнят още, че през 90-те години на миналия век над входа при портите на Стария Несебър е имало подобна визуализация на кула, която е давала представа как е изглеждала Крепостната стена в миналото, но тогава не е имало брожения заради нарушена автентичност.

Амфитеатърът всъщност е правен в сегашния си вид през социалистическите години при реставрация на крепостните съоръжения на Месемврия, но въпреки това е сред историческите забележителности на града. "Още тогава реставрацията не е била съобразена с научната информация, с която разполагаме. За да не се изменя автентичният вид на археологическите паметници, не се препоръчват хипотетични реконструкции. Единствено при образователни и атракционни паркове и други подобни могат да се правят подобни реконструкции, но пак трябва да разполагаме с научни данни. У нас пък и по света има доста случаи за надграждане със семпъл материал, за да се покаже обемът на руината. Новият материал обаче трябва да се използва семпло, без да се натрапва на вниманието и да създават негативно впечатление", коментира пред "Сега" Илияна Кацарова, археолог и преподавател в СУ.

ГЛЕДНА ТОЧКА

"Кракра е един от много лошите примери за старинна възстановка на крепостните стени - напомня Илияна Кацарова. - При реставрацията на крепостта Мезек пред портите се появиха евтини пластмасови кукли, за да посрещат туристите. Манекените създават впечатлението, че са купени от най-близкия хипермаркет. Напоследък има още много такива драстични примери. Сега отново е прекрачена мярката".
1
1683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Април 2017 10:26
Е добре де,дори пластмасата струва пари.Че и желязо има отвътре /видя се/.Кой така самоотвержено и безплатно е проектирал,направил и монтирал този кич?Не може да няма име,не може да е било тайно,не може никой от общината да не е знаел?
Кой взе парите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД