:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,991,059
Активни 79
Страници 1,252
За един ден 1,302,066

4000 по-малко са местата за студенти в университетите

19 вуза увеличават таксите си средно с 13.6%
Държавно субсидираните студенти у нас ще намалеят поне с около 4000 души, или с 8%. 19 от 37-те ни държавни университета увеличават таксите си средно с 13%, а четири вуза ще обучават в пет нови направления. Това реши вчера служебният кабинет, утвърждавайки броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища за академичната 2017/18 г., както и таксите за кандидатстване и обучение във вузовете.

Промените на практика продължават започналата през 2016 г. реформа във висшето образование, чиято цел е да намали приема в по-слабите професионални направления с ниска реализация за сметка на тези, които предлагат високо качество на обучението.

План-приемът на студенти т.г. ще бъде свит с 8% спрямо миналата година - от 49 596 на 45 584 студенти. Най-голямо ще е орязването в администрация и управление - утвърдените за финансиране бройки намаляват с около 30%. Следват туризъм и социални дейности, чийто прием е намален с 24%, икономика - минус 20 на сто и т.н. Една трета от професионалните направления пък получават шанс да приемат повече младежи - сред тях са математика, педагогика, история и археология, енергетика, фармация и др. План-приемът в три професионални направления "математика", "информатика и компютърни науки" и "комуникационна и компютърна техника" е увеличен общо с 69 места. Четири наши университета пък получават разрешение да обучават в пет нови за тях професионални направления. Това са "здравни грижи" с нерегулирана специалност "медицински козметик" в Медицинския университет в Плевен, "биотехнологии" и "изобразително изкуство" в Пловдивския "Паисий Хилендарски", "изобразително изкуство" и "музикално и танцово изкуство" в СУ и "история и археология" в УниБИТ.

Както и миналата година, над 2/3 от университетите ни ще увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация на орязания прием. Средно с 13.6% скача цената на следването в някои специалности в 19 висши училища. СУ например увеличава таксите за новоприети студенти по администрация и управление, икономика, туризъм, педагогика, религия, социология и др. Скокът за редовна форма е между 20 и 130 лв., а за задочна форма - от 54 до 200 лв. Най-голямо е увеличението на задочното обучение по история и археология - 200 лв., а най-малко - с 20 лв. - за редовното обучение по религия. С цел привличане на студенти пък таксата за математиката е намалена със 160 лв.

Сред техническите университети най-голямо увеличение има в ТУ-Варна. Там обучението по транспорт, корабоплаване и авиация (редовна и задочна форма) поскъпва с 473 лв. Студентите в Минно-геоложкия ще плащат 290 лв. повече в направленията от областите "природни науки, математика и информатика" и "технически науки". В медицинските университети има увеличение само в МУ-Варна. Там сумите за първокурсниците в редовно обучение по медицина, фармация и стоматология се увеличават с 300 лв.

В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Освен за математика в СУ, понижение на част от таксите (между 20 и 400 лв.) има и в Шуменския, Великотърновския и в Русенския университет. Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища, сред които Пловдивският университет, УАСГ, ХТМУ, УНСС, УХТ-Пловдив, НАТФИЗ "Кр. Сарафов" - София, НХА, НСА, ВСУ "Л. Каравелов" и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Средно с 21% повече (от 20 до 450 лв.) ще плащат кандидат-докторантите в 11 държавни висши училища. В три университета пък - СУ, Шуменския и "Проф. А. Златаров" в Бургас - има намаление на някои от таксите за докторанти - средно с 15.3%. В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.

ПРАВО

Специалността "право" вече ще се изучава само в редовна форма на обучение, реши още МС, приемайки наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "право" и професионална квалификация "юрист". "За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", е заявил служебният премиер Огнян Герджиков, цитиран от говорителя на кабинета Ирина Белчева.
2
1350
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Април 2017 10:49
След като се намалява броя на студентите с 8% би трябвало да се повеши държавната субсидия на студент поне с 10%, иначи излиза, че се намалява финансирането на висшето образование.
Нали образованието е приоритет за всички наши политици! Каква е целта на тази реформа? Да се ликвидира част от висшето ни образование и още повече млади хора да заминат в чужбина, може би?
Таксите за висше образование в България станаха по-високи от редица европейски страни, където има и безплатно образование. Когато ги въведоха слушах тогавашния примиер Иван Костов да казва, че няма родител, който да не отдели 50 лв. за детето си! Сега таксите наближават и някъде надхвърлят 1000 лв.
Соцеална държава няма що!
27 Април 2017 13:36
И що трябва да е социална?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД