:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Процесинг

Третият Борисов: духовно смирение и мачкане на егото

Господь пасет мя, и ничтоже мя лишит. На месте злачне, тамо всели мя, на воде покойне воспита мя. Душу мою обрати, настави мя на стeзи правды, имене ради своего. Аще бо и пойду посреде сени смертныя, не убоюся зла, яко ты со мною eси; жезл твой и палица твоя, та мя утешиста. Уготовал eси предо мною трапезу сопротив стужающым мне; умастил eси eлеом главу мою, и чаша твоя упоявающи мя, яко державна. И милость твоя поженет мя вся дни живота моего, и eже вселитимися в дом Господень в долготу днiй.
Предишните два мандата на Борисов социолози, политолози, антрополози и френолози анализираха спецификите на образа му.

С две думи - Първият Борисов беше като валяк - мощен, праволинеен, решителен, нетърпящ възражения, чаровно-арогантен. Тогава стана популярен изразът - "мачкай, Бойче".

Вторият Борисов бе определен като диалогичен, разсъдлив, отстъпчив, с уши, отворени към опонентите - за изслушване, не само за подслушване.

Третият Борисов се оформя като нещо нечувано и невиждано от науката за изучаване на ББ - той се е захванал да сбори и смири егото - и ще го направи в степен по-голяма, отколкото е по силите на което и да е друго човешко същество. Тоест крайният резултат може и да не е най-фрапиращият образец за смирение и самоотреченост, но като се имат предвид началните нива на себелюбие, гордост и самомнителност - до своето относително смирение ББ е изминал много по-дълъг път от всеки друг на света.

Бобологията досега не е регистрирала такива нива на смирение. Той отказва дори малко да се изтъкне и почти не казва свещената дума АЗ; когато говори в първо лице, се стреми да употребява безличното множествено число - НИЕ направихме това, ние даваме.

Смирение, смирение, смирение.

Което малко напомня на снишаването при късния Живков, но да се надяваме, че ББ още не е навлязъл в "късния си период".

Това всичкото е увод към малка стенограма - текст в подкрепа на тезата ни. В неделя Борисов отново присъства на освещаване на храм - този път в Ловеч. Там той говори за християнските ценности - както ги разбира.

***

ББ: ...Иначе, има притчи, които казват: няма значение кой, какво и колко е дарил. Важното е да е направено от сърце. Важното е - и аз така винаги, пък и в ГЕРБ така винаги сме разбирали патриотизма - да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви. И всички ние, кой колкото има, малко или много, да дадеш за вярата и за това да се слави Господа. Щото, както е казано в Евангелието - без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него - и България винаги ще е добре.

Журналист: Г-н Борисов, а относно кабинета...

Борисов подминава въпроса и човека, задаващ въпроса. Пред храма под проливния дъжд го спира жена.

Жена: ...Нека нашите небесни покровители покровителстват и вас... (нещо му подарява).

ББ: Благодаря ти... Щот ша ма намокри (това е извинение, че не може да се застоява), благодаря ти, всичко добро.

Журналистка (не се чува добре въпросът, но не е за кабинета, а за православието): ...

ББ: ...И колкото повече църкви и манастири нови, обновени, толкова по-добре за... Това е патриотизъм. Това е - да накараме и хората, и вярващите да вярват в Господа и да се уповават на Него, защото това ни е спасило през вековете.

Журналистка: Какво донесохте на владиката като дар?

ББ: Това е без значение. Когато човек го прави от сърце, не мери какво и колко. Мисля, че всички - и включително от партия ГЕРБ, които сме дарявали - днеска и патриархът, и владиката благодариха. То това е важно - и че Ловеч... Погледнете каква красота, погледнете!

Глас от народа: Господ да ви благослови!

ББ: А миналата неделя - призовавам да отидете да видите - в Ямбол открихме, ама също уникална църква. Уникална църква и сграда на годината. След една неделя ше откриваме в Сливен нова църква. Вместо да броиме джамиите и да се правят на големи герои някои - истината е в толерантността и в това да се строи и да се гради. Колкото повече нови манастири и църкви - ей ся видяхте владиците - всеки има поне по 10-15 направени или основно ремонтирани манастири и църкви по време на нашето управление. Това трябва да бъде винаги. Да сте живи и здрави, да ви е честито.

Журналист: За кабинета все пак ще кажете ли нещо?

Журналистка: Обединените патриоти...

ББ: Днеска за кабинет да говориме на Свети миротворци?!?!

Непринуден смях.

Борисов се гмурва в дъжда и преджапва локвите, пращайки салюти на народа, на журналесите и на полицаите наоколо.
3
1180
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Май 2017 10:26
Смирен ще е. Щото едим мандат не е изкарал докрая.
02 Май 2017 11:11
Шопите не са вече това, което бяха

http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1003&elementID=869§ionID=5
http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1003&elementID=1962145951§ionID=5
02 Май 2017 12:23
ББ е изминал много по-дълъг път от всеки друг на света.
И е броил до безкрайност - два пъти!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД