:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,146,936
Активни 78
Страници 13,491
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Опикаване на бул. „Левски“

"Да си проститутка не е хич лошо, ама не е лесно", рече сравнително наскоро от някакъв телевизор популярен шоу кадър с трансджендърна слава. Човекът поясни - не е лошо, щото добри пари се докарвали, обаче не е лесна работа, защото трябвало мнооого грижа за външен вид, физическо състояние, дрехи и козметики - изобщо не било за мързеливи. Думите на кадъра бяха посрещнати с привидно несъгласие и очевиден интерес от останалите участници в седянката. Щях да забравя това бързо, ако не се бях сблъсквал с подобни устойчиви девиации на предишните морални норми у доста съвременни наши, па и чужди граждани.

Те, най-общо казано, са вариации на темата: "Не е важно колко е законно,важно е да не те хванатНе е важно кому служиш, важно е колко плаща. Не са важни другите, а само ти." Нищо ново, всъщност, това е житейска философия от по-ниския морален спектър, откак съществува човечеството. И все пак - склонен съм да мисля, че и в тоя нисък спектър има нови неща, лично за мен стряскащи.

Преди да продължа по темата обаче, нека ви разкажа една случка, на която станах свидетел преди няколко дни. Около обяд - сигурно към един, един и половина, тръгнах от НДК по бул. "Левски" в посока Патриарха. Вървях по десния тротоар, доста оживен по това време. Само петдесетина метра надолу станах очевидец на ярка случка. Една жена се разгащи, клекна на тротоара и се изпика. Нека кажа първо, че това беше малко след банката, имаше много прилични минувачи, които я заобикаляха по време на процедурата сепнати; а някои дори извадиха смартфони да снимат. Аз самият така се стреснах, че просто отминах, внимавайки да не стъпя в ручейчето, което лелята произведе, и чак минута по-късно взех да разсъждавам. Нека поясня, че жената беше шейсетина годишна, с доста охранено тяло, и че не бе избрала място близо до сградите, а вирна заголената си задница точно по средата на сравнително тесния тротоар. Така принуждаваше минувачите да я заобикалят. Тази обемистаи отделяща изобилна урина задница,възправена срещу Двореца на културата няколко месеца преди българското председателство на ЕС, би могла да послужи метафорично за разни упражнения, за разнообразни политически алюзии и внушения. Те обаче биха били пресилени, и сега отказвам този тип мислене. Не е в това въпросът. Жената - явно клошарка (близо до нея имаше два мръсни плика с някакви вещи вътре), едва ли демонстрираше каквото и да било освен напънала я внезапно нужда. Сигурно и психическото й състяние беше такова, че не си даваше ясно сметка как да стигне поне до канала за тази нужда, или пък какво впечатление прави между околните луксозни кафенета, автомобили и най-вече минувачи. (Нека още тук кажем нещо важно - огромната част от хората, които просят по улиците, ровят из кофите или спят по безистените, са със сериозни психически проблеми. Тоест имат нужда не само от подслон и храна, но и от психиатрична и здравна грижа. Не че вярвам да я получат, но да уточним.)

Та така. Това всичко го мислих впоследствие. Тогава, на момента, постъпих като всички останали - просто отминах възмутен. Емоциите ми бяха полюсни - първата появила се беше агресивна, дощя ми се импулсивно да ритна особата, шашнат от скотското й поведение. Секунди след това, вече отминал, ме изпълни нещо като съчувствие към нея, а и към булеварда като цяло - тя сигурно е бедна и луда нещастница, нуждаеща се от помощ, пък бул. "В. Левски" също заслужава съчувствие - най-малкото трябва да я махнат оттам - в посока приют или където и да било.

Е, признавам си чистосърдечно - просто отминах. Когато се върнах след 20 минути, жената я нямаше, следи от засъхнала вадичка само личаха върху плочника. Но не я забравям.

В лекотата, с коятотя се изпика срещу НДК насред булеварда,има някаква симптоматика. Виждал съм баби по селата да си вършат така работата в градините - но когато са сигурни, че не ги гледа никой. Има нещо в социалната спойка, в т. нар. "обществено мнение", което е изветряло, не работи. Капсулизацията ни в иначе сгъстения социум стига до положения, които говорят за какво ли не, само не за цветущо здраве.

Напоследък всички здравни статистики сочат, че близо 40 процента от населението ни страда от различни видове психически разстройства. 8 българи на ден правят опит за самоубийство, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи. Тези депресиращи числа не са следствие само на сиромашия, макар че и тя има някаква заслуга, категорични са лекарите.

Мисля, че просто има разпад на традиционни норми и ценности, на чието място или не идват нови, или са дошли такива, които не притежават потенциал за общовалидност. Неслучайно почнах с телевизията.

Немалка част от обществото ни прилича на хайванче, изгонено от една кошара, но не стигнало до друга. И - докато се лута из гората, очаквайки да го изядат хищници, го напъва внезапна нужда.

Пък че това не е гора, а столичният бул. "Левски", то вече няма как да съобрази.

22
7283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
01 Май 2017 19:33
Не е лесно на соросоидите...
А това си е направо откритие:
Мисля, че просто има разпад на традиционни норми и ценности, на чието място или не идват нови, или са дошли такива, които не притежават потенциал за общовалидност.

-----------------
Сайтът на Генек

01 Май 2017 20:06
А може би действията на клошарката са просто израз на нейното отчаяние и нейният начин на протест срещу всички тези "прилични минувачи"? Ама най-лесно е да намираме обяснение в западналия морал и в психичното здраве на нацията. А причините? - за тях ще пишат други...
01 Май 2017 20:21
И‌ аз си помислих същото.
Както "обществото" се отнася към тази жена (тя е човек, нали?), така и тя се отнася обратно.
Чудя се как масово хората не са излезли да се изпикаят (и не само) на държавата и на всичко, което е останало.
Щото следващото е хората да грабнат коловете, и да замлатят самозабравилата се върхушка.
01 Май 2017 20:56
>>><<<
Преди, нека да е 25 години, видях по улиците на Амстердам двама, отдалечени на петдесетина метра да се@@т на улицата и минувачите доста да се чудят.
Оказа се, че това било на много места и няколко поредни дни...някаква акция, срещу безразборното позволение кучетатат да правят същото и на никого да не му пука...Ииии сега в Амстердам няма вече купчинки кучешки л@йна по улиците, като тогава.
01 Май 2017 21:00
абе ,доста книжни мнения на съфорумците тук
още малко романтична героиня ще произведете и борец за свобода
искам само да съобщя, че лумпените рядко са такива, те са лумпени
то и авторът я е вкарал като символен образ и я е противопоставил на Народното събрание
не бива така драги, очевидно става дума за шокиращо неприемлив факт, моля да си остане такъв
да го кръщаваме бунт е нередно, обществото тук няма нищо общо, ако не е болест, това е свинщина
нищо друго
01 Май 2017 21:09
И защо да е лумпен или луда /различни понятия са/? Защо да не е авангардна художничка? Като оня, дето вика: "Писна ми, ще взема да се изтропам на улицата!", а приятелчето му отговаря: "Недей! Профаните няма да те разберат"...
Каква е разликата с "художниците, дето един си заковал топките на площада, друг си затворил пръдните в консерва, а трети направо напълнил кутийки с лайна? И ги купуват ЕнтЕлегентите, а после разсъждават върху падането на морала сред простия народ...
---------------------
Сайтът на Генек

01 Май 2017 21:38
Чета форума и се сещам за брадатия виц:
"Остави ги, Ламбовки, няма да те разберат."


01 Май 2017 22:21
Браво на тази жена.Мисля си,че може още по твърдо за се "изкаже"след 1 януари,дано има много журналисти по улицата.
На Бат ви Боко му миха главата с лайняна вода и партнерите се възхищавахте на това?
01 Май 2017 22:22
Lilian - права си, но всяка теория има право на съществуване докато бъде отхвърлена или доказана. Иначе, приказки много, но ако автора си бе направил труда да пита клошарката наверно не би написал горното. Последното ме кара да мисля, че именно това е причината да не я пита. Макар и поведението да зависи от групата, както генек отбеляза по-горе не малко "прилични" граждани с гордост вършат къде-къде по неприлични действия. Например, колко умни красавци тук ръкопляскаха на творбата на чеха черни? Та изводите за влошаването на психичното здраве и морала на нацията макар и демонстриращи тенденция без някакви поне оскъдни указания на причините и действия за отстраняването им са си генерализирана констатация на факти.
01 Май 2017 22:43
>>><<<
Тов.друг, "творбата" и трябват кавички. То и жената там е сътворила "творба" от типа на т.н. инсталация...
01 Май 2017 23:00
Опааа, усетих че съм пропуснал. Разликата и във феновете им...
01 Май 2017 23:37
това е свинщина
нищо друго

Имаше си три свята. Първи, втори и трети. Вторият (с всичките си кусури, беше алтернатива на първия) се свлича бързо към третия.
Нищо не сте видели още.
Макар че съм виждал "homeless" -и, облегнати по мраморните стени (на банките) на най-туристическия град San Francisco - по бизнес улицата Market Street с течност която тече от тях. Не се разбираше дали беше бира или друго. Преди няколко години. Мизерия има навсякъде.
02 Май 2017 00:19
Понеже София не е Клошмерл, та затова вероятно няма улични писоари, дори полуоткрити и видимо не скъпи за строене, такива където краката на облекчаващите се ще се виждат. И след като няма, къде аджеба да отиде човек, особено сутрин или късно вечер, когато и заведенията или ги няма или са затворени?

За такива екстрени случай си нося една пластмасова бутилка за вода с широко гърло в колата, ако се наложи...

- Няма да се излагаме де!
02 Май 2017 01:51
Може и памперси. Ама отде тая женица клошарка да вземе пари за памперси. Пък и едва ли ще я пуснат там дето зимуват "приличните хора" да се облекчи. Обаче вместо да препикае банката, тя да вземе та в средата на на тротуара. Не съм и дръзвал да си помисля че един такъв акт ще бъде изтълкуван като борба за свобода, а ПОВТАРЯМ може би е израз на отчаяние и протест срещу безразличието на "приличните". Между впрочем не бях чувал за лумпен-борец за свобода. За мен много от "приличните" са лумпени загледани да прескочат локвичката (или трупа на жената) за да не си изцапат ботинките. Според Лилиан излиза, че све що е клошар е лумпен. Ще напомня че никой не е застрахован да стане първото и автоматично да се превърне във второто.
02 Май 2017 04:08
Ламбовски, добро ти е, но можеш много повече. Задълбочи се. .
02 Май 2017 07:39
Почувствах се прецакан, че изчетох докрай този откровено безсмислен текст. Идва ми да го върна на Ламбовски, изпращайки му няколко снимки на истински гнусни и безпардонни хоумлеса, които виждам почти всеки ден, на места, пред които въпросния участък на бул. "Левски" изглежда като Мосул или Алепо. Пикаещата крава от есето му ще му се стори като временно притисната от превратностите на съдбата графиня - бяло емигрантка. Но, както мъдро отбеляза някой по-горе, да чукаме на дърво - никой не е застрахован да превърти и да се озове на улицата.
02 Май 2017 07:54
С чувство че ставам банален. И все пак не е нужно да превъртиш за да останеш на улицата. Обратното е по-точна констатация. Четох преди време интервюта с бездомници в щатската столица. Неколцина от тях останали сами (децата им нейде из други щати), с възрастта станали неконкурентноспособни на трудовия пазар и останали без работа и доход, което рано или късно води до улицата. И питат един ами защо не отидеш да живееш при децата си. А той отговаря, че го е срам и ги лъже че е добре финансово (за да не ги докара до собственото си дередже - си мисля аз). А често наблюдавам полицаи да арестуват без никаква видима причина бездомници.
02 Май 2017 08:30
А, бе, ентелегентите! Начело с автора от едно прозаично просташко събитие една камара анализи направихте. Да ви питам аз умници ,ако сте с простатит и ви се пикае като на кондуктор къде ша го сторите по тази улица ,в този град,щото случва се ,човещина.Нема кенефи у София и не само там , а и да има се с пари са , таз у заведение нема да я пуснат... Работата е толкоз проста , те още малко и внушенията на картинката от пиканото ще ми анализират!!! Де , мотика , де!!! №5!!!Кучешките купчинки нема ми да анализирате, а?
02 Май 2017 11:39
Нема кенефи у София и не само там , а и да има се с пари са , таз у заведение нема да я пуснат...


Няма и улични кошчета, а ако има, не се събират редовно, ако има контейнери за боклук, капаците им висят отворени, а до тях се изхвърлят едрогабаритни отпадъци...

Живея в квартал, в който пък изобщо няма улични кошчета, ако не се броят тези по спирките, в които някои се изхитрят да изхвърлят битовия си отпадък...

Инспекторите по чистотата умилно нехаят...

Тоалетни пък има само на пазара, в които, познайте, нощем се складира стока за продан...

Остава ни единствено надеждата, че по време на председателството състоянието на чистотата на града и страната ни няма да убегне от погледа на гостите...

Пример: преди години обърнах внимание на инсп. по чист. в общ. Искър, че около езерото има около 30 улични кошчета, отпадъкът от коите не се събира със седмици.

Решението, което дамата предложи, бе КОШЧЕТАТА ДА СЕ МАХНАТ ВЪОБЩЕ.

Няма кошчета, няма проблем; няма тоалетни, няма грижа за тях да са чисти...


Струва ми се, че ако в един парк, примерно, няма тоалетна, и родителите не могат да заведат детето си в нея, когато има нужда, те просто го изпикават на пътеката или на тревата... Ако направиш забележка, ще те счетат за безсърдечен...


02 Май 2017 12:20

Според мен е било осъзнат протест... или пърформънс - срещу или ЗА председателството на ЕС...


02 Май 2017 19:12
керпеден_1
02 Май 2017 08:30
А, бе, ентелегентите! Начело с автора от едно прозаично просташко събитие една камара анализи направихте. Да ви питам аз умници ,ако сте с простатит и ви се пикае като на кондуктор къде ша го сторите по тази улица ,в този град,щото случва се ,човещина.Нема кенефи у София и не само там , а и да има се с пари са , таз у заведение нема да я пуснат...

***
Единствената жена за която се сещам да има простата е оня трансгендерния олимпийски шампион Дженер, половинката на майката на кардашанките. Ама то сигурно щото съм ентелегентин? Вчера по късна доба отворих яху и гледам щерка му с гол задник на Мета Гала снобското зборище. И отдолу към оня момент към 2000 коментара на американски ентелегенти - всичките единодушни в отвращението си. Та питам кой е по-голям простак - онази женица в София или това американско селебрити?
02 Май 2017 21:43
Дереджето на каяфета на една нация си личи, наред с други проявления, също и по отношението и́ към бездомните и лудите.
В Будапеща клошарите привечер си постлаха спокойно кашоните край красната сграда на парламента и се прислониха край стените и́ (октомври 2011). Полицаите минаваха край тях без изобщо да се впечатлят. Хубав град, хубави хора унгарци.

За Холандия да не говорим в какво състояние хора можеш да срещнеш. Обаче никой не бърза да съди другия, тъй като не познава причините за дереджето му. Пък и за всички има място в един голям съвременен град.

Странни са не хората, а отхвърлянето им -- когато го има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД