:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паника в Лос Анжелис, 2 млн. останаха без ток

Некадърeн електротехник свързал погрешни кабели и предизвика аварията
Снимка: Ройтерс
Страх вцепени жителите на Лос Анжелис завчера по обед, след като голяма част от града внезапно остана без ток, съобщи американският печат. Електрозахранването бе прекъснато ден след като "Ал Кайда" заплаши да извърши атентати в Лос Анжелис и Мелбърн.

В 12,30 местно време животът в Ел Ей изведнъж започна да замира. Квартал след квартал оставаха без ток. Компютрите изгаснаха, радиоапаратите и телевизорите замлъкнаха, градът затихна, небостъргачи потънаха в полумрак. Засегнати бяха няколко квартала в Лос Анжелис, включително Холивуд и центърът на града. Сривът в електрическата мрежа засегна около два милиона души. Мнозина бяха заклещени в асансьорите на високите сгради. Светофарите спряха, което причини задръствания и десетки пътни инциденти. Международното летище също остана за половин час без ток. Летището разполага със собствен генератор, така че трафикът не пострада. Двама души бяха приети в болница за кратко, след като вдишали отровни изпарения в петролна рафинерия, където токът спрял. Полицията бе приведена в повишена готовност. На полицаите бе забранено да си тръгват от работа след края на смените им.

Оказа се, че става въпрос за авария, причинена от човешка грешка. Електротехник свързал погрешни кабели, при което мрежата изгърмяла и три електрически генератора излезли от строя.

Спирането на тока в града с население от 17,3 милиона души предизвика за кратко опасения от повтаряне на гигантската авария, която потопи Ню Йорк в мрак през август 2003 г., отбелязва Франс прес.

Криза

Електрозахранването в засегнатите от "Катрина" региони постепенно се възстановява. Вече работят част от хотелите в града. Спасители намерили 45 трупа на възрастни хора в една от болниците. Жертвите на урагана са над 500. 372 000 деца нямат къде да се учат, след като училищата им бяха пометени от стихията. Не е ясно и откъде ще бъдат намерени средства за образованието им. Директорът на Агенцията по извънредните ситуации Майк Браун подаде оставка заради несправяне с кризата. Джордж Буш назначи на негово място пожарникаря Р. Полисън, досега шеф на отдел в същата агенция.
32
596
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
14 Септември 2005 00:29
И всичкото това от две жици накъсо?! А стига бе, толкова ли е лесно да извадиш Америка от строя? Пирамидата май се е обърнала обратно
14 Септември 2005 00:42
Толкова, брато! Ако електротехникът е мангал на име бай Гасан, толкова.
14 Септември 2005 00:47
Точно така Han, най-много някой друг бушон или шалтер да падне. Да стигне да речем до първия трафопост. Нататък не трябва да окаже влияние, ако е кадърно проектирана и направена мрежата. Те сигурно заради това са гръмнали електротехника (бразилеца) в Лондон. Сигурно е планирал нещо подобно и там. Янките и те да вземат жичкаджиите на мушка!
14 Септември 2005 00:48
В 12, 30 местно време животът в Ел Ей изведнъж започна да замира. Квартал след квартал оставаха без ток. Компютрите изгаснаха, радиоапаратите и телевизорите замлъкнаха, градът затихна, небостъргачи потънаха в полумрак.
........
Тва у нас немое да стане никогиш!
Щото сме оттренирани-помните ли времето, когато БГ беше като една голяяяяяяяма дискотека
14 Септември 2005 01:02
А, може би, "ЕЛ Кайда", а?!?
14 Септември 2005 01:36
Тия им стана хоби , да си спират тока от време на време.
14 Септември 2005 01:39
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 14/9/2005 г/ 11:40:40

14 Септември 2005 01:39
>>><<<
Пълникте проучвания на случая показаха, че една **)*** (poutka) си включила ПРАХОСМУКАЧКАТА НАОПЪКИ, сиреч да го духа. Токът несвикнал така, тръгнал обратно и се сблъскaл с друг ток, който идвал да върши работа. Бушоните, въпреки и автоматични, не знаели как да реагират и прехвърлили на махленските бушони, те на градските и ...и така. Спрели до федералните бушони, кито работели по по-друг начин.
ТОГАВА се намесил ОНЗИ техник и следва познатата история...
Извод:
Не духай котката с прахосмукачката, за да не я вкараш в камення век...
14 Септември 2005 02:05
Това е работа само на французоиката която карала булгарската чистачка да бурше крушките.Използвала е европеиски вибратор от 220волта без да се суобразява че в Америка само 110 волта са по мрежата.
14 Септември 2005 02:17
Чак пък паника в ЛА
В Ел Сегундо където бачкам и където е летището тока не е спирал.
Някой са имали extended lunch hour в даунтаун и тилкоз.
Аз даже и не разбрах щото моя lunch винаги е удължен.
14 Септември 2005 02:22
Да-а-а, такова и се майката на Америката и това си е. Да му мислят заблудените души, дето са емигрирали там.
14 Септември 2005 03:17
Големият проблем на хамериканците е че 99% от тях нямат никакво понятие за това как се преминава през нерегулирано кръстовище. Почти никой не е чувал за това че който ти е отдясно има предимство и повечето си мислят че се минава по реда на пристигане. Резултатът е виден на снимката..
14 Септември 2005 03:41
В 12.30 по пладне небостъргачите потънали в полумрак.А кока-колата прокиснала щото спрели хладилниците. Да не сме на комсомолско събрание през 1965 ?
14 Септември 2005 03:46
Егати електротехника! Юнак - Welcome to the club. В НРБ - то шалтера за 8 милиона беше централен.
14 Септември 2005 05:17
За извиняваш, Кракричке, ама па не си улучила-мангала Асан мие чинии у Хамериката и нема акъл за полупроводници.Акъла е у .ички кат теб, де сте толкоз отворени, че веке и за .бане не ставате.
14 Септември 2005 05:42
Паника в Лос Анжелис с население от 17, 3 милиона души и кой знае колко са точно черните маймуни сред тях!!!И са си прави белите там Лос Анжелис да са в паника като знаят какво правят черните маймуни в тези ситуаций да трошат и ограбвати пребиват като кучета хората!!!Малко ли видха след Катрина кво направиха братятата чернилки и още си спомнят за размириците в в Лос Анжелис как Армията и Националната Гвардия трепеше на место чернилки и въвеждаше ред и законост със сила!!!Е много българи си мечтаят за тази ситуация когато ще доойдем ние Радикалите да сложим ред в България на мангалските размирици където директорите на РДВР няма да бъдат пенсионирани и българските сили и ще изпозлат оръжие да налагат ред и спокойствие!!!Тука в България трябва да създадем национална Гвардиа за такива ситуаций дето българите ще командват а не разни кукловди дето гледат само какда направят български запалянко да пребият по време на мач дето си дели от залака да плати билета за мач да иде а мангала да му троши главата на ченге и ни един от тех да не у кауша с доживотна присъда!!!Да живее Велика !!!Да Живее во век и веков!!!
14 Септември 2005 05:51
Молим Ти се, Боже-прибери си вересиите.Во веки веков и да живее...
14 Септември 2005 07:39
фък... сички ме кефят... но най ми е мил тов. анацефал с надлежното тълкуване на ЗППД и ПП...
14 Септември 2005 08:59
Ако сте чели Артър Хейли, по-специално Свръхнатоварване би трябвало да знаете, че от години електроснабдяването на U$A издиша. Затова всяка грешка води до такива тежки сривове. Причината е, че електроснабдителните компании са частни и не се съобразяват една с друга. Всяка гони печалбите и намалява инвестициите си. А всяка мрежа е претоварена. Гръмне ли някъде, следва верижна реакция и се сриват и съседни мрежи. А LA си е мегаполис, консумацията там е огромна, то само за тях няма да стигне един АЕЦ. У нас мрежата е изградена много професионално, всички линии са дублирани и навсякъде има защити, които да изключат поразения от авария участък и да пренасочат тока по резервната линия. Падат мълнии, мангали крадат жици, изгърмява по нещо, но ток имаме. Големите аварии са рядкост. Но сега както приватизираха тихомълком НЕК и го разпродадоха на безценица ще плащаме по-скъп ток и ще имаме повече аварии.
14 Септември 2005 09:18
Гледам сите руски дудуци са се подмокрили от умиление., , ,
Дерзайте молодци, мое да ударите и по една злобарка с приклякане...
14 Септември 2005 10:11

Част от града останал без ток, голям праз, това ли е световната новина?
14 Септември 2005 10:14
Дали и там не се е пробвал някой да крадне кабели!!!
14 Септември 2005 10:51
Когато в една страна, която във всичко е права, токът не е прав, а променлив, винаги има рискове от колизии с ел.захранването.
14 Септември 2005 11:07
AC/DC Forever ?
Gasparini, ти пък какво са връзваш? Някой от родата да не у LA? Don't worry пич! Тя статията нищо работа, ама кат прелетях по форума и настроението ми са опрай, и по-весело на душата ми стана някак си, особено в този дъждовен ден. Гледай от към веселата му страна. Вземи си чувство за хумор под наем, ако требе. Форумците, сега напълно сериозно, много готино чувство за хумор са проявили, напарово ма кефят! Колкото до аварията, Гарвана е много прав, явно е в час човека. Наистина у БГ-то всичко е дублирано и нивото на защита е "на ниво". Въпросът също е резонен, докога.
14 Септември 2005 13:28
Брей голям проблем , че спрял тока
14 Септември 2005 13:57
в 12:30 на обед , небостъргачите потънали в полумрак!
14 Септември 2005 14:18
Крас, те хамериканските небостъргачи са 50 етажа нагоре и 150 надолу
Нали се сещаш - Welcome to the fortress tall, take some time to show you arround
14 Септември 2005 15:36
Ами миналата година нали половин америка остана без ток. Заради преносната си мрежа- от 50те години. Ми че по времето на Хитлер е било по- добре в Германия, отколкото сега в Мериката. И с чернилките там- страшен напредък е да знаете. Ама аз викам, че няма лошо. Балона все повече се надува. Ще има голям трясък....
14 Септември 2005 20:28
Гарван
за тока си прав ама де да беше само тока. Цялата американска индустрия е ташак. Навсякъде е patchwork. Made in USA е най-големия ташак. И това го твърдя не от антиамериканизум ами защото съм един редови американски инженер с поглед на индустрията им отвърте.
По малко им лъсват задниците на янките то японските коли са по добри то индустриалното оборудване на германците е по-добро, , французите правят по добри сирена. А бе ташак
9 годишен Lexus по-надежден от чисто нов Kraysler
ако някои разбира да разясни моля
14 Септември 2005 21:09
йори:

14 Септември 2005 21:16
за тези дето питат каква е новината - новината е че в ден в който се твърди че ал-кайда е била заплашила да има атентат спира тока в голяма част от града. каквито са невротични и скокливи (не че не си е за страх да увиснеш в асансьор в небостъргач без да знаеш защо, и то след WTC 9/11) американците бая памперс ще да са сменили докато разбрерат че е обикновена авария.

14 Септември 2005 21:36
Anacephal, точно така се прави в Америка при нерегулирано кръстовище.
Така е по правилник!
Който пристигне пръв, той има предимство, след него вторият пристигнал и т.н.
И аз съм се чудил на такива странности, но такова е положението.Това определено създава проблеми при по-оживени кръстовища, спор няма.Но и на по-малките кръстовища майтапът е пълен.Пристигат почти едновременно 4 коли и започват да се оглеждат като котараци кой да мине пръв.На практика ако някоя от колите я кара мачо(мексиканец, порториканец и прочие латиноси), той винаги тръгва пръв, независимо че е пристигнал последен-това е част от мачо-културата.
Нищо чудно това да е станало на показаното по-горе кръстовище, доколкото в Л.А. половината население са латиноси....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД