:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България и Румъния остават "балканското гето" на ЕС

Зле работещи институции и корупция класират страната ни 29-а от 35 европейски държави
Естония, Чехия и други "по-млади" членове на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, дори ги задминават по някои критерии, но за жалост България не е сред тях. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на балканските си съседи, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша. Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места. Тази мрачна картина се очертава в новото издание "Индекс на настигането" - мащабно проучване на Институт "Отворено общество", което в последните няколко години разкрива, че Европа се развива на различни скорости и че България за жалост е от изоставащите.

На базата на голям набор измерители (47) - от икономически показатели, държавен дълг и безработица до корупция, работа на съдебната система и свобода на медиите - "Индексът на настигането" отрежда на страната ни печалното 29-о място сред 35 състезатели. Проучването включва 28-те членки на ЕС, Исландия и балканските кандидатки Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина.

В изследването се вижда кристално ясно връзката между качеството на държавните институции и (не)успехите на съответната страна. По ефективност на държавното управлението България е 29-а. Едва ли някой ще остане изненадан, че страната ни е сред последните в тази ранглиста и по качество на регулациите (27-о място). А страните от Източна Европа, които вече изпреварват западняците и по стандарт на живот, са отново от Прибалтика. При това Естония заема забележителното девето място.

Естония триумфира и в категорията "електронно управление". Страната, в която е-услугите са ежедневие и чипът в личната карта на гражданина отдавна е електронен ключ за достъп до всичко, дори и за гласуване, е седма в ранглистата на "Индекс на настигането" - с други думи много от старите държави членки трябва да я догонват в тази сфера. А България е 28-а със зачатъчно е-управление.

Унищожително лоша е оценката за правораздаването у нас. България е 32-ра, Румъния е 28-а, а Естония и Чехия са съответно на 13-о и 16-о място. Тези резултати за пореден път доказват, че в държава, в която трудно се налага върховенството на закона, няма как да има бързо развитие и просперитет.

Естония, Словения, Полша, Литва вече не са "типични" бивши соцстрани с висока корупция. Естония превъзхожда и немалко членки на ЕС от "стара Европа" и се нарежда на 13-о място, а България е на дъното заради ширещи се подкупи, връзкарство и прочее измерения на корупцията и заема унизителната 33-та позиция.

Страната ни е на опашката дори по показателя "политическа стабилност" - 30-о място, вероятно в резултат на преждевременно прекратените мандати на Бойко Борисов.

На този фон за трета поредна година България се е закотвила на 29-а позиция в категорията "Качество на живот", която включва потребление на човек от населението, образование, здравеопазване, развитие на човешките ресурси. На опашката сме и по енергийна ефективност - 33-то място, и транспортна инфраструктура - 31-во.

С всяка изминала година България пада едно място надолу и в категорията "Демокрация", като през 2016 г. заема 30-а позиция от общо 35 страни. Измерват се индикаторите "Доверие в хората" и "Свобода на медиите", политически натиск и др.



ИЗВОДИ

Ако при предишните издания на "Индекса на настигането" разделителната линия в Европа се изместваше от оста Запад-Изток към оста Север-Юг, то сега се наблюдава задълбочаване на различията между балканските страни и останалата част от континента, посочват авторите на доклада.

Повечето от новите страни членки от Централна и Източна Европа, които се присъединиха в периода 2004-2007, както и Хърватия, която стана член през 2013 г., подобряват резултатите си и се качват в класацията, като някои от тях вече са много близо до желаните средни стойности на групата на старите членки. Най-успешната страна в процеса на догонване е Естония, следвана от Чехия и Словения. Те заемат съответно 13-о, 15-о и 16-о място в цялостната класация за 2016 г.



ПЛЮСОВЕ

Страната ни отбелязва подобрение в сравнение с предишни години единствено по показателя "Икономика" и през 2016 г. заема 27-о място, като след нас са Хърватска и Гърция. Основна заслуга за по-доброто представяне в тази категория има ниският държавен дълг, който ни класира на отличното трето място. Прилично се представяме по показателя "Заетост" - 20-о място, като изпреварваме Полша, Словакия, Румъния и Хърватска. По показателя "Развитие на пазара" заемаме 23-то място и след нас са Унгария, Словения и Хърватска. По развитие на информационните и телекомуникационни технологии пък изпреварваме Полша и Румъния.

36
5598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
09 Май 2017 19:51
Ще се смеем накрая - когато ЕС остане само с нас и власите. Ще имаме български заместник шеф на ЕК...
--------------------------
Сайтът на Генек
09 Май 2017 19:57
Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места.


Влах се дави последен в Дунава.
09 Май 2017 20:01
Естествено че някои други са ни виновни като политици, банкери, министри или мутри, те не са българи а са паднали от МАРС.
09 Май 2017 20:25
Какъв друг коментар, освен Гарантирао от ГЕРБ.
09 Май 2017 20:48
Основна заслуга за по-доброто представяне в тази категория има ниският държавен дълг, който ни класира на отличното трето място.


Браво, генерал Бойко!
09 Май 2017 21:31
През десетия Му мандат, когато всички станем столичани, ще БИЕМ всички наред в ЕС. Вервайте !
09 Май 2017 21:34
Сега другарите ще ни обяснят, че сме най-зле в ЕС, защото сме се прецакали да влезем в ЕС.
09 Май 2017 21:41
Всичко бе наред по Негово време у нас,ама сдаде властта за 2-3 месеца и герджика прецака работата...Ама най-виновна е Корнелия-нито веднъж не звънна,не прати есемесче на служебния.Пък бойчето праща,праща...,ама нали не е лично на кормилото и...изоставаме.Пак ще трябва да се самоотстранява...
09 Май 2017 23:38
мащабно проучване на Институт "Отворено общество"
може и да има нещо верно в антрефилето, стават грешки. но съм до тук, от хигиенни съображения.
10 Май 2017 00:30
Срамежливо се пропуска факта, че ние и румънците сме в ЕС основно като източник на човешки ресурси. Защото западна Европа отдавна мина точката, след която не може да съществува без постоянен приток на свежа кръв, откъде ли не. Процес водещ до деградация на туземното население на запад, до разпад на естествената пирамида на обществото, но и до тежки деформации в "обрулените" държави като нашата.
10 Май 2017 01:55
Сега другарите ще ни обяснят, че сме най-зле в ЕС, защото сме се прецакали да влезем в ЕС.
Не, няма! Безсмислено е, а е и загуба на време...
10 Май 2017 05:33
Ще се смеем накрая - когато ЕС остане само с нас и власите. Ще имаме български заместник шеф на ЕК...

Ахъм, надай се уважаеми, надай се!Мечтата ти, както и на другите платени писачи дедо Ивана да дойде па да ни "опрай" няма да стане!!Ще си останеш с надането...
10 Май 2017 06:21
Е що така с румънците? Нали направиха съдебната реформа, каква корупция? Колко министри опандизиха...
10 Май 2017 07:29
По-добре гето в Европа, отколкото в Азия.
10 Май 2017 07:46
Кунчев,
бих се обидил, ако не бях видял ника. Срещу Природата не споря, тя си знае защо допуска грешки...
------------------
Сайтът на Генек
10 Май 2017 08:02
Протестирам срещу голословното опорочаване на доброто име и чест на режима "Борисов" и групировката ГЕРБ в тази статия!
10 Май 2017 08:26
Такива анализи са поучителни за всички , които твърдят, че членството в ЕС ни е проблема. Истината е че даже и членство в ЕС не може да ни реши проблемите. Господ помага , но в кошара не вкарва.
10 Май 2017 08:57
даже и членство в ЕС не може да ни реши проблемите. Господ помага , но в кошара не вкарва.

Що членството в ЕС да не решава проблемите ни бе, бате?
Членството в ЕС ни реши проблема с газопровода от Русия, реши ни проблемите с Козлодуй, реши ни проблемите с тецовете и комунистическите мастодонти, купени добросърдечно от американски инвеститори, реши ни проблема с комунизъма, реши ни проблема с обслужването на кредитите, реши ни проблема с инфлацията и финансовата дисциплина, здравеопазването, образованието, реши ни проблема с Орешарски и Пеевски, реши ни проблема с демокрацията, дадена от ЕС под аренда на режима "Борисов", и още десет пъти по толкова.

За какви проблеми бълнуваш, че не може да ни реши ЕС?
10 Май 2017 09:00
Към Утринен зов
В ЕС сме не само източник на човешки, но и на големи финансови ресурси. Вноската ни е 400 милиона евро, получаваме с 300-400 милиона повече. От тях 20% са данък корупция, 10-20% се връщат обратно под формата на консултантски и внос на техника и материали. Остават 60-70%%, от които половината потъват в маловажни и не толкова необходими /с оглед на реалните ни проблеми/ проекти - тротоарчета, паркчета, стадиони в обезлюдени села и градове, зали и залички. Същевременно от България изтичат няколко милиарда евро годишно - приходи от банковия сектор, комуникациите, част от енергетиката, търговията на едро и дребно, добивната промишленост и какво ли не още. Отделно двата ни милиона икономически имигранти работят не само за себе си, а и за социалните и здравни системи на приемащите ги страни. Това с голяма доза вероятност прави поне един милиард евро годишно. От несправедливата система на евросубсидии за земеделието губят нашите производители, до степен, че ни е по-изгодно да купуваме - например - полски яйца. Не само французи и германци, но и гърците, че и поляците получават повече пари за земеделците си от българите.
10 Май 2017 10:07
Аз пък се чудя, Естония като е такъв отличник, защо се обезлюдява с почти същото темпо като България?
10 Май 2017 10:17
Институт"Отворено общество"

Не си губете времето, уважаеми форумци.
10 Май 2017 10:33
Аз пък се чудя, Естония като е такъв отличник, защо се обезлюдява с почти същото темпо като България?
Защото може!

Докато ни назначават такива управници, а ние си ги избираме ще сме си в гетото. Ето, по-горе, един очевидно върл поклонник на ЕТАЦ, предпочита гетото пред нормален живот. "Последен в Рим пред първи в галско село"! Галия днес я има, ама Римската империя...
10 Май 2017 10:49
класират страната ни 29-а от 35 европейски държави

Извън класацията. В ЕС са 28 държави.
10 Май 2017 10:56
В ЕС вече са си дали сметка , след БРЕКЗИТ , че държави продукт на решения от преди столетие , ще вредят на каквито и да са намерения за създаването на единен субект , поради липсата на функционираща държавност , колкото и да не им се ще на " демократите", и оттук, и оттам.
10 Май 2017 11:08
Естествено че някои други са ни виновни като политици, банкери, министри или мутри, те не са българи а са паднали от МАРС.

Какви българи, какви 5 лева. Капитализмът си е капитализъм.
rover 09 Май 2017 23:38
мащабно проучване на Институт "Отворено общество"
може и да има нещо верно в антрефилето, стават грешки. но съм до тук, от хигиенни съображения.
10 Май 2017 12:37
A какви какви мечти бяха,какви захласи преди 2007-а,как ще се оправ(ят)им като "влезем" у европата.Е ще ни оправят,ама друг път!
10 Май 2017 13:45
Щом като държавата не върви, комунистите са виновни за всичко:

https://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs

Декомунизация му е майката, най-добре, по укротертип. Като начало трябва да съборим паметника на Съветската армия, Альоша и пр. паметници. След това иде ред на всичко, построено по комунистическо време. Като почнем от АЕЦ "Козлодуй", дето ни заробва с руско атомно гориво, та стигнем до сградите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, щото са тоталитарни. Нататък има широко поле за фантазия и действие.
След което неизбежно ще дойде успехът. Вервайте ми...
10 Май 2017 15:16
След Брекзит ще стават интересни неща. Юнкер се бие в гърдите, но Люксембугк, като най-богата държава, получава повече от ЕС отколкото дава. Французите също се пъчат, но дават 2 и половина пъти по-малко от англичаните; Немците дават най-много, но всичко което дават се поглъща от Полша.
България е на печалба от 2.3 милиарда евро годишно, но без английските 10.7 милиарда не се знае колко ще получава.

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20141202IFG82334/eu-budget-explained-expenditure-and-contribution-by-member-state
10 Май 2017 15:41
Юнкер се бие в гърдите, но Люксембугк, като най-богата държава, получава повече от ЕС отколкото дава.

Дали?
http://www.money-go-round.eu/Country.aspx?id=LU
In 2015 the taxpayers of Luxembourg contributed to the European Union 271 euros per head over what they received. Since its accession to the EU the country has paid to the European Union EUR 4596 million over what it has received.

Иначе Люксембург си получва тъпкано вложените средства чрез домакинството на различни европейски агенции , институции и т.н.
10 Май 2017 15:48
А страните от Източна Европа, които вече изпреварват западняците и по стандарт на живот, са отново от Прибалтика. При това Естония заема забележителното девето място.



Значи, средната нетна работна заплата за 2016 г. е както следва:

1. Гърция - 1069 евро
2. Португалия - 1001 евро
3. Естония - 903 евро
4. Чехия - 793 евро
5. Хърватска 742 евро
6. Полша - 723 евро
7. Словакия - 708 евро
8. Латвия - 664 евро
9. Литва 585 евро.




Нарочно съм дал най-закъсалите "западни държави" - Гърция и Портокалия, за да се види, при почти еднакви цени как всъщност прибалтийските държави "задминават" по стандарт на живот "западните". А ако сравним с Австрия, Германия, Холандия с техните заплати, които са 3-4 пъти по-високи от латвийските, да речем, при това при почти еднакви цени, то твърденията на Института по пазарна икономика олекват твърде позорно за пореден път...
10 Май 2017 16:04
При това, сравнително високия стандарт в Естония е силно повлиян от един фактор, който изобщо не е предмет на това изследване, а именно географската близост с Финландия, с нейните огромни заплати и цени.
Финландия е изключително сериозен инвеститор в Естония, където са преместени доста фински заводи.
Много фини посещават Естония и пазаруват там активно, заради много по-ниските цени(особено на алкохола), което също е сериозен икономически фактор. Според някои оценки около 1/3 от продажбите на алкохол в Естония са за фински туристи...Тези два народа се чувстват много близки, поради много причини, сред които и близост на езиците.
76% от финландците са посещавали Естония поне веднъж в живота си!
10 Май 2017 16:11
От несправедливата система на евросубсидии за земеделието губят нашите производители, до степен, че ни е по-изгодно да купуваме - например - полски яйца. Не само французи и германци, но и гърците, че и поляците получават повече пари за земеделците си от българите.


Това (вече) не е толкова голям проблем. Основният проблем при субсидирането в земеделието е плащането за единица земя. Именно поради този механизъм се губи ефективността на субсидирането в България, защото земята е още раздробена като собственост. Получава се така, че европейското субсидиране на площи става стимул за конкуриране за вземане под аренда на земя и в тези условия арендата расте и поглъща значителна част от субсидията.
10 Май 2017 16:15
Финландия е изключително сериозен инвеститор в Естония, където са преместени доста фински заводи.
Много фини посещават Естония и пазаруват там активно, заради много по-ниските цени(особено на алкохола), което също е сериозен икономически фактор. Според някои оценки около 1/3 от продажбите на алкохол в Естония са за фински туристи...Тези два народа се чувстват много близки, поради много причини, сред които и близост на езиците.
76% от финландците са посещавали Естония поне веднъж в живота си!

Горките естонци - на тях фините им изкупуват алкохола, както на нас гърците - кашкавала през РСОто т.е. стават причина за дефицит, както се изрази един носталгично-прогресивен форумец.
10 Май 2017 16:39
"Зле работещи институции и корупция класират страната ни 29-а от 35 европейски държави. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове, koито герберите ограбиха и прилича повече на балканските си съседи без щедрите еврофондове , които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша."
Браво, генерал Бойко!
10 Май 2017 16:48
Нали не им вярвате?
Та това е изследване на соросоидните...
10 Май 2017 16:49
Кради го тоя ТЪП народ бате Бойче и го тъпчи, колкото си искаш. Подигравай му се, Унижавай го бате, той заслужава щом въпреки престъпленията, кражбите, непосилните заеми, узурпирането на всички власти, купуването на медиите, некачествените магистралки, псевдо-санирането и ината с който го управляваш пак те избира за премиер!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД