:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Аланис Морисет осъди мениджъра си за кражба на 5 млн. долара

В съдебната зала Джонатан Шварц плака и се разкайва, за да получи минимална присъда
Снимка: БГНЕС
Певицата Аланис Морисет била ощетена с 5 млн. долара от осъдения Шварц.
Присъда от шест години затвор и възстановяване на 8.65 милиона долара получи бившият финансов мениджър на певицата Аланис Морисет - Джонатан Шварц. Той беше осъден от федералния съд в Лос Анджелис за присвояване на 7 милиона долара от свои клиенти, като 5 милиона долара е успял да открадне от певицата Аланис Морисет в периода между май 2010 г. и януари 2014 г.

В съдебната зала освен Морисет присъстваше и бизнес партньорът на Шварц - Бернард Гудви. Те поискаха най-тежката възможна присъда за този вид престъпления, която според закона е 5 години затвор. Очакванията им бяха оправдани, защото Шварц получи 6-годишно наказание. "В миналото критикувах толкова дълъг престой зад решетките за подобно престъпление и дори смятах, че е ненужна и прекалено сурова мярка. Днешният казус обаче е един от малкото случаи, за които смятам, че дори 6 години затвор не са достатъчни", сподели съдията по делото Доли Гий, преди да произнесе присъдата, която надвишава наказанието от скромната една година, поискано от адвоката на крадливия мениджър. Съдия Гий окачестви престъплението като "коварно" и "дръзко", добавяйки, че е довело до "тежки икономически и психологически вреди" на жертвите, чийто живот е бил "белязан от финансовата криза, която е причинил".

47-годишният



финансов мениджър се призна за виновен



през януари по две федерални обвинения: системна измама и фалшифициране на федерални данъчни декларации. Преди да се признае за виновен, той се отказа от правото си на заседателно жури, за да спести на правителството "скъп процес", както той сам се изрази.

Докато свидетелстваше срещу него, певицата Аланис Морисет разказа, че преди да бъде заловен в началото на 2016 г., Шварц системно е крадял от нея между 10 хиляди и 20 хиляди долара наведнъж. Престъплението било разкрито, след като певицата наела нов човек, който да се грижи за финансите й. Тя твърди, че Шварц е прикривал следите си, като е твърдял пред семейството й и хората, с които работи, че самата тя харчи безотговорно за звукозаписни студиа и закупуване на къщи, пренебрегвайки неговите съвети да не го прави.

Шварц не само предизвика финансов хаос в семейството на изпълнителката, но също така им е повлиял и психически. "Той не просто открадна 5 милиона долара в брой от мен, той ограби мечтите ми", каза Аланис Морисет и детайлно разказа как Шварц започвал да плаче всеки път когато тя му задавала въпроса какво се случва с финансите й. "Той се възползва от факта, че постоянно проявявах съчувствие", заключи тя. Морисет също така допълни, че занапред ще се доверява по-трудно.

Бернард Гудви пък каза, че след всички години, в които е разработвал своята компания GSO Business Management, Шварц не просто е нанесъл непоправима щета на фирмата и имиджа на Гудви, но и на цялата гилдия - аргумент, с който съдията се съгласи. Компанията се грижи за финансите на изпълнители като Кейти Пери, 50 Cent и др.

Адвокатът на Шварц - Нейтън Хохман, искаше да представи своя клиент като голям комарджия, пристрастен към забранени вещества, чиято преценка е била замъглена. Самият Шварц разигра сърцераздирателна сцена в съдебната зала, докато му беше представена възможност да се защити. Той плачеше и не спираше да се разкайва за деянията си. Съдия Гий заключи, че пороците на Шварц действително са причина за престъплението, но и че това е само едната страна на монетата. Според съдията той е действал от напълно егоистични подбуди и просто е



искал да живее по-добре и по-луксозно,



отколкото финансите му са позволявали, а те никак не са били малко - приходите му възлизали на 1.2 милиона долара годишно. Не е било възможно клиентите да разберат за измамите, тъй като всички фактури са били прибирани от Шварц, а не от собствениците на сметките. При изготвяне на месечните отчети от счетоводителите на GSO Business Management Шварц е представял фалшиви данни. Съдия Гий подчерта, че подсъдимият е действал самоуверено, както и факта, че едва ли е щял да се разкае, ако не е бил хванат. Тя заключи, че присъдата на Шварц ще бъде като предупреждение за всички онези, които си мислят да крадат от работодателите си.

Бернард Гудви и Аланис Морисет също така разказаха в съдебната зала, че Шварц е изневерявал на съпругата си, организирал си е скъпи екскурзии, както и че е притежавал 19 чифта обувки "Прада". Според тях това е доказателство, че нито наркотиците, нито пък увлечението му по хазарта са причина за кражбите. Те окачествиха характера му като "пресметлив и хищнически".

Независимо разследване, проведено от компанията на Гудви, разкри, че Шварц е крадял от още шестима клиенти на фирмата, но имената им не бяха споменати в съдебната зала. От тях той е присвоил общо 1.7 милиона долара, а GSO и нейните застрахователи са върнали парите на всички тях, което пък е довело до съкращаване на 12 служители на компанията.

Съдия Гий подчерта, че присъдата на Шварц не се изчерпва само с престой в затвора - той трябва да върне не само откраднатите от компанията и нейните клиенти суми, но и ще се наложи да заплати дължимите такси по делото и да възстанови парите на застрахователите. След като Шварц излежи присъдата си, го очакват три години пробация.

Обленият в сълзи мениджър заяви, че ще прекара останалата част от живота си в търсене на прошка от хората, на които е навредил. В съдебната зала, в която има място за 100 души, се бяха събрали както много привърженици, така и противници на Шварц. Адвокат Рани Кацщайн каза, че бившата съпруга и семейството на Шварц са написали писма в подкрепа на потърпевшите.

Снимка: GSO Business Management
Управата на GSO заедно с Джонатан Шварц (ляво) в добрите времена.
www.nydailynews.com
Джонатан Шварц ще остане зад решетките 6 години и трябва да върне над 8 млн. долара на клиентите си, от които крадял.
1
1571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Май 2017 10:34
Шварц - Бернард Гудви..............
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД